Μικρός Οδηγός Σαντορίνης

Σε αυτόν τον μικρό οδηγό διακοπών για την Σαντορίνη, θα δούμε πράγματα όπως το πώς είναι να κάνει κάποιος διακοπές σε αυτό το καταπληκτικό νησί, ποια είναι τα πράγματα που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος και απόψεις άλλων ανθρώπων που έχουν ήδη πάει εκεί -ελλήνων και ξένων. Θα μάθετε ποιες είναι οι κατάλληλες περίοδοι να πάτε εκεί και ποιες να αποφύγετε, ποιες άλλες περίοδοι είναι επίσης καλές να κάνετε μια βόλτα στο νησί. Θα βρείτε στοιχεία για την ιστορία της συνοπτικά φυσικά, διότι δεν θέλουμε να σας κουράσουμε, κάποια στοιχεία για την κατάσταση του νησιού ως ζωντανού οργανισμού, όπως επίσης παρέχονται και χρήσιμες πληροφορίες για πράγματα που ίσως δεν ξέρετε πριν την επισκεφτείτε και για να μπορέσετε να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα γι’ αυτά. Θα βρείτε πολλές δραστηριότητες μαζί με εμπειρίες ατόμων που τις πραγματοποίησαν, αλλά και από τους ίδιους τους κατοίκους της! Επίσης θα γνωρίσετε μέρη για μπάνιο, για βόλτα, για περπάτημα, για εξερεύνηση, μέρη για αυτούς που κάνουν κάμπινγκ, μέρη για ηρεμία και διαλογισμό, για ψάρεμα ή καταδύσεις, το που θα μείνετε, το τι θα μπορείτε να δοκιμάσετε από γεύσεις και κρασιά (φημίζεται γι’ αυτά) και πως μπορείτε να μετακινηθείτε. Τέλος αξιοθέατα και συγκεκριμένες περιοχές που σίγουρα θα σας μαγέψουν αναφέρονται, όπως επίσης και φεστιβάλ ή γιορτές ή πολιτισμικά και πολιτιστικά δρώμενα που θα σας αρέσουν να παρακολουθήσετε και να λάβετε μέρος σε αυτά. Η διασκέδαση λόγω του ότι είναι κομμάτι του καθενός και επειδή τα μαγαζιά ήδη φροντίζουν προς διαφήμισή τους, κι επομένως είναι πολύ εύκολο να τα βρείτε, οπότε δεν αναφέρονται εδώ..

Στο νότιο Αιγαίο πέλαγος, στις Κυκλάδες. Ανάμεσα στην Ανάφη και την Ίο, βόρεια από την Κρήτη στα 63 ναυτικά μίλια και έκταση 73 τ. χλμ. Νέα Καμένη το 1950 μ. Χ.,  ηφαίστειο Κολούμπο κάτω από την θάλασσα το 1650 μ. Χ., Παλαιά Καμένη 46-47 μ. Χ. και τα Χριστιάνα νησιά. Το αιγαίο έχει ένα ηφαιστειακό τόξο που μέσα του βρίσκεται και η Σαντορίνη και μαζί με την Μήλο την Νίσυρο και τα Μέθανα, είναι τα ενεργά αυτών. Το γεωγραφικό της πλάτος είναι στις 36ο 19’ 56’’ μέχρι 36ο 28’ 40’’ Βόρειο, με γεωγραφικό μήκος 25ο 19’ 22’ μέχρι 25ο 29’ 13’’ ανατολικό. Η Καλντέρα έχει ύψος στα 150 με 350 μ. Η υψηλότερη κορυφή του είναι το Μέσα Βουνό στα 550 μ.
Σπηλιές: βόρειο άκρο νησιού Μαυρόπετρα. Συνεχίζοντας νότια Κολούμπο, Βούρβουλο, Καμάρι, Άγιος Γεώργιος, Μέσα Βουνό, Εξωμύτης τελευταίο νοτιοανατολικά, γυρνάμε πάλι προς βόρεια Μαύρο, Ακρωτήρι. Κατά μήκος της Καλντέρας Σκάρος, Τούρλος.

Ιστορία και γενικά στοιχεία:

Εδώ θα δούμε κάποια πράγματα για τις διάφορες ονομασίες που κατά καιρούς έχει επιδεχθεί η Σαντορίνη κάποια εισαγωγικά για το γεωμορφολογικό της υπόβαθρο, ολόκληρη την ιστορία της πολλών χιλιετιών. Στην συνέχεια ακολουθούν κάποια ποιο ειδικά και ακαδημαϊκού τύπου στοιχεία για το κλίμα και τις θερμοκρασίες της, κλείνοντας με μια ευχή!

http://www.mygreektrip.gr/santorini/santorini-map.asp

Ανήκει στις είναι ένα των νοτιότερων νησιών του συμπλέγματος αυτού. Το σχήμα της είναι ημισέληνο και μαζί με τα άλλα τέσσερα ηφαιστειογενή νησιά την Παλιά Καμένη, το Ασπρονήσι, την Θηρασία  και την Νέα Καμένη, αποτελούν μαζί το σύμπλεγμα του ηφαιστείου του νησιού.

Σκεφτείτε πως η Θηρασιά και το Ασπρονήσι, σχηματίζουν έναν δακτύλιο που αγκαλιάζει την Καλντέρα- ένα από τα πιο γνωστά της Ελλάδας- και τα άλλα δύο νησάκια Παλαιά και Νέα Καμένη.

Το πρώτο όνομα του νησιού ήταν «Στρογγυλή» λόγο του αρχικού σχήματός της που ήταν κυκλικό, που σύμφωνα με τον μύθο, αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας. Μετά από όχι και τόσο πολύ καιρό, ονομάστηκε «Κάλλιστη», λόγο της ομορφιάς της κι έπειτα την ονόμασαν και αλλιώς, όπως Φιλωτέρα, Καλαυρία, Καρίστη, Τευσία, Ρηνία, Θηραμένη.  Τον 12ο αιώνα μ. Χ. ονομάστηκε Σαντορίνη, που πιθανώς προέρχεται από την Αγία Ειρήνη (Santa Irini) προστάτιδα του νησιού και εκκλησία του.

Ολόκληρο το Αιγαίο και φυσικά και η Σαντορίνη επηρεάστηκαν από μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων, η μεγαλύτερη των οποίων, με μορφή τσουνάμι έφτασε μέχρι και την Κρήτη, προκαλώντας την καταστροφή της. Έτσι η μορφή της Σαντορίνης σχηματίστηκε με την μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα από αυτές τις εκρήξεις. Στις εκρήξεις αυτές, καταβυθίστηκε το κεντρικό τμήμα της και σχηματίστηκε η θαλάσσια λεκάνη, που σήμερα ονομάζετε Καλντέρα. Συνεπώς όλο το νησίείναι ένα απόλυτα άνυδρο νησί, χωρίς καθόλου βλάστηση καθιστώντας τον βίο σε αυτό πολύ δύσκολο για όλες τις καθημερινές ανάγκες ενός ανθρώπου. Χάρη στο υπέροχο ηφαίστειο με τις θερμές πηγές του και την τεράστια Καλντέρα, που είναι το ωραιότερο μέρος του νησιού για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, γίνεται αυτομάτως το μοναδικότερο και το πιο προικισμένο σημείο του. Επίσης το σύμπλεγμα του νησιού ξεχωρίζει ακόμη για τους προστατευόμενους οικισμούς με τα αρχοντικά που έχουν άριστη διατηρημένη κατάσταση, τα καταπληκτικά ιστορικά αξιοθέατα του και τα υπέροχα εκκλησάκια του.

Άρχισε να κατοικείται πριν τον 16ο αιώνα π. Χ., κατά την διάρκεια της Μινωικής περιόδου. Από την εποχή αυτή ήταν ένα πολύ σημαντικό εμπορικό κέντρο. Διαβάζοντας τον Ηρόδοτο μαθαίνουμε πως το νησί εγκαταστάθηκε από Φοίνικες (αρχηγός τους Κάδμος), έπειτα από Δωριείς αποίκους με αρχηγό τον Θήρα, που έδωσε και το όνομα του στο ίδιο το νησί (αρχαία ονομασία).

Βρισκόμαστε λοιπόν, στην εποχή νέας ανάπτυξης του νησιού λόγο και της εκ φυσικού του γεωμορφολογίας του έφτιαχνε ένα σταυροδρόμι για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της εποχής ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Τον 7ο αιώνα π. Χ., οι Θηραίοι αποικούν την Βόρεια Αφρική ιδρύοντας πόλη με το όνομα Κυρήνη στα παράλια της, ενώ τον επόμενο αιώνα 6ος αιώνας π. Χ., κόβει και δικό της νόμισμα, καθιερώνοντας το έμβλημα των δύο δελφινιών.

Υπολογίζεται πως γύρω στα 1550-1500 π. Χ. μια ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου της, έφερε ως αποτέλεσμα τη διάσπαση του κεντρικού τμήματος του νησιού και τον σχηματισμό δύο μικρότερων νησιών: Θηρασιάς και Νέας Καμένης.
Ταραχώδη ιστορική πορεία ακολούθησε, λόγο των Περσικών Πολέμων, λόγο του ότι πέρασε μέσω αυτών στην κατάκτηση των Περσών. Μετά το τέλος των πολέμων βρέθηκε στο πλάι της Σπάρτης (Πελοποννησιακοί Πόλεμοι), ενώ υποτάχθηκε το 426 π. Χ. στην Αθήνα. Έπειτα περνάει στην ηγεμονία των Μακεδόνων, όπου και ο Μέγας Αλέξανδρος και κυρίως εκ αυτών, ο διάδοχός του Πτολεμαίος, την χρησιμοποιούν ως βάση στρατιωτικών επιχειρήσεων, συνεχίζει με τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου όπου και το εκμεταλλεύτηκαν ως ναυτική βάση τους και κατέληξε στα χέρια των Ρωμαίων.

Από κει και πέρα τους επόμενους αιώνες (Ρωμαϊκά χρόνια και Βυζαντινά) δεν παίζει κάποιον συγκεκριμένο ρόλο ούτε σε στρατιωτικό, ούτε σε πολιτικό επίπεδο.  Τα σημαντικότερα στοιχεία της περιόδου αυτής είναι η έλευση του Χριστιανισμού (3ος αιώνας) και η δημιουργία της Παναγίας της Επισκοπής από τον Αλέξιο Κομνηνό.

Εφόσον έγινε η άλωση της Πόλης, το νησί πέρασε στη Βενετική κυριαρχία. Στην διάρκεια της Φραγκοκρατίας, τώρα, όπως και όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου, έτσι και αυτή πλήχτηκε από τους πειρατές με επικεφαλή τους τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, ειδικά το 1537, που έγινε ο φόβος και ο τρόμος του νησιού. Στους επόμενους 6 αιώνες, αρχικά το νησί ήταν υπό τη διοίκηση του Δούκα της Νάξου. Στην συνέχεια υπό την κυριαρχία των Τούρκων (1579 με 1821), όπου και η πειρατεία σταμάτησε, αφήνοντας πια το εμπόριο να ξανά ανθίσει και η ονομασία του τότε ήταν Δεμετζίκ (σημαίνει μικρός μύλος και υποτίθεται ότι προέρχεται από τους ανεμόμυλους). Έπειτα συμμετείχε στην επανάσταση του 1821, με καπετάνιο τον Ευάγγελο Ματζαράκη, μέχρι όπου και προσαρτήθηκε στο ελληνικό κράτος, 1830.

Οι Δυνάμεις του Άξονα (Ιταλία- Γερμανία), 18 Οκτωμβρίου 1944, έκαναν κατάληψη της μέχρι και την απελευθέρωση της Ελλάδας. Το 1956, μια πολύ μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη και η επακόλουθη σεισμική δόνηση της, κατέστρεψαν ολοσχερώς το νησί, ενώ πολύ λίγα σπίτια του 18ουαιώνα σώθηκαν.  Ωστόσο, τα σπίτια ξαναχτίστηκαν και ξαναδημιουργήθηκαν οι περιουσίες των κατοίκων, δίνοντας την κατάλληλη ώθηση για πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του.

Από το 1960 το νησί άρχισαν να το επισκέπτονται ξένοι παράγοντες για τουριστικούς λόγους, αλλά και αρχαιολογικούς λόγους (αρχαιολόγοι Σπύρος Μαρινάτος αρχή και Χρ. Ντουμάς μέχρι σήμερα).

Γενικά μαθαίνουμε για το νησί από έρευνα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πάνω στην αειφορική ανάπτυξη όλων των νήσων της Ελλάδος, ότι έχει τουρισμό που φτάνει το τετραπλάσιο και παραπάνω του μόνιμου του πληθυσμού, στις περιόδους αιχμής του τους καλοκαιρινούς μήνες. «Το μικρό του μέγεθος και οι περιορισμένοι, λόγω της μορφολογίας του, πόροι του το καθιστούν ευάλωτο στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη που επιβάλλει η τουριστική πίεση. Εδώ οι αντιθέσεις της φύσης, εμφανίζονται πιο ζωντανά από άλλον οποιονδήποτε νησιώτικο τόπο. Το νησί πρέπει αμέσως να προστατευτεί από οποιαδήποτε εξωτερική πίεση, διότι τα αγαθά που μπορεί να παράγει είναι ελαχιστότατα αυτών που γίνεται ζήτηση, κατά την διάρκεια τουλάχιστον των περιόδων τουριστικής δραστηριότητας.  Για να καταλάβετε καλύτερα το μέγεθος ενός  τέτοιου γεγονότος, μπορούμε να πάρουμε το παράδειγμα της Κάβου στην Κέρκυρα, όπου πλέον το τοπίο συγκρίνεται με αυτό ενός χτυπημένου από φυσική καταστροφή!

Σε ένα νησί το πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στην ζήτηση του εμπορίου δεν παίζει ρόλο το μέγεθός του, αλλά  των ιδιομορφιών της νησιώτικης οικονομίας του. Το κλίμα του νησιού είναι δροσερό εξαιτίας των βορειοανατολικών ανέμων και ο χειμώνας είναι ήπιος και γλυκός έχοντας μέση θερμοκρασία 10oC. Έχει βροχές συχνές το χειμώνα και σχεδόν ανύπαρκτες το καλοκαίρι. Το έδαφος της είναι εύφορο ευνοώντας καλλιέργειες των αμπελιών και της ντομάτας. Το νησί είναι σχεδόν άνυδρο με ελάχιστα πηγαία νερά.»
 Από το εμπόριό της η Σαντορίνη έχει κυριότερα να δώσει κρασί.

Θερμοκρασίες:
Δεκέμβριος – Ιανουάριος – Φεβρουάριος -Μάρτιος 8 μέχρι 15ο C

Νοέμβριος – Απρίλιος – Μάιος 16 μέχρι 22ο C
Ιούνιος – Ιούλιος - Αύγουστος 23 μέχρι 30ο C

Έχετε στο νου σας οπουδήποτε και αν θέλετε να ταξιδέψετε, θα χρειαστεί να συλλέξετε κάποιες πληροφορίες πριν επισκεφτείτε το μέρος αυτό. Όταν έχετε ψάξει για το τι πρόκειται να πάτε να δείτε και να θαυμάσετε, σίγουρα το ταξίδι αποκτά άλλον αέρα και άλλο νόημα. Η Σαντορίνη είναι ένα  πραγματικό κόσμημα, αλλά όπως και κάθε ένα από τα κοσμήματα, θέλει την δική της προσοχή και αγάπη για να την ζήσετε με όλη την έντασή της και όλη την ομορφιά της.

Βιβλιογραφία:
http://www.pamediakopes.gr/DestinationGuides/Santorini/santorini-sightseeing-guide-gr.asp
http://www.santorini-travel.gr/santorini/history-mythology/
http://www.santorini-travel.gr/santorini/history-mythology/

Διακοπές:

Πώς είναι να μένει κανείς στην Σαντορίνη, σε αυτόν τον τόπο που έχει για κάποιον λόγο επιλέξει να περάσει τον χρόνο του και να συλλέξει εμπειρίες? Οι μετακινήσεις είναι εύκολές? Θα υπάρξει πιθανότητα να δείτε όσα περισσότερα πράγματα γίνεται μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που έχετε να διανύσετε στο νησί? Εννοείται πως παρατίθενται και  πληροφορίες σε αυτά τα ερωτήματα και άτομα που έχουν ήδη επιλέξει στο παρελθόν αυτόν τον προορισμό διακοπών! Τέλος θα βρείτε κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες που πολύ χρήσιμο θα ήταν να τις λάβετε στα υπ’ όψιν σας, όταν πατήσετε εδώ το πόδι σας.

Το νησί αυτό, θεωρείται από τον περισσότερο είτε στον ελλαδικό είτε μη κόσμο, από τους ομορφότερους προορισμούς μέσα στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της απίθανης θέας της καλντέρας, αλλά επίσης και ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς. Βρίσκεται ανάμεσα στους 3 δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης!

Έχει επανειλημμένα βραβευτεί από τα διεθνή μαζικά μέσα επικοινωνίας, ως ο καλύτερος προορισμός του κόσμου για, σίγουρα όχι αδίκως, διότι το θέαμα που θα αντικρίσει εδώ ο επισκέπτης είναι πραγματικά μοναδικό.

Το ταξίδι από τον Πειραιά με πλοίο, μπορεί να διαρκέσει από τεσσερισήμισι ώρες αν θέλετε να φτάσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται, ή μέχρι εφτά με εννιά ώρες αν θέλετε να πάτε με το πάσο σας. Έχετε και την επιλογή αεροδρομίου για πιο εύκολη πρόσβαση αναλόγως με την επιλογή του πλοίου, όπου το ταξίδι είναι λιγότερο από μισή ώρα!

Φυσικά το νησί δεν είναι και ο πιο οικονομικός προορισμός για διακοπές. Στα τουριστικά σημεία με την καθαρή (χωρίς εμπόδια) θέα στην καλντέρα, τόσο το που θα μείνεις, όσο και τι θα φας ανάγονται σε εξωφρενικές τιμές. Παρόλα αυτά αν επιλέξετε να αποφύγετε αυτά τα έξοδα και γενικά οτιδήποτε περιττό, τότε ηθαμπορέσει να είναι σχετικά πιο οικονομική.
Όπως είναι φυσικό με όλη αυτή τη φήμη του νησιού, αν θέλετε να έχετε πιο προσωπικές στιγμές σε αυτό, καλό είναι να αποφύγετε την υψηλή περίοδο, διότι προφανώς θα υπάρχει φοβερός συνωστισμός κόσμου. Τέλος εδώθα βρείτε πολλά αξιόλογα μουσεία διαφόρων ειδών όπως επίσης και άλλαπου αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε.

http://www.clickatlife.gr/fu/p/5340/632/395/0x00000000004c2178/2/santorini-12kai1-gnostes-kai-agnostes-paralies.jpg

Διαμονή

Υπάρχει ένα δίλημμα που πρέπει να ξεδιαλύνετε πριν φτάσετε στο νησί σχετικά με το θέμα της: Ή θα έχετε καταπληκτική θέα την οποία θα χρυσοπληρώσετε ή θα έχετε ένα δωμάτιο χωρίς θέα που θα βγει εκ των πραγμάτων πιο οικονομικό. Αν πάντως, θέλετε να αποφύγετε τον χαμό από το πλήθος που μαζεύετε (ειδικά τις περιόδους που είπαμε), μην προτιμήσετε τα Φηρά (χώρα). Ιδανικές και ήσυχες - αλλά και επίσης ακριβές - λύσεις αποτελούν το χωριό του Φηροστεφανίου, του Ημεροβιγλίου και της Οίας (στην βόρεια πλευρά). Οι πιο οικονομικές περιοχές που έχουν και πολλά καταλύματα είναι στο Καμάρι και στην Περίσσα, αλλά η φασαρία και ο κόσμος είναι μεγάλου μεγέθους. Σίγουρα η οικονομικότερη λύση ήταν και θα είναι το κάμπινγκ.

Μετακινήσεις

Οι συγκοινωνίες είναι καλές εφόσον υπάρχουν λεωφορεία για όλες τις μεριές της και τα δρομολόγια είναι συχνά (κάθε μισή περίπου ώρα). Αν φυσικά βρίσκεστε εκεί κατά την διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου, δεν αρκεί μόνον η συχνότητα των δρομολογίων για να μην ταλαιπωρηθείτε, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τα φυσικά επακόλουθα του πλήθους. Το οδικό δίκτυο, δεν είναι από τα καλύτερα που έχουν φτιαχτεί (βάλτε μέσα σε αυτό και το γεγονός πως θα βρισκόσαστε σε ένα νησί γεμάτο από βράχια και απότομα επίπεδα). Η ανάβαση από το λιμάνι στην Χώρα γίνεται με 3 διαφορετικούς τρόπους: Ή θα το κάνετε περπατητό, ή θα χρησιμοποιήσετε το γαϊδουράκι (με 5 ευρώ) ή θα επιλέξετε το τελεφερίκ (με 4 ευρώ). Η πρώτη επιλογή αναλόγως και της εποχής που θα επισκεφτείτε και το νησί, μπορεί να γίνει πολύ κουραστική και εκτός αυτού υπάρχει και ο κίνδυνος να ποδοπατηθείτε από τα κατά τα άλλα συμπαθή γαϊδουράκια, που εκτελούν χρέη ταξί. Φυσικά για την επιλογή για το γαϊδουράκι δεν θα σας την συνιστούσαμε, λόγω του ότι είναι εξωφρενικό να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι τα ζωάκια για τέτοιες δουλειές.

Τα λιμάνια της Σαντορίνης είναι δύο. Το κεντρικό (ανταπόκριση έξω από το νησί αλλά και μέσα) βρίσκεται στον Αθήνιο και το δεύτερο που χρησιμοποιείται κυρίως για πλοία που εκτελούν πιο κοντινές αποστάσεις, όπως π. χ. το μονοήμερο ταξίδι για την Θηρασία ή την Παλαιά και Νέα Καμένη.

α) Αν επιλέξετε Ταξί για τις μετακινήσεις σας:

Υπάρχουν αρκετά ταξί στο νησί, επομένως δεν θα έχετε φόβο μήπως δεν βρείτε. Οι τρεις στάνταρ πιάτσες ταξί, βρίσκονται μια στο λιμάνι και η άλλη στην κεντρική πλατεία της Θήρας, η τελευταία βρίσκεται στο αεροδρόμιο. Η χρέωση πηγαίνει αναλόγως της εποχής και του προορισμού. Τηλέφωνο για να καλέσετε ταξί: 22 860- 22555.

Σημείωση: για λιμάνι και αεροδρόμιο η χρέωση είναι επιπλέον σε έναν μικρό βαθμό.  Η χρέωση γίνεται με ταξίμετρο.

β) Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε Λεωφορείο:

Φυσιολογικό πως κι εδώ η συχνότητα των δρομολογίων, είναι σύμφωνη με την εποχή όπου βρίσκεστε στο νησί. Όμως επίσης η συχνότητα ρυθμίζεται και σύμφωνα με το πόσος κόσμος υπάρχει στο νησί. Οι εναρκτήριες ώρες και η συχνότητα τους, αναγράφονται στην κεντρική στάση της πλατείας της Θήρας. Φυσικά το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι συχνότερα και περνάνε από τους πιο γνωστούς προορισμούς, αλλά και τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα. Εννοείται είναι πιο φτηνός τρόπος ταξιδιού, αναλογικά με τα ταξί και για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, σκεφτείτε δεν ξεπερνούν τα τρία ευρώ τα εισιτήρια. Πληροφορίες για Τοπικά Λεωφορεία: Τηλέφωνο 22860-25404.

Γενικά ανά τις εποχές τα δρομολόγια είναι κάπως έτσι και οι τιμές:

Α) κατά την χειμερινή περίοδο: κάθε 1 ώρα με 1:45 λεπτά
Β) την άνοιξη και το φθινόπωρο: κάθε 1 ώρα περίπου                                                 Γ) Συχνότητα δρομολογίων κατά την καλοκαιρινή περίοδο: κάθε μισή ώρα περίπου προς όλες τις περιοχές. Το εισιτήριο κυμαίνεται από 1,20 μέχρι και 3 ευρώ.

-Τέλος ο μοναδικός σταθμός για να πάρετε ένα λεωφορείο είναι από την πλατεία της Θήρας. Δεν υπάρχουν δηλαδή δρομολόγια από την μια περιοχή προς την άλλη. Μονάχα ενδιάμεσες στάσεις από έναν προορισμό μπορείτε να επιλέξετε.

- Αν θέλετε να πάτε να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα στην Οία, θα πρέπει να ξεκινήσετε τουλάχιστον 2 ώρες πριν το γεγονός, για να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να μην συναντήσετε τόσο πολύ κόσμο (ειδικά την διάρκεια του καλοκαιριού).

- Υπάρχει η δυνατότητα να πάρετε ένα λεωφορείο που πηγαίνει πιο γρήγορα: το γνωστό express. Αυτά τα λεωφορεία λειτουργούν συνήθως όταν είναι καλοκαίρι και πηγαίνουν κατευθείαν στις μεγάλες παραλίες του νησιού (Περίσσα, Καμάρι, Περίβολος).
- Υπάρχει και η δυνατότητα να πάρετε ένα λεωφορείο αργά την νύχτα. Τέτοια δρομολόγια ανταποκρίνονται μέχρι και τις 3 το πρωί.

γ) Αν επιλέξετε ενοικίαση αυτοκινήτου:

Αν δεν έχετε αμάξι γενικά και απλά ξέρετε να οδηγείτε ή σκοπεύετε να μην το φέρεται μαζί σας στο ταξίδι, τότε μπορείτε να ενοικιάσετε αμάξι κατά την παραμονή σας στο νησί. Κάτι τέτοιο φυσικά, είναι ο πιο εύκολος τρόπος και με την λιγότερη ταλαιπωρία που μπορείτε να επιλέξετε και σίγουρα θα είναι κάτι που θα σας επιτρέψει επιλογές τοποθεσιών που διαφορετικά δεν θα είχατε ποτέ επισκεφτεί με τα δημοτικά μεταφορικά μέσα.

Επίσης υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσετε με μια ηλεκτρονική υπηρεσία ενοικίασης αυτοκινήτων, για να έχετε ένα αμάξι να σας περιμένει στην είσοδο του νησιού, καθώς θα έχετε φτάσει με το πλοίο ή το αεροπλάνο.
Μια από αυτές είναι και αυτή: pamediakopes.gr.

δ) Υπάρχει και η πιθανότητα να επιλέξετε και Καϊκι σε εκδρομή που θα κάνετε στα γύρω νησάκια του νησιού και ηφαίστεια.

ε) Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το τελεφερίκ:

Άποψη πρώτου επισκέπτη: Ήταν κάτι ξεχωριστό. Στην διαδρομή του τελεφερίκ ο ήλιος κόντευε να δύσει και ήταν κάτι υπέροχο να θαυμάζει κανείς. Κρατάει τόσο λίγο όμως. Ήταν ωραία διαδρομή…

Ο δεύτερος: Δεν αργήσαμε να φτάσουμε  εκεί που βρισκόταν. Στο σύνολο την διαδρομή δεν την καταλαβαίνεις διότι είναι ταχύτατη και αυτό είναι πολύ εξυπηρετικό. Η άριστη θέα και το οικονομικό εισιτήριο επίσης είναι κάποιοι ακόμη λόγοι για να το προτιμήσετε .Αν όμως πετύχετε κανένα γκρουπ, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να  επανδρωθείτε με υπομονή.

Τρίτος: Όταν με το καλό φτάσετε στη Σαντορίνη, βρίσκεστε στους πρόποδες ενός πολύ ψηλού και τεράστιου λόφου. Τρεις διαθέσιμες επιλογές έχετε από εδώ (λιμάνι): σε κοντινή απόσταση με τα πόδια να περπατήσετε πάνω στο λόφο, να πάρετε ένα γαϊδουράκι ή να επιλέξετε την διαδρομή με το τελεφερίκ.

Τέταρτος επισκέπτης: Μόνο δώστε προσοχή πως, όπως και στο υπόλοιπο νησί, υπάρχουν κι εδώ κάποια καθημερινά προβλήματα διαπραγμάτευσης που πρέπει να γίνονται μέσα ή έξω από το λεωφορείο του τραμ, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Τι εννοώ? Προσπαθώντας να βγούμε έξω από το τραμ φτάνοντας σε μια στάση στην πλατφόρμα, είδαμε κάποιον με αναπηρικό καροτσάκι, και ήταν για μας εξαιρετικά δύσκολο να πάμε μέχρι την έξοδο, πάνω στην πλατφόρμα. Προστεθήκαμε όμως, κατά λάθος στο πλήθος, καθώς ο ίδιος κατέβαινε από το τελεφερίκ (αυτός με το αναπηρικό), οπότε δεν ξέρω αν αποφάσισα να επιστρέψω στο έδαφος ή αν το πλήθος απλά μας βοήθησε σπρώχνοντάς μας, σαν να μας καλούσε να βγούμε να δούμε την πόλη.
στ) Αν αποφασίσετε να πάρετε το γαϊδουράκι για αυτή τη διαδρομή, καλύτερα θα ήταν να μην  έχετε κανένα αντικείμενο μεγάλο πίσω που θα κουβαλάτε μαζί σας.

ζ) Η ανάβαση στο λόφο είναι μόνο για άτομα που περπατάνε όπως και να έχει μόλις αρχίσετε το περπάτημα, δεν υπάρχει επιστροφή να ξέρετε. Θα έχετε να ανεβείτε πάρα πάνω από 600 ή 700 σκαλιά για να φτάσετε εκεί και δεν υπάρχει τρόπος να πάτε από κάπου αλλού για πίσω αν αλλάξετε γνώμη. Επίσης όπως συμβαίνει και με τα πόδια σας, τα γαϊδουράκια -που εκτελούν χρέη ταξί- στον μοναδικό δρόμο προς τα πάνω, δηλαδή από όπου κι εσείς θα περάσετε, θα πηγαίνουν με το πάσο τους, επίσης να είστε και πολύ προσεκτικοί κατά όλη την διάρκεια της διαδρομής για το που θα βάζετε τα πόδια σας, διότι τα γαϊδουράκια ό, τι έχουν φάει με το περπάτημα το βγάζουν.

Έτσι, αν θέλετε να απολαύσετε τα αξιοθέατα του νησιού ο καλύτερος τρόπος είναι να πάρετε το τελεφερίκ.
Ισχύει το ίδιο για την επιστροφή προς τα κάτω. Θα πρέπει επίσης να έχετε στο νου σας ότι όσο απογευματιάζει τόσο και περισσότερο η συχνότητα των δρομολογίων του τελεφερίκ αραιώνει.

Σε χιλιόμετρα παρατίθενται οι αποστάσεις των χωριών της Σαντορίνης από την χώρα στον παρακάτω πίνακα.

Φηροστεφάνι 0,5
Ημεροβίγλι 1
Οία 12
Αεροδρόμιο-Μονόλιθος 5
Λιμάνι Αθηνιός 8
Καμάρι 8
Μεσσαριά 4
Καρτεράδος 3
Ακρωτήρι 12
Πύργος 6
Βόθωνας 5
Περίσσα 1

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές κατά την παραμονή σας στο νησί

- Πρώτον τα ταξί είναι γενικά πολύ δημοφιλή ως μέσα μετακίνησης έτσι μπορεί να περιμένετε αρκετή ώρα μέχρι να έρθει τελικά κάποιος να σας παραλάβει από το μέρος του  ραντεβού που δώσατε.
- Πριν μπείτε μέσα σε ένα να θυμάστε να έχετε ρωτήσει ήδη ποιες είναι οι χρεώσεις για να μην σας φορτώσει κανένας με παράλογα ποσά.
- Είναι σημαντικό να ξέρετε πως οι αέριδες δεν είναι έτσι όπως έχετε συνηθίσει μέσα στην πόλη ή γενικά στην στεριά. Ο καιρός είναι άστατος σε ολόκληρο το Αιγαίο και οι άνεμοι μπορεί να επιμένουν για μέρες. Το βράδυ δηλαδή ενός καλοκαιριού δεν σημαίνει πως θα είναι και ζεστό εδώ. Μια ζακέτα είναι απαραίτητη. Επίσης υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην μπορείτε να φύγετε από το νησί, διότι ο αέρας θα είναι πολύ δυνατός.
- Σε περίπτωση που έχετε νοικιάσει δικό σας μεταφορικό μέσο έχετε το νου σας να έχετε όλα τα χαρτιά μαζί σας, διότι είναι πολύ συχνοί οι αστυνομικοί έλεγχοι. Επίσης να έχετε το νου σας πάντα στον δρόμο όταν κυκλοφορείτε, γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν πάρει νύχτα το δίπλωμα και δεν ξέρουν ουσιαστικώς να οδηγούν, καθιστώντας έτσι τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα πολύ συχνά φαινόμενα: Τηρείτε τους κανόνες κ. ο. κ.: Μην οδηγείτε αν έχετε πιει αλκοόλ, να φοράτε ζώνη αρχικά για δική σας ασφάλεια και επίσης γιατί τα πρόστιμα είναι πολύ ακριβά.

Μπλακ- ουτ

Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τα μπλακ-ουτ που γίνονται στην Σαντορίνη. Συνοπτικά λόγο ανισορροπίας ζήτησης και προσφοράς ρεύματος ένα βράδυ στο νησί, έπεσε από όλη την έκταση του το ρεύμα και το σκοτάδι βύθισε την Σαντορίνη για περίπου 45 λεπτά. Εφόσον έγινε η σύνδεση, ξαναπέφτει λόγο ίδιας ανατίναξης πυκνωτή ρεύματος αυτή την φορά σε άλλη περιοχή. Η κατάσταση αυτή λόγο του ότι έθεσε σε κίνδυνο τις διακοπές όλων των τουριστών που βρίσκονταν στο νησί, οδήγησε μάλιστα κάποιους από αυτούς και στον πρόωρο τερματισμό των διακοπών τους.

Κάτι όμορφο που βγήκε από αυτό όμως ήταν το εξής: Κάποιοι Άγγλοι ήρθαν Στον υπεύθυνο Ξενοδοχείων τους, και του ζήτησαν ένα μεγάλο ευχαριστώ, διότι τους επέτρεψε το περιστατικό να θαυμάσουν για πρώτη φορά στην ζωή τους τον έναστρο ουρανό, καθαρό τελείως, λόγο ελλείψεως οποιασδήποτε ρύπανσης φωτός και αν πιθανώς υπήρχε!

Βλέπουμε επομένως πως κάθε τι, είναι έτσι όπως το εκάστοτε άτομο, στην εκάστοτε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τυχαίνει να τα βλέπει τα πράγματα. Χαρείτε αυτό που δίνει τώρα το γύρω σας και όχι κάποτε άλλοτε. Η κατάλληλη στιγμή προφανώς και είναι συγκεκριμένη και το κατάλληλο τώρα θα έρθει. Διότι αυτή είναι η ιδιότητα του τώρα: είναι πάντα στο τώρα και στο εδώ και όχι κάποτε άλλοτε. Αν θέλετε να κάνετε διακοπές στην Σαντορίνη παρόλα τα λεφτά που δεν έχετε ή οτιδήποτε άλλη δικαιολογία και αν έχετε, είτε είναι δουλειά είτε όπως αλλιώς το ονομάζετε, είναι στο χέρι σας στο τέλος της γραφής… Να η ευχή εδώ!

Βιβλιογραφία:
http://www.santorinigreece.gr/holidays/transport.htm
http://www.pamediakopes.gr/

Παραλίες:
Εδώ μαθαίνουμε γενικά πως είναι οι γεωμορφολογία των παραλιών της Σαντορίνης. Βλέπουμε πως έχει μια ιδιαίτερη μορφή στο σύνολό της και πολλά χρώματα τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε πως έχουμε ξεφύγει από τον αυτόν πλανήτη που ζούμε και βρισκόμαστε κάπου αλλού! Πληροφορούμαστε σε στυλ λίστας, ποιες είναι πρώτα οι οργανωμένες κι έπειτα οι μη οργανωμένες παραλίες της, και τέλος έχουμε μια περιγραφή από τα βόρεια προς τα νότια γύρω,  γύρω του νησιού για να καταλάβουμε περίπου που βρίσκεται η κάθε μια από αυτές πιο χειροπιαστά.

Θέλετε να βιώσετε μια εμπειρία παραλίας διαφορετικής από τα στάνταρ? Ένα νησί που κυριολεκτικά είναι κάτι που δεν βλέπετε συχνά όταν επισκέπτεστε τέτοιους τόπους? Τότε η Σαντορίνη αποτελεί ιδανική επιλογή για την περίπτωσή σας.
Λόγω ηφαιστείου η Σαντορίνη είναι ένας από τους λίγους τόπους πάνω στην γη με αυτή την μορφολογία. Οι παραλίες της, επομένως, είναι εντελώς διαφορετικές από οτιδήποτε άλλο μπορείτε να βρείτε στο Αιγαίο. Πετρώματα από τα βάθη της γης, έχουν κάνει το χρώμα των κοντινών του ηφαιστείου παραλιών, ένα πεδίο μαύρης και άγριας ομορφιάς. Τα βαθιά νερά του νοτίου Αιγαίου, δημιουργούν ένα κράμα παραλιών που δύσκολα θα βρείτε αλλού.

Όλα αυτά φυσικά προσδιορίζουν πως γενικά στο σύνολό του το νησί δεν είναι κάτι που θα πεις ότι πηγαίνεις για να ευχαριστηθείς το μπάνιο σου στην θάλασσα, παρά είναι κάτι που θα πεις ότι ευχαριστήθηκες να βλέπεις κάτι διαφορετικό που δεν έχεις συναντήσει ξανά. Αυτό επειδή οι σπάνιες παραλίες της, δεν είναι οι καλύτερες για μπάνιο (λόγο και ελλείψεων υποδομών για φιλοξενία πολλών ατόμων χωρίς καθόλου μαγαζιά ή έστω μιας καντίνας για τα απαραίτητα), έτσι αποτελούν περισσότερο αξιοθέατα.
Οι περισσότερες παραλίες της έχουν βότσαλο και λίγες μόνο έχουν άμμο.
Οργανωμένες
Εξω Γιαλός
Η πιο κοντινή παραλία στα Φηρά (= η χώρα) και η πιο μικρή από τις οργανωμένες: μαύρη άμμος, βαθιά νερά σε ένα σεβαστό βαθμό. Λίγες ξαπλώστρες για ζευγάρια και επισκέπτες που αποζητούν την ησυχία τους είναι η βασική ατμόσφαιρα εδώ. Στο περιποιημένο εστιατόριο Aegialos θα βρείτε ό, τι χρειάζεστε: από παραδοσιακό φαγητό μέχρι κοκτέιλ τοπικά.

Σημείωση: Στον Έξω Γιαλό διοργανώνονται μεγάλα πάρτι με διάσημους guest djs καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και αποτελούν το απόλυτο για αυτούς που τα beach party τους αρέσουν πάρα πολύ. Δίνοντάς σας ταυτόχρονα  την δυνατότητα  να δείτε το ξημέρωμα στην παραλία.
Πώς θα πάτε: Ακολουθήστε τη σήμανση ή αν σας αρέσει το περπάτημα, κατεβείτε με τα πόδια, μιας και η παραλία βρίσκεται μόλις 2 χλμ. από τα Φηρά.

Αρμένης
Πρόκειται για ένα μικρό παραθαλάσσιο γραφικό όρμο στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, ακριβώς κάτω από την Οία. Η πρόσβαση εκεί γίνεται είτε με βαρκούλα ή με τα πόδια από το Αμμούδι ή με γαϊδουράκι από την Οία, κατεβαίνοντας 286 σκαλοπάτια. Η παραλία του είναι μικρή, με κόκκινους και μαύρους μεγάλους βράχους που κολυμπούν στα μυστηριακά βαθιά νερά, ιδανική για τους κολυμβητές που αναζητούν ιδιαίτερες τοποθεσίες για το μπάνιο τους. Στην περιοχή υπάρχει κέντρο καταδύσεων, καθώς και παραδοσιακές ταβέρνες μικρής χωρητικότητας  με τοπικές λιχουδιές.

Μπαξέδες
Παντού μαύρη ηφαιστειακή άμμο και βράχια θα δουν τα μάτια σου, όπως και οι περισσότερες παραλίες του νησιού, άλλωστε. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σαντορίνης, 11 χλμ από τα Φηρά. Είναι από τις πιο γνωστές παραλίες της Οίας. Αποτελεί την καλύτερη επιλογή για όσους αγαπούν την  ηρεμία και την απόλυτη χαλάρωση κατά τη διάρκεια του μπάνιου τους. Σπάνια θα δείτε πολύ κόσμο στην συγκεκριμένη παραλία, δεν προτιμάται από νεολαία αλλά από οικογένειες με παιδιά και από αθλητές θαλάσσιων σπορ (λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων της).

1)Κόκκινη παραλία

Η διαφορετικότητά της αξίζει να ειπωθεί πως την κάνει την εντυπωσιακότερη όλων των υπολοίπων: Όλα είναι βαμμένα στο κόκκινο: οι βράχοι που χύνονται μέχρι τη θάλασσα, αλλά και η εναλλαγή άμμου και βότσαλου. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, πολύ κοντά στο χωριό Ακρωτήρι, 10,7 χλμ από τα Φηρά.
Πρόκειται για μία γραφική παραλία, από τις πιο γνωστές του νησιού, παρ’ όλο που η πρόσβαση σε αυτή είναι πολύ δύσκολη. Μην τη ξεχάσετε να τη δείτε, αφού αποτελεί τον ορισμό του όρου ηφαιστειογενής. Πήρε το όνομά της από το έντονο κόκκινο χρώμα της άμμου και των πετρωμάτων της. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και μια ξεχωριστή καντίνα.  Από εδώ μπορείτε να κάνετε εκδρομή με βάρκα ως την Περίσσα ή το Καμάρι σε 30’ λεπτά της ώρας.
Πολυσύχναστη παραλία, κυρίως από τις νεότερες ηλικίες.

Πρώτη σημείωση:
Εφοδιαστείτε με καπέλα, αντηλιακά και παπούτσια για το μονοπάτι. Την θερμοκρασία εδώ την νιώθετε σαν να είναι  διπλάσια από το υπόλοιπο νησί.
Στην παραλία θα βρείτε μόνο φρούτα από υπαίθριους μικροπωλητές. Τελευταία ευκαιρία για νερό, οι δύο καντίνες που θα συναντήσετε περπατώντας.
Ο χώρος για ελεύθερο άπλωμα πετσέτας είναι περιορισμένος.
Δεύτερη σημείωση:
Την πιάνει ο νοτιάς αλλά, επειδή είναι κόλπος, δεν έχει μεγάλα κύματα.
Πώς θα πάτε: Από τα Φηρά παίρνετε τον δρόμο για το Ακρωτήρι. Μπορείτε να παρκάρετε στον αρχαιολογικό χώρο και να πάρετε το καΐκι που περνά ανά μισή ώρα και κοστίζει 5€. Διαφορετικά, στρίψτε δεξιά στον αρχαιολογικό χώρο, παρκάρετε στο εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα και ξεκινήστε το περπάτημα. Αν πάντως πάτε με αυτοκίνητο, σας περιμένει μια όχι και τόσο εύκολη διαδρομή γύρω στα 5΄-10΄.  Τέλος γίνεται να φτάσετε και με λεωφορείο.

Βουρβούλος ή πηγάδια

Ένας ήσυχος όρμος στο βορειοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, με μαύρα βότσαλα και τεράστιους βράχους που τον περιβάλλουν. Δεν είναι και από τις πιο οργανωμένες παραλίες του νησιού, αλλά διαθέτει λιγοστές ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και μία ταβέρνα έτσι ώστε να μην νιώσει ο επισκέπτης τελείως απρόσκλητος και έξω από την άνεσή του- ιδίως αν μιλάμε για ώρες πολλές που έχει προγραμματίσει να κάτσει στην παραλία αυτή. Στην περιοχή θα συναντήσετε κυρίως οικογένειες, ντόπιους και αθλητές θαλάσσιων σπορ.

Καμάρι
Το Καμάρι είναι ένας μεγάλος παραθαλάσσιος οικισμός στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, 10 χλμ από τα Φηρά και κάτω από την Αρχαία Θήρα. Για κοσμικούς και όχι μόνο, με έντονη τουριστική κίνηση, κυρίως λόγω της κοντινής του απόστασης από το αεροδρόμιο. Η παραλία του είναι τεράστια σε μήκος και σε πλάτος, απόλυτα οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, τουριστικά μαγαζιά, και μίνι μάρκετ, με λεπτή μαύρη άμμο και χαλικάκι, νερά που γίνονται βαθιά απότομα. Στο νότιο άκρο της παραλίας δεσπόζει ένας ψηλός απότομος βράχος, από τον οποίο πολλοί τολμηροί κολυμβητές κάνουν βουτιές. Αξίζει να επισκεφθείτε την Αρχαία Θήρα που βρίσκεται πολύ κοντά, ή να πάρετε το καραβάκι και να πάτε από την άλλη πλευρά του βράχου, στην Περίσσα. Το Καμάρι ενδείκνυται κυρίως για οικογενειακές διακοπές, μιας και διαθέτει πολύ καλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και ήρεμη νυχτερινή ζωή. Η παραλία είναι βραβευμένη με δύο γαλάζιες σημαίες, ως πολύ οργανωμένη, με αρκετό χώρο για ελεύθερο ξάπλωμα και ναυαγοσώστη. Στο βόρειο τμήμα της παραλίας η θάλασσα έχει γλιστερή πλάκα, ενώ πολύ καλό μέρος για βουτιές (για τους τολμηρούς και τους ριψοκίνδυνους) είναι η Καμάρα προς τον λόφο του Προφήτη Ηλία. Με πολλή προσοχή λοιπόν πηγαίνετε κι εκεί!

Σημείωση:
Με 20΄ λεπτά περπάτημα από τον λόφο του Προφήτη Ηλία και ακολουθώντας το μονοπάτι θα φτάσετε στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, όπου υπάρχει και μια πηγή με τρεχούμενο νερό, ενώ πολύ κοντά από κει βρίσκεται η Αρχαία Θήρα.
Ωραία ιδέα είναι μια οργανωμένη εκδρομή στην Αρχαία Θήρα ή στις περιοχές εκεί κοντά.
Για φαγητό στην είσοδο του χωριού προτείνουμε την κα Ειρήνη και το «Νυχτέρι», όπου θα γευτείτε υπέροχες σαντορινιές νοστιμιές.
Πώς θα πάτε: Με αυτοκίνητο και λεωφορείο. Είναι η παραλία της Σαντορίνης που μπορείτε να επισκεφθείτε πιο εύκολα, μιας και υπάρχει αρκετή σήμανση και πολύ καλό οδικό δίκτυο.

Μονόλιθος
Πρόκειται για την αγαπημένη παραλία των ντόπιων και είναι μια οικογενειακή παραλία. Βρίσκεται στο κεντροανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, 9 χλμ από τα Φηρά, ακριβώς ανάμεσα στο Βουρβούλο και το Καμάρι. Είναι μια μεγάλη σε μήκος παραλία άνετη και επίπεδη με ψιλή μαύρη άμμο, πολύ ρηχά νερά - γι’ αυτό θα δείτε αρκετές οικογένειες-, αρκετά οργανωμένη με μέτρια τουριστική κίνηση. Αν έχετε λοιπόν παιδιά και θέλετε να χαρείτε οικογενειακές στιγμές παίζοντας μαζί τους, ο Μονόλιθος αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για σας. Διαθέτει και παιδότοπο, που κρατάει τα παιδιά απασχολημένα μέχρι τις 7 το απόγευμα. Για τους μεγαλύτερους υπάρχουν γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Στην περιοχή θα βρείτε επίσης πολλά

ταβερνάκια και παντοπωλεία, ταβέρνες, μπαρ και μίνι μάρκετ.   Είναι οργανωμένη και διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Σημείωση:
α) Ανατολικοί άνεμοι επηρεάζουν τον Μονόλιθο αλλά λόγω των ρηχών νερών δεν φτάνουν μεγάλα κύματα στην παραλία.
β) Οι ξαπλώστρες δεν είναι κολλημένες μεταξύ τους και υπάρχει χώρος για αρκετό σουλατσάρισμα.
γ) Ψάρια και νόστιμα μαγειρευτά σε λογικές τιμές θα βρείτε στον Σκαραμαγκά (παρατσούκλι του ιδιοκτήτη), με θέα το εργοστάσιο ντομάτας, και στον Καπετάν Λοΐζο, ενώ καφέδες και παγωτά στο οικογενειακό cafe Memories.
Πώς θα πάτε: Με αυτοκίνητο και τα τακτικά δρομολόγια των λεωφορείων. Βρίσκεται 9 χλμ. από τα Φηρά.

Περίσσα
Η Περίσσα αποτελεί την πιο οικονομική λύση για αξέχαστες νεανικές διακοπές στο νησί. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, 13,2 χλμ από τα Φηρά  και διαθέτει ό, τι μπορεί να ζητήσει ένας επισκέπτης που ψάχνει έντονη διασκέδαση, ασχέτως καιρού στο 24ώρο. Η παραλία του είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες όπως και πιο γνωστές του νησιού, με μαύρη χοντρή άμμο, απότομα νερά, σχολή καταδύσεων, πάρκο νερού, εγκαταστάσεις και εκπαιδευτές για θαλάσσια σπορ, κάμπινγκ, μπαρ, ξαπλώστρες, ομπρέλες, ξενοδοχεία, ταβέρνες κλπ. Στην Περίσσα η διασκέδαση δεν σταματάει ποτέ. Καλή διάθεση να υπάρχει και όλα είναι δυνατά!

Βραβευμένη με μία γαλάζια σημαία, και είναι φυσική συνέχεια του Περίβολου, που φτάνει μέχρι τον επιβλητικό λευκό βράχο στην άκρη της παραλίας και είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ. Οι ριψοκίνδυνοι, μπορείτε να κάνετε βουτιές κοντά στα βράχια, στο τέλος της παραλίας (η περιοχή λέγεται Κολάδα). Για θαλάσσια σπορ, στο Mediterranean Dive, στο Santorini Dive Center και το Wave Sport Club, θα βρείτε από απλό jet ski, κανό και μπανάνες μέχρι wind surfing. Αλλά υπάρχει και το Πάρκο Νερού.
Σημείωση:
α) Κοντά στην Περίσσα βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης (από τον 16o αιώνα), ενώ με τα πόδια μπορείτε να φτάσετε και στα ερείπια της Αρχαίας Θήρας. Σημείωση: Το εκκλησάκι το χρησιμοποιούσαν ως αγκυροβόλιο όταν χτίστηκε. Υποτίθεται πως από αυτό πήρε το όνομά της η Σαντορίνη, όμως λογικά το πήρε από την Βασιλική εκκλησία της ομώνυμης αγίας που είναι στο Μέσα Βουνό.
β) Από εδώ ξεκινάει και καραβάκι για το Καμάρι (κάθε μισή ώρα, 5-7€, μέχρι τις 18.00).
γ) Ο βράχος του Προφήτη Ηλία προστατεύει πολύ καλά την παραλία της Περίσσας από τους αέρηδες.
δ) Και εδώ οι επιλογές είναι πολλές για φαγητό και ποτό αλλά λίγο πιο τουριστικές από τον Μονόλιθο. Για επιδόρπιο, ξεχωρίζουμε τη γνωστή Cremmeria Vienna, για λαχταριστό παγωτό πεπόνι ή μια βάφλα με νουτέλα.
Πώς θα πάτε: Βρίσκεται κάτι λιγότερο από 15 χλμ. από τα Φηρά. Και εδώ θα έρθετε μέσω Εμπορείου, αλλά δεν θα στρίψετε για Άγιο Γεώργιο ή Περίβολο. Μπορείτε επίσης να έρθετε και με λεωφορείο.

Περίβολος

Ο Περίβολος είναι μια από τις ωραιότερες οργανωμένες παραλίες του νησιού, πολύ μεγάλη σε μήκος και πλάτος, με ψιλή άμμο και καθαρά βαθιά, απότομα νερά. Ουσιαστικά είναι η συνέχεια της παραλίας της Περίσσας, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης,  13,2 χλμ από τα Φηρά.
Χαλάρωση και διασκέδαση τα βρίσκουμε μαζί σε πακέτο των «δύο σε ένα» εδώ. Έντονη τουριστική κίνηση, ξαπλώστρες, ομπρέλες, καφετέριες, μπαρ με δυνατή μουσική, ταβερνάκια ακριβώς δίπλα στο κύμα και πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες, αλλά ταυτόχρονα είναι και ιδανική παραλία για χαλάρωση, μιας και όσο απομακρύνεται ο επισκέπτης από τα μπαράκια βρίσκει την ηρεμία που επιθυμεί. Ακριβώς λοιπόν επειδή συνδυάζει τα πάντα -χαλάρωση, διασκέδαση, φαγητό, σπορ, κλπ- ο Περίβολος ενδείκνυται για όλους τους επισκέπτες και καλύπτει κάθε προτίμηση και ανάγκη. Επομένως μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε και ως κοσμοπολίτικο.

1Αγ. Γεώργιος - Περίβολος
Υπέροχα νερά, κοσμοπολίτικα μαγαζιά και καλός κόσμος όλου του νησιού θα τα συναντήσετε εδώ. Μαύρη άμμος και πεντακάθαρα νερά. Μπορεί να μη θυμίζει το ηφαιστειακό τοπίο της Σαντορίνης αλλά είναι η παραλία που προσφέρεται για ασφαλείς βουτιές και ατέλειωτη ηλιοθεραπεία σε άνετες ξαπλώστρες, με υπόκρουση καλοκαιρινές μουσικές.
Προσοχή: σε κάποια σημεία γλιστράει λόγω της πέτρας. Στην παραλία υπάρχει και ναυαγοσώστης.

Σημειώσεις:
1)Στα καταστήματα για αθλήματα του κύματος θα βρείτε ό, τι θαλασσινή περιπέτεια τραβάει η ψυχή σας. Υπάρχει και δυνατότητα για βόλεϊ λόγω του ότι κατά μήκος της ακτής, υπάρχουν γήπεδα.
2)Την παραλία την πιάνει ο νοτιάς και ο ανατολικός άνεμος. Επειδή φυσικά εμπόδια δεν θα βρείτε στον τόπο αυτό, οι άνεμοι μερικές φορές μπορεί να είναι έντονοι.
3)Οι ξαπλώστρες κοστίζουν από 5€ έως 7€, ανάλογα με το πού θα επιλέξετε να καθίσετε. Στο Anemos θα βρείτε ξαπλώστρες σε μέγεθος ημίδιπλου κρεβατιού, τεράστιες με άνετα τραπεζάκια. Είναι κορυφαίο μπαρ το «Anemos», φτιαγμένο στο προαύλιο ενός παλιού εργοστασίου ντομάτας.
4)Το μέρος των διασημοτήτων, το γνωστό «Seaside by Notos», που απογειώνει αυτό που ονομάζουμε «υπηρεσία παραλίας». Θα βρείτε: δροσιστικά κοκτέιλ αλλά και μοναδικές και εκλεκτές γεύσεις του Τάσου Μπαχαρίδη, που απογειώνουν το γεύμα ή το δείπνο σας.
Πώς θα πάτε: Από τα Φηρά παίρνετε τον δρόμο για το Εμπορείο και, αφού το περάσετε, φτάνετε στον Περίβολο. Η σήμανση μπορεί να σας μπερδέψει, καθώς οι ταμπέλες εμφανίζονται την τελευταία στιγμή. Υπάρχει πρόσβαση και με λεωφορείο. Ζητήστε να σας αφήσουν στον Περίβολο, μιας και το λεωφορείο κάνει τέρμα στην Περίσσα.

Παλιά Καμένη

Πολύ μικρή παραλία, που βρίσκεται στον όρμο του Αγίου Νικολάου, βορειοανατολικά του νησιού της Παλιάς Καμένης. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με καΐκι από τον Αθήνιο ή από τα Φηρά, αλλά πραγματικά αξίζει τον όλο κόπο. Το νησάκι δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα από έκρηξη ηφαιστείου, τα πετρώματα είναι κατάμαυρα και το τοπίο μαγευτικό με μια άγρια ομορφιά, ενώ τα νερά εδώ είναι κιτρινοπράσινα από το θειάφι και αρκετά ζεστά από τις θερμές πηγές της περιοχής. Μπορείτε να συνδυάσετε μια βουτιά στην Παλιά Καμένη με μια επίσκεψη στον κρατήρα στη Νέα Καμένη, καθημερινά οργανώνονται τέτοιες εκδρομές από τον Αθήνιο ή τα Φηρά.

Μέσα Πηγάδια
Τα Μέσα Πηγάδια βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαντορίνης, 11 χλμ από τα Φηρά. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Χερσονήσου του Ακρωτηρίου. Χαρακτηριστικό της είναι τα καθαρά της  νερά.

 13) Καμπιά
Τα Καμπιά βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαντορίνης, 13 χλμ από τα Φηρά. Πρόκειται για μία ήρεμη παραλία. Διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες καθώς και μία ταβέρνα. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μέσω ενός χωματόδρομου που ξεκινάει από το δρόμο προς τον Φάρο.

14) Αβίς
Η Αβίς  βρίσκεται  στο κεντροανατολικό τμήμα της Σαντορίνης. Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία, επίνειο του χωριού Έξω Γωνιά. Η παραλία αυτή είναι κατάλληλη για θαλάσσια σπορ λόγω των ανέμων που επικρατούν στην περιοχή

15) Έξω Γιαλός Καρτεράδου
Ο Έξω Γιαλός Καρτεράδου βρίσκεται μόλις 1,3 χλμ από τα Φηρά. Είναι  η πλησιέστερη παραλία από τα Φηρά. Αποτελείται από μαύρη άμμο και βότσαλα.

Μη οργανωμένες παραλίες:

Κολούμπος

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σαντορίνης, 8,5 χλμ από τα Φηρά. Θέλετε μοναξιά και απομόνωση; Η παραλία του Κολούμπου σίγουρα μπορεί να σας το προσφέρει. Πολύ κοντά στους Μπαξέδες, ο Κολούμπος είναι μία απόμερη αμμώδης παραλία, από τις ομορφότερες της Οίας. Φτάνοντας στον Κολούμπο θα πρέπει να αφήσετε το μεταφορικό σας μέσο στο δρόμο και να κατεβείτε τον ψηλό βράχο που περικυκλώνει την παραλία από ένα στενό μονοπάτι. Ο βράχος σας παρέχει φυσική σκιά από τον ήλιο ενώ τα νερά εδώ είναι ζεστά, μιας και στην περιοχή βρίσκεται ο πιο ενεργός υποθαλάσσιος κρατήρας του νησιού. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας προμήθειες, διότι δεν υπάρχει καντίνα ή εστιατόριο.

Βλυχάδα
Ίσως η πιο ατμοσφαιρική παραλία του νησιού, η Βλυχάδα θα σας χαρίσει απλόχερα την αίσθηση πως βρίσκεστε σε… αποστολή στο φεγγάρι. Είναι μεγάλη σε μήκος, με κατάμαυρη χοντρή άμμο και πεντακάθαρα νερά που βαθαίνουν πολύ απότομα –σχεδόν από το δεύτερο βήμα που θα κάνετε μπαίνοντας- ενώ οι μεγαλειώδεις, ηφαιστειακοί, ψηλοί και λευκοί βράχοι που την περιστοιχίζουν, της δίνουν τη σεληνιακή της όψη. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, έχει εύκολη πρόσβαση, διαθέτει μια μικρή και ήρεμη καντίνα για τα απολύτως απαραίτητα χρειαζούμενα και έχει και ξαπλώστρες με ομπρέλες (6€), αλλά υπάρχει και αρκετός χώρος για να απλώσετε την πετσέτα σας.. Αν όμως απομακρυνθείτε από την καντίνα, θα μπορέσετε να απολαύσετε το μπάνιο σας εντελώς μοναχικά. Στην γύρω περιοχή θα βρείτε και λίγα ταβερνάκια με νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες, ενώ αν καθίσετε μέχρι τη δύση του ήλιου, το ηλιοβασίλεμα θα σας αποζημιώσει για την υπομονή σας. Θαλασσινές δραστηριότητες δεν υπάρχουν.

Σημείωση:
Στον δρόμο για τη Βλυχάδα ακολουθήστε την ταμπέλα που οδηγεί στο εντυπωσιακό μπάρ «Theros», όπου είναι ιδανικό για να τελειώσετε τη μέρα σας και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Θα βρείτε και γήπεδο βόλεϊ, τέλος.

Πώς θα πάτε: Από τα Φηρά παίρνετε τον δρόμο για το Ακρωτήρι και μετά από 13 χλμ., αφού περάσετε τη στροφή για Ακρωτήρι, θα δείτε την ταμπέλα που δείχνει να στρίψετε προς τη Βλυχάδα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων, μάλλον, αποθαρρύνει τις ορδές των τουριστών και των ηλικιωμένων από το να την επισκέπτονται τόσο συχνά όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες παραλίες.

Άσπρη παραλία

Η Άσπρη παραλία είναι, ουσιαστικά, η φυσική συνέχεια της Κόκκινης Παραλίας. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαντορίνης, 13,8 χλμ από τα Φηρά. Ο μοναδικός τρόπος για να φτάσει κανείς εδώ είναι με το βαρκάκι που ξεκινάει από την Κόκκινη Παραλία ή από την Περίσσα. Η διαδρομή αυτή είναι μαγευτική. Έχουμε να κάνουμε με μία μικρή σε μήκος παραλία, με μαύρη άμμο και βότσαλα που περιβάλλεται από χαρακτηριστικά ψηλά και λευκά βράχια, από όπου πήρε και το όνομά της. Διαθέτει λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά να μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας πόσιμο νερό, καθώς δεν υπάρχει καντίνα ή ταβέρνα πουθενά κοντά.

Ακρωτήρι
Η παραλία του Ακρωτηρίου, είναι άλλη μια από τις απόμερες τοποθεσίες του νησιού, ιδανική για απομόνωση και ιδιωτικότητα. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού, μετά τον οικισμό του Ακρωτηρίου, ανάμεσα στον Φάρο και στο Μαύρο Βουνό. Δεν χαρακτηρίζεται ως η πιο γραφική παραλία της Σαντορίνης, αλλά τα νερά εδώ είναι πεντακάθαρα και η θέα μαγευτική. Δεν χρειάζεται να αναφερθεί πως δεν υπάρχει καντίνα ή ξαπλώστρα στην ακτή, διότι η παραλία αυτή σας παρέχει την δυνατότητα παρόλο το κοσμοπολίτικο νησί , να απολαύσετε ένα μοναχικό μπάνιο.

 Κάθαρος

 Ο Κάθαρος βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Σαντορίνης. Πρόκειται για μία ερημική παραλία.

Θέρμη

Η Θέρμη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαντορίνης, 7,4 χλμ από τα Φηρά. Πρόκειται για μία ήσυχη παραλία που είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια.

Μπάλος

Ο Μπάλος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαντορίνης, 9 χλμ από τα Φηρά. Πρόκειται για μία παραλία με μαύρα βότσαλα και σκούρα νερά. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται από χωματόδρομο, ακολουθώντας το δρόμο προς τον Φάρο.

Αμμούδι
Το Αμμούδι βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Σαντορίνης, 12 χλμ από τα Φηρά.  Είναι ένας μικρός γραφικός όρμος με πεντακάθαρα νερά. Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται μέσω 200 σκαλιών που βρίσκονται στο χωριό της Οίας. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλές ωραίες ψαροταβέρνες. Από εδώ ξεκινούν επίσης τα καΐκια για τη Θηρασιά.

Αλμύρα
Η Αλμύρα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Σαντορίνης, 13,3 χλμ από τα Φηρά. Πρόκειται για μία ερημική παραλία. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται από χωματόδρομο λίγο πριν τη στροφή προς τον οικισμό του Ακρωτηρίου.

Πορί

Το Πορί βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, 6 χλμ από τα Φηρά. Πρόκειται για ένα απόμερο λιμανάκι με μαύρη άμμο, που αποτελεί συνέχεια της παραλίας του Κολούμπου.

Για να σχηματίσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των παραλιών της Σαντορίνης παραθέτω το παρακάτω:
Οι Βόρειες Παραλίες: Ξεκινάμε από τους Μπαξέδες που αν έρθετε από την Οία, είναι η πρώτη παραλία που συναντάτε. Έπειτα είναι ο Κολούμπος, το Πορί μικρό λιμανάκι για τους ψαράδες του νησιού και όχι μόνο. Οι Νοτιοανατολικές παραλίες είναι ο Μονόλιθος που είναι από τις λίγες που έχουν άμμο, μετά η Αβίς εδώ πραγματοποιούνται θαλάσσια αθλήματα, το Καμάρι μια πολυσύχναστη παραλία βόρεια της Περίσσας και διαθέτει Γαλάζια Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεχίζουμε με την Περίσσα και τον Περίβολο τις δύο πιο γνωστές παραλίες του νησιού και αποτελεί η μια συνέχεια της επόμενης. Μαζί αυτές οι δύο είναι η μαύρη παραλία η πιο μακριά σε μήκος στο νησί με άμμο. Νότιες παραλίες: Η Βλυχάδα που κοσμείται από ένα όμορφο βουνό, κόκκινη παραλία με τους εξαιρετικούς σχηματισμούς των βράχων της, η Άσπρη παραλία και η παραλία Μέσα Πηγάδια.

 Συνολικά ό, τι και αν δείτε εδώ πέρα, σε αυτόν τον τόπο είναι μοναδικό και μας γυρνάει σε άλλους τόπους και σε άλλες εποχές που δεν έχουν να κάνουν τίποτα με αυτό που ζούμε, ειδικά στις πόλεις, αλλά και στις κωμοπόλεις όπως και στα χωριά κλπ της Ελλάδας την περίοδο που διανύουμε τον καιρό αυτόν.

Βιβλιογραφία:
http://www.clickatlife.gr/taksidi/story/5340
http://www.mygreektrip.gr/santorini/
http://www.santorini-islandguide.com/el/beaches

Μουσεία Σαντορίνης:

Επίλογος και πρόλογος δεν υπάρχουν εδώ, διότι γίνεται απλά μια παράθεση των μουσείων και στοιχεία για αυτά, όπως και τρόποι επικοινωνίας, πληροφορίες για τα εισιτήρια κλπ. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει πρωτοτυπία όπως και γραμμές από διεθνή μοτίβα, επομένως η ποιότητα, είναι ως έναν σεβαστότατο βαθμό υφιστάμενη.

Γενικά υπάρχουν αρκετά μουσεία στην Σαντορίνη και όχι μόνον. Είναι πόλος έλξης πολιτιστικών και πολιτισμικών δρώμενων στο σύνολό της. Όχι μόνον για τους τουρίστες αλλά και για τα άτομα που ζούνε και εργάζονται σε αυτήν.
Τηλέφωνο για όλα τα μουσεία : +302286081366.
Εισιτήρια: Για τα ειδικά εισιτήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Χώρου του Ακρωτηρίου, του Προϊστορικού Μουσείου και της Αρχαίας Θήρας: Στοιχίζουν € 8 το κανονικό και 4 € το μειωμένο εισιτήριο.

Μουσείο Οίνου

Θέση του είναι στο Βόθωνα, στο δρόμο προς Καμάρι, στεγάζεται στον υπόγειο χώρο του οινοποιείου «Volcan Wines». Ιδρύθηκε από την τέταρτη γενιά της οικογένειας Κουτσογιαννόπουλου, με τωρινό ιδιοκτήτη τον κο Γιώργο. Είναι μικρό και φυσικό μουσείο που μπορούμε να το βρούμε στο υπόσκαφο του κτιρίου της επιχείρησης αυτής, με μέγεθος στα 6 μέτρα βάθος και 300 μέτρα μήκος. Ξετυλίγει την ιστορία του κρασιού, την  παραδοσιακή επεξεργασία του και τη ζωή του Σαντορινιού αμπελουργού από το 1660 έως το 1950 με αναπαραστάσεις, με κινητά και ακίνητα ομοιώματα και με ξενάγηση ηχητικών εφέ.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής θα βρείτε αναπαραστάσεις με κινητά και ακίνητα ομοιώματα, δίνοντας σας έτσι την εντύπωση μιας ζωντανής και ατόφιας εικόνας σχετικά με την αμπελοοινική δραστηριότητα που έλαβε μέρος στο νησί της Σαντορίνης από το 1660 μέχρι και το 1970. Επίσης θα βρείτε πλούσιο υλικό φωτογραφιών, αποσπάσματα εφημερίδων που αναφέρονται στην αμπελουργία του νησιού, παλιά αντικείμενα όπως εργαλεία για κατασκευή βαρελιών ή καλαθιών και οικιακά σκεύη.

Τελειώνοντας την ξενάγηση μπορείτε να παρακολουθήσετε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του κτιρίου, ένα φιλμ που εξιστορεί τα γεγονότα του νησιού που συνέβησαν από το 1500 π. Χ. έως σήμερα, μαθαίνοντας, έτσι, όλες τις εξελίξεις της ζωής των κατοίκων του αλλά και τις εξελίξεις παραγωγής του  κρασιού, πιο συγκεκριμένα. Η συλλογή του μουσείου αποτελείται από μηχανές, σκεύη και εργαλεία επεξεργασίας σταφυλιών που χρονολογούνται από τον 17οαιώνα ως το 1950. Μεταξύ των εκθεμάτων του μουσείου, το πιο μοναδικό αντικείμενό του είναι ένα ογκώδες ατμοκίνητο  σταφυλοπιεστήριο, που μεταφέρθηκε από την Βαυαρία με εντολή του βασιλιά Όθωνα.

Θα βρείτε επίσης δρύινα κρασοβάρελα, έναν χειροκίνητο μάγκανο που το είχαν φέρει στην το 1660 κάποιοι Γάλλοι μοναχοί, σπαστήρες (είναι εργαλεία εκχύμωσης) του 19ουαιώνα από ξύλο και σίδηρο και δρύινα κρασοβάρελα.

Υπάρχει χώρος γευσιγνωσίας στο οινοποιείο -πράγμα αξιοσημείωτο- για τους επισκέπτες έτσι ώστε να μπορέσουν να γνωρίσουν από κοντά τα ποιοτικότερα των κρασιών του νησιού.

Τέλος κάθε Παρασκευή, μέσα στον χώρο εκδηλώσεων του οινοποιείου, διοργανώνεται σαντορινιό γλέντι, όπου δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες του για γευσιγνωσία τοπικών οίνων, ζωντανή μουσική, επίσκεψη στο μουσείο, φαγητό και χορευτικά.

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Τηλέφωνο: +302286023217
Θα βρείτε ευρήματα των ανασκαφών στο Ακρωτήρι, στον Ποταμό και από άλλους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Η ιστορία του νησιού εδώ ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας.

Το Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας βρίσκεται μέσα στα Φηρά, σε ένα υπερσύγχρονο μουσείο όπου εγκαινιάστηκε το 2000. Φιλοξενεί αριστουργήματα της Προϊστορικής Θήρας που βρέθηκαν στην περιοχή του Ακρωτηρίου και σε άλλες τοποθεσίες του νησιού, όπως ο Ποταμός. Τα εκθέματα αυτά χρονολογούνται από τη νεότερη Νεολιθική περίοδο (5η χιλιετία π. Χ.) έως τον 17ο αιώνα π. Χ. και είναι χωρισμένα σε τέσσερις θεματικές ενότητες

 οι οποίες είναι οι εξής:

Η πρώτη ενότητα τιτλοφορείτε ως εξής: «Η ανακάλυψη ενός αρχαιολογικού χώρου». Εδώ, δίνονται πληροφορίες για τις ανασκαφές που έγιναν το 1967 από τον Καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, Σπυρίδωνα Μαρινάτο στην περιοχή του Ακρωτηρίου καθώς και τη θεωρία του, ότι δηλαδή η έκρηξη του Ηφαιστείου της Θήρας, ήταν η αιτία κατάρρευσης του Μινωικού πολιτισμού της Κρήτης. Η θεωρία αυτή παραμένει ανεπιβεβαίωτη, στάθηκε, όμως, αφορμή ώστε έρθει στο φως ο σημαντικότερος, από πλευράς ευρημάτων, προϊστορικός οικισμός του Αιγαίου.

Της δεύτερης ενότητας θεματολογία είναι η γεωλογία της Θήρας  Σε αυτήν έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για την ηφαιστειακή δραστηριότητα αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε ο διαδοχικός σχηματισμός της Θήρας, της Θηρασιάς, της Παλαιάς και της Νέας Καμένης, όπως φαίνεται και στους επεξηγηματικούς χάρτες άλλωστε. Παράλληλα από τα απολιθώματα που εκτίθενται στην ενότητα αυτή καταλαβαίνουμε ότι το κλίμα της Μεσογείου πριν από 50.000 χρόνια δεν διέφερε από το σημερινό ιδιαίτερα. Εντύπωση δημιουργείτε από τις πλάκες με τα απολιθώματα φύλλων ελιάς, φοινίκων και σχίνων, όπως και το έντομο δάκος της ελιάς και άλλων εντόμων.

Στην Τρίτη ενότητα βλέπουμε τα δείγματα του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στο νησί από τη Νεολιθική περίοδο ως και την καταστροφή του από τον μεγάλης κλίμακας σεισμό στις αρχές του 17ουαιώνα π. Χ. Στα αγγεία της Νεολιθικής εποχής, όπως π. χ. η φιάλη από τα Φηρά, αποδεικνύεται ότι το νησί κατοικούνταν ήδη από την 5ηχιλιετία π. Χ.

Τέλος η τέταρτη ενότητα είναι χωρισμένη σε επτά υποενότητες. Περιλαμβάνει δείγματα από την περίοδο ακμής του Ακρωτηρίου, στις αρχές του 17ου αιώνα π. Χ., όταν η πόλη ξαναχτίστηκε μετά το σεισμό όπου και γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της. Τα ευρήματα χρονολογούνται έως και το 1650 π. Χ. όταν η έκρηξη του ηφαιστείου έπνιξε με τέφρα τον οικισμό και έτσι εγκαταλείφθηκε οριστικά. Επίσης υπάρχει και η μακέτα του ανασκαμμένου τμήματος του οικισμού.

Ξεχωρίζει ανάμεσα των άλλων μια τοιχογραφία του 17ου αιώνα π. Χ. με τους πιθήκους (την μπλε μαϊμού), τις τοιχογραφίες με τις κυρίες, και ένα μοναδικού τύπου εύρημα που είναι ένα χρυσό ειδώλιο αίγαγρου (αγριοκάτσικο) που είναι η τελευταία προθήκη του μουσείου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Το πρώτο αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, το 1960, για την στέγαση των πλούσιων ευρημάτων που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην αρχαία Θήρα του 1896, αλλά και για αντικατάσταση του παλιού μουσείου που καταστράφηκε από τον σεισμό του 1956.

 Τηλέφωνο 22860 22217.

Στην πρώτη αίθουσα του κτιρίου (προθάλαμος μουσείου), έχουν συλλεχθεί τα λιγοστά προϊστορικά κομμάτια που προέρχονται από τις πρώτες ανασκαφές στο Ακρωτήρι και στη νησίδα Χριστιάνα, νοτιοδυτικά  της Σαντορίνης, όπου και αποτελούν το ελάχιστο δείγμα των προϊστορικών ευρημάτων που βρέθηκαν στο νησί.

Στην δεύτερη εκθεσιακή αίθουσα εκτίθενται (με χρονολογική σειρά) τα ευρήματα από τον 8οαιώνα έως τον 4οαιώνα π. Χ. Συγκεκριμένα εκτίθενται: έργα κεραμικής τέχνης Γεωμετρικών και Αρχαϊκών χρόνων, προερχόμενη από το πρώιμο νεκροταφείο που ανασκάφηκε στην Αρχαία Θήρα συν κάποια ευρήματα κεραμικής του 6ουαιώνα (τα γνωστά μελανόμορφα αγγεία, αγγεία με γεωμετρική διακόσμηση και πήλινα ειδώλια).

Στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου εκτίθενται γλυπτά, μεγάλα αγγεία διαφόρων εποχών και αρχιτεκτονικά μέλη, όπως είναι οι επιτύμβιοι «κυβόλιθοι» με τις επιγραφές τους, οι ανδριάντες ρωμαίων ευγενών και έναν ανάγλυφο αρχαϊκό «πύθο» μεγάλου μεγέθους.

Τελευταία αίθουσα του μουσείου όπου εδώ φιλοξενούνται έργα πλαστικής τέχνης και ειδώλια της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής. Ξεχωρίζει μια άριστα διατηρημένη μαρμάρινη δαιδαλική κόρη (άγαλμα) ύψους 2,30 μ. και βάρους 750 κιλών που βρέθηκε στην περιοχή Σελλάδα.

Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης Εμμανουήλ Λιγνού

Βρίσκεται στην περιοχή Κοντοχώρι, λίγο πιο έξω από τη χώρα των Φηρών. Το 1974 ιδρύθηκε από τον Εμμανουήλ Α. Λιγνό (δικηγόρος και δημοσιογράφος) και στεγάζεται σε ένα υπόσκαφο, παραδοσιακό, νησιώτικο, ενετικό σπίτι στο Κοντοχώρι, χρονολογoύμενο το 1861, χτισμένο μέσα σε βράχο. Τα λαογραφικά αντικείμενα που φιλοξενούνται εδώ, εκτίθενται στις έξι ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του υπόσκαφου αυτού σπιτιού.
Οι έξι χώροι του κτηρίου [οινοποιείο, κήπος, μια πινακοθήκη με έργα τοπικών καλλιτεχνών, ένα σπήλαιο- ορυχείο, παλιά εργαστήρια τεχνιτών της εποχής (σιδεράδων, βαρελοποιών, ξυλουργών, υποδηματοποιών) και ιστορικά αρχεία], έχουν αποκατασταθεί ώστε να αναπαριστούν τα δωμάτια όπως ακριβώς ήταν στις αρχές του 20 αιώνα, μαζί με τα διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα, όπως το γραμμόφωνο, φωτογραφίες, πήλινα τσουκάλια, παραδοσιακές φορεσιές κτλ. Στην αυλή του μουσείου θα δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και την νέα πτέρυγα του μουσείου που στεγάζει έργα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, σημαντικά χειρόγραφα, λιθογραφίες, προικοσύμφωνα και πολλές σπάνιες φωτογραφίες της Σαντορίνης από το 1895 και σημαντικά βιβλία.

Η σάλα βρίσκεται στην κατάσταση που ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα, με τα έπιπλα του, τα διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα  του, τα εργόχειρα, το γραμμόφωνο και τις φωτογραφίες του πρώτου ιδιοκτήτη του. Στη σωτοκάμαρη (κρεβατοκάμαρα) αξίζει να δώσετε προσοχή στα χειροποίητα στέφανα του γάμου. Στη μικρή παιδική σωτοκάμαρη υπάρχει ένα περίτεχνο μεταλλικό κρεβάτι, ενώ στη απλή τραπεζαρία μια μεγάλη κασέλα, εκεί όπου φυλάσσονταν το κριθάρι, το αλεύρι και οι κρίθινες.

Στο κελαρικό (το κελάρι) φιλοξενούνται παλιά πιθάρια για το λάδι και το κρασί του σπιτιού. Στο μαεργιό (η κουζίνα) βρίσκουμε την πέτρινη πλάκα για το κλείσιμο του φούρνου και πήλινα τσουκάλια. Τελειώνοντας στην κάναβα (μικρό οινοποιείο μέσα στο σπίτι με πατητήρι) αυτό που ξεχωρίζει είναι το μάγγανο όπου συμπιέζονταν ό, τι έμενε από τα σταφύλια και οι κόπανοι (κομμάτια ξύλου για την πίεση των λιαστών σταφυλιών), από τα οποία έβγαινε το γλυκό κρασί ονόματι βισάντο.
Εκτός του κυρίως σπιτιού, υπάρχει και νέα πτέρυγα που δημιουργήθηκε το 1993 και φιλοξενεί έργα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών ( Παναγιώτης Γράββαλος, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Πάρις Πρέκας και Βάλιας Σεμερτζίδης).

Στην αυλή του μουσείου (μέσα!) βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου που χτίστηκε το 1993.

Ναυτικό Μουσείο Θήρας

Τηλέφωνο: +302286071156 fax: +302286071271.
Βρίσκεται στην Οία, στα συντρίμμια του Βενετικού κάστρου της περιοχής. Ιδρύθηκε το 1956 από πρωτοβουλία του Αντώνη Δακορώνια πλοιάρχου Εμπορικού Ναυτικού και αλλάζοντας τοποθεσία από το 1990 στεγάζεται στην παραδοσιακή αρχοντική δωρεά της  οικογένεια Μπιρμπίλη προς το μουσείο, δηλαδή το διώροφο καπετανόσπιτο τους, όπου έχει αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή. Τα εκθέματα του μουσείου που φιλοξενούνται εδώ καταγράφουν τη ναυτική ιστορία της Θήρας.
Εξαρτήματα ναυτιλιακού εξοπλισμού θα βρούμε στο ισόγειο (κρεμαστοί φανοί, δρομόμετρα, πυξίδες και πυξιδοθήκες, εξάντες, νυχτάδια και μακαράδες, ναυτικούς χάρτες, άγκυρες) που συνοδεύονται από κατατοπιστικούς πίνακες για το πώς μπορεί να γίνει η χρήση τους. Άλλα εκθέματα είναι κάποιες κασέλες (ζωγραφισμένες με ναυτικά θέματα) όπως επίσης και εργαλεία από τα καρνάγια του Νομικού και του Βλάχου, όπου κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ναυπηγήθηκαν πολλά ιστιοφόρα. Ανάμεσα στα εργαλεία ξεχωρίζουν ένα χειροκίνητο τρυπάνι και ένας μεγάλος άριστα συντηρημένος ποδοκίνητος τόρνος.

Εδώ στεγάζεται και η βιβλιοθήκη, με ιστορικό αρχείο. Στο αρχείο φυλάσσονται υπουργικά έγγραφα, φορτωτικές, ναυτικοί χάρτες, ναυλοσύμφωνα και ημερολόγια πλοίων.

Στον πιο πάνω όροφο από το ισόγειο εκτίθενται εξαρτήματα ιστιοφόρων, μία μεγάλη συλλογή υδατογραφιών, στολές και πορτρέτα σαντορινιών πλοιάρχων, ομοιώματα πλοίων, καθώς και τα πέντε ακρόπρωρα της συλλογής.

Τέλος υπάρχει και συλλογή φωτογραφιών δείγματα της οποίας, μπορείτε να δείτε στις αίθουσες του μουσείου. Περιλαμβάνει στιγμιότυπα φωτογραφιών από παλαιά πληρώματα πλοίων, οικογενειακές φωτογραφίες, μαθητές σε ναυτικές σχολές, ναυπηγήσεων πλοίων, καθώς και από τους οικισμούς της Θήρας και της Οίας κατά τη διάρκεια της έντονης ναυτικής Σαντορίνης δραστηριότητας του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Συλλογή εικόνων και κειμηλίων Πύργου Θήρας

Βρίσκεται στην περιοχή του Πύργου και πιο συγκεκριμένα στον ανακαινισμένο ναΐσκο της Αγίας Τριάδας. Έχουμε να κάνουμε με μία μικρή συλλογή φορητών εικόνων, εκκλησιαστικών σκευών, κεραμικών, κεντημάτων και έργων ξυλογλυπτικής και μεταλλοτεχνίας. Χρονολογούνται κυρίως στον 17οκαι 18οαιώνα. Όλα αυτά δεικνύουν την ακμή που γνώρισε ο οικισμός κατά τους δύο αυτούς αιώνες.
Οι αγιογραφίες που βρίσκουμε εδώ είναι του Αγίου Γεωργίου (16οςαιώνας) που πιθανότατα προέρχονται από τον ομώνυμο ναό. Υπάρχουν τρεις αγιογραφίες από το ναΐσκο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, δύο αγιογραφίες του γνωστού ζωγράφου Βίκτωρα προερχόμενες από την Κρήτη και τέλος δύο δεσποτικές αγιογραφίες προερχόμενες από το ναό της Φανερωμένης.

Τα έργα ξυλογλυπτικής αποτελούνται από  τα τρία αρτοφόρια, το σταυρό και τον Επιτάφιο. Επίσης σε μια διπλή προσθήκη στο κεντρικό μέρος της αίθουσας υπάρχουν κεντήματα, ιερά βιβλία, αρχιερατικά άμφια και διάφορα μικρά εκκλησιαστικά σκεύη.

Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο

Στεγάζεται στην μονή του Προφήτη Ηλία του 18ου αιώνα και βρίσκεται στην περιοχή του Πύργου. Η συλλογή των εκκλησιαστικών ειδών, περιλαμβάνει αγιογραφίες της Κρητικής Σχολής του 15ου αιώνα, αγιογραφίες του 18ου αιώνα, χειρόγραφους κώδικες του 8ου αιώνα, άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη και πλήθος εκκλησιαστικών συγγραμμάτων, ένας σιδερένιος σταυρός του 20ου αιώνα, και η μίτρα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ που είναι διακοσμημένη με διαμάντια. Η συλλογή των λαογραφικών ειδών, αποτελείται από σκεύη καθημερινής χρήσης και αγροτικά εργαλεία παραδοσιακής προελεύσεως.

Μουσείο Ορυκτών και Απολιθωμάτων

Ένα από τα νεότερα μουσεία. Μπορείτε να το βρείτε στην πλατεία της Περίσσας, δίπλα στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Εδώ θα δείτε ορυκτά και απολιθώματα από όλον τον κόσμο, όπως φυσικά και από το νησί. Περιλαμβάνει απολιθώματα δέντρων (π. χ. φοίνικας) που χρονολογούνται από πριν την έκρηξη του ηφαιστείου. Υπάρχει και μια συλλογή ορυκτών από το Λαύριο. Αυτό που ξεχωρίζει είναι ένα απολιθωμένο κλαδί ελιάς μήκους 2 μέτρων.
Τηλέφωνο 6973 379949.

Βιβλιογραφία:
http://www.nst-santorinitravel.com/el/santorini-island-greece/sightseeing.html
http://www.mygreektrip.gr/santorini/
http://www.pamediakopes.gr/DestinationGuides/Santorini/santorini-sightseeing-guide-gr.asp

Χωριά

Με την σειρά όλα τα χωριά της Σαντορίνης και οι περιοχές κατονομάζονται εδώ πέρα. Ιστορικά στοιχεία, αποστάσεις και πώς να τα βρείτε με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο, όπως και όποια άλλη πληροφορία βρήκαμε.

Ακρωτήρι

Είναι  ένα νότιο δυτικό κομμάτι της Σαντορίνης και γνωστό από την κόκκινη παραλία του όπου πηγαίνει μεγάλος αριθμός τουριστών.
Αξιοθέατα του χωριού αυτού είναι ο ομώνυμος αρχαιολογικός χώρος καθώς και οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας και της Υπαπαντής του Σωτήρος.
Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου για τα λιμάνια του και ως αστικό κέντρο (Μέση και Πρώιμη Ύστερη Εποχή Χαλκού). Πρώτες εγκαταστάσεις χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή και ο οικισμός υπάρχει από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Άνθρωποι ξεκίνησαν να τον κατοικούν γύρω στη Νεολιθική εποχή. Η μεγάλη ανάπτυξη του σημαίνεται από την μεγάλη έκταση, το κατασκευασμένο με τέχνη αποχετευτικό σύστημα, τα κτίρια με τους πολλούς ορόφους, τις υπέροχες τοιχογραφίες και τα έπιπλα που θα δούμε. Το Ακρωτήρι επικοινωνούσε συχνά με άλλες αναπτυγμένες περιοχές όπως π. χ. η Αίγυπτος, η Κύπρος, τα Δωδεκάνησα, η Ηπειρωτική Ελλάδα, η Συρία και η Κρήτη. Οι σεισμοί και οι εκρήξεις που συνέβησαν σήμαναν το τέλος του οικισμού αυτού, τέλη 17ου π. Χ. αιώνα. Το νησί ολόκληρο καλύφτηκε από λάβα, ακριβώς όπως συνέβη και με την Πομπηία, η οποία όμως (λάβα) προστάτευε μέχρι και σήμερα τα κτίρια και τις υποδομές όλου του νησιού. Ειρωνεία της φύσης ε?
Στο Ακρωτήρι συστηματικές έρευνες ανασκαφών υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρίας, το 1963, ξεκίνησαν από τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο και συνεχίστηκαν από τον Χρήστο Ντούμας.

Φηρά  

Τα βρίσκουμε στο κεντροδυτικό τμήμα του νησιού, χτισμένα αμφιθεατρικά και αποτελούν την πρωτεύουσα του νησιού (χώρα). Είναι ένα χωριό που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 260 μ στην άκρη ενός απότομου και επιβλητικού βράχου (Μέσα Βουνό στα 400 μέτρα) και δίνει την δυνατότητα καταπληκτικής θέας προς το ηφαίστειο. Βρίσκεται μεταξύ Καμάρι και Περίσσας. Δύο εκδοχές υπάρχουν για την προέλευση του ονόματός του. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή έχει να κάνει με την αρχαία ονομασία του νησιού (Θήρα), ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή προέρχεται από το επίθετο «πυρρός», που σημαίνει κοκκινωπός. Στη νησιωτική διάλεκτο συναντάται και ως «φυρρός».
Ο χαρακτήρας της είναι κυκλαδίτικος και είναι η περιοχή του νησιού που έχει το περισσότερο τουρισμό. Τα δρομάκια της είναι γεμάτα από παραδοσιακά και σύγχρονα καταστήματα μπαρ, εστιατορίων, αναμνηστικών, νυχτερινών κέντρων διασκεδάσεως. Τα σπίτια είναι με παραδοσιακό τρόπο χτισμένα όπως εννοείται και οι εκκλησίες με τους μπλε τρούλους.

Η θέα από αυτή την τοποθεσία των παραλιών εκατέρωθεν, είναι πολύ όμορφη. Γενικά από τις ανασκαφές που έχουν γίνει, βρέθηκαν κτίρια κυρίως της ελληνιστικής και ρωμαϊκής φάσης της πόλης. Υπάρχουν επίσης το τμήμα του οδικού δικτύου που σώζεται, κατάλοιπα δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. Τα δημόσια κτίρια είναι ποικίλα: Θέατρο νοτιοανατολική άκρη Αγοράς, εποχή Πτολεμαίων κατασκευή, μετατροπές 1ο αιώνα μ. Χ. με επέκταση της σκηνής, Αγορά στο κέντρο της πόλης με εμπορικό κέντρο στο νότιο τμήμα αυτής, Λουτρά, Γυμνάσιο εφήβων νότιο άκρο πόλης χρονολογούμενο από 2ο αιώνα μ. Χ., βασιλική στοά νοτιοδυτικό άκρο αγοράς με το κτίριο της από την εποχή του Αυγούστου (1ος αιώνα μ. Χ.), Νεκροταφείο πλαγιές της Σελλάδας όπου και ανακαλύφθηκαν ταφές γεωμετρικής αλλά και ρωμαϊκής εποχής και ο στρατώνας της φρουράς. Υπάρχουν και ιερά βασιλέων και θεών που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης. Εδώ θα βρείτε μόνο ιερά υπαίθρια και στεγασμένα συν μια πλατεία για τις γιορτές του Απόλλωνος Καρνείου: Ναοί Διόνυσου μικρός ελληνιστικός ναός στην βόρεια πλευρά της αγοράς, Πτολεμαίων, Πυθίου Απόλλωνος, Ηρώο Καρνείου Απόλλωνος εν μέρει λαξευμένο σε βράχο και εν μέρει επάνω σε τεχνητό ανάλημμα, Τέμενος Αρτεμίδωρου Περγαίου, αυτό ήταν λαξευμένο πάνω σε βράχο, πάνω μπορεί να δει κανένας χαραγμένα επιγράμματα και επιγραφές, όπως και σύμβολα θεών που λατρεύονταν την εποχή. Κάποια από τα τελευταία είναι το λιοντάρι του Απόλλωνα, ο αετός του Δία, το δελφίνι για τον Ποσειδώνα κλπ.

Άξιες προσοχής και επίσκεψης είναι οι εκκλησίες του Αγίου Μηνά, οι Καθεδρικοί ναοί της Υπαπαντής και του Χριστού (ορθόδοξη μητρόπολη), του Άγιου Ιωάννη του Βαπτιστή Καθολική μητρόπολη), τα μοναστήρια της Παναγίας Ροδαρίου και της Παναγίας των Δομινικανών, την Μονή της Αγίας Αικατερίνης, των Δομινικανών Καλόγερων, το αρχαιολογικό μουσείο που μπορούμε να βρούμε τον μπλε τρούλο που έχει φωτογραφηθεί πάμπολλες φορές και το άσπορο καμπαναριό του Αγίου Μηνά και τελειώνοντας το Μέγαρο Γκύζι που βρίσκουμε μία όμορφη συλλογή φωτογραφιών των Φηρών πριν και μετά το 1956, χαλκογραφίες κ. α..

Σημειώσεις: Από εδώ σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε την εκδρομή σας με καΐκι στο ηφαίστειο παλιά και νέα καμένη.
Πρόσβαση έχετε από τον πετρόχτιστο δρόμο ξεκινώντας από Καμάρι.
Σε απόσταση 1 χλμ από τα Φυρά ως επέκτασή τους, βρίσκεται ο οικισμός Φηροστεφάνι.

Πύργος

Ο Πύργος βρίσκεται στην ενδοχώρα της Σαντορίνης, στο ψηλότερο σημείο του νησιού, 7,5 χλμ νοτιοανατολικά των Φηρών, προσφέροντας πανοραμική θέα ολόκληρης της Σαντορίνης. Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό με παραδοσιακό- μεσαιωνικό ύφος απ’ όπου μπορεί κανείς να δει πανοραμικά όλο το νησί. Παλαιότερα μέχρι το 1800 π. Χ. αποτελούσε την πρωτεύουσα του νησιού.
 Ήταν μια από τις πέντε καστροπολιτίες που ίδρυσαν οι Ενετοί.
 Αξίζει να τον επισκεφτείτε για να δείτε το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία (4 χλμ έξω από το χωριό στην κορυφή του ομώνυμου λόφου) -είναι το πιο διάσημο μοναστήρι του νησιού- (εκεί στεγάζεται το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο). Χτίστηκε από δύο μοναχούς, τον Ιωακείμ και τον   Γαβριήλ το 1771. Επίσης κοντά στον Πύργο είναι ένα εκκλησάκι της Παναγίας του 10ου αιώνα (το λεγόμενο θεοτοκάκι) με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και παλιές εικόνες, και οι εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους και το μεσαιωνικό κάστρο του χωριού (το Καστέλι).

Οία

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, 11 χλμ από τα Φηρά. Είναι το πιο ωραίο και γραφικό χωριό της Σαντορίνης, φημίζεται για την ήρεμη ζωή του και το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα του. Εδώ γίνονται ορατά το ηφαίστειο όπως επίσης και το μικρό νησί Θηρασιά.
Τα σπίτια είναι με παραδοσιακό τρόπο χτισμένα, όπως και οι εκκλησίες με τους μπλε τρούλους.
 Αρκετά από τα σπίτια είναι οικοδομημένα πάνω ή μέσα σε βράχους (υπόσκαφα).
Άξια επίσκεψης εδώ είναι το ναυτικό Μουσείο. Επίσης υπάρχουν πολλές γκαλερί.
Σε απόσταση 7 χλμ έξω από το χωριό επίσης αξίζει να επισκεφτείτε έναν άλλο κρατήρα του ηφαιστείου που έγινε έκρηξη τελευταία φορά το 1950.
Κοντά βρίσκονται και δύο από τις οργανωμένες παραλίες της Σαντορίνης, το Αμμούδι και ο Αρμένης.

Μονόλιθος
 Βρίσκεται στο κεντροανατολικό τμήμα του νησιού, 7 χλμ από τη χώρα και κοντά στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης.  Έχει οργανωμένη παραλία.

Μεσαριά
Θα τη βρείτε στο κεντρικό τμήμα της Σαντορίνης, 4 χλμ νοτιοανατολικά της χώρας. Μιλάμε για ένα μικρού μήκους χωριό με παραδοσιακά σπίτια φτιαγμένα κατά τον κυκλαδικό ρυθμό. Κύριες απασχολήσεις των κατοίκων του, είναι η γεωργία και η παραγωγή του κρασιού.

Μέσα Γωνιά
 Εδώ βρισκόμαστε στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Οι μεγάλες καταστροφές που δέχτηκε από το σεισμό του 1956 οδήγησαν πολλούς των κατοίκων της να το εγκαταλείψουν και να χτίσουν το σπίτι τους στο χωριό Καμάρι. Η αρχιτεκτονική του που είναι παραδοσιακή, αξίζει να την δείτε.  Κοντά από εδώ θα βρούμε την έξω Γωνιά, χωριό όπου υπάρχει η γνωστή εκκλησία της Παναγίας της Επισκοπής.

Μεγαλοχώρι

Θα ψάξουμε να το βρούμε στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, 9 χλμ από τη χώρα. Έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό βραχώδες χωριό που ένας μεγάλος αριθμός τουριστών το επισκέπτονται και  το επιλέγουν ως βάση τους έτσι ώστε να εξερευνήσουν το υπόλοιπο νησί.  Αυτά που αξίζει από εδώ να δείτε είναι οι εκκλησίες των Εισοδίων της Θεοτόκου, των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Νικολάου του Μαρμαρίτη (όνομα εξαιτίας μαρμάρινης κατασκευής της). Ο δωρικός ρυθμός της έχει εναπομείνει από τον 4ου αιώνα σε συνδυασμό με το Χριστιανικό της ρυθμό.

Καρτεράδος

Βρίσκεται πολύ κοντά στην χώρα. 2 χλμ μακριά. Την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική του όπως και στην εκκλησία της Ανάληψης αξίζει να τις δείτε.

Καμάρι (Επισκοπή Γωνιάς)

Νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, 10 χλμ από τη χώρα. Ονομάζεται και Επισκοπή Γωνιά από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται κοντά στο χωριό. Έχουμε να κάνουμε με ένα παραλιακό χωριό όπου  κατά την αρχαιότητα γινόταν χρήση του ως λιμάνι, όπως φυσικά μας λένε τα πάμπολλα αρχαία ευρήματα που βρέθηκαν στην γύρω περιοχή. Τουριστικά είναι πολύ ανεπτυγμένο εξαιτίας της όμορφης παραλίας που έχει, όπου και προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Γνωστό είναι και το φεστιβάλ Jazz που κάθε χρόνο πραγματοποιείται στο υπαίθριο σινεμά που έχει. Τέλος στις 24 Σεπτεμβρίου (της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας) στις και 15 Αυγούστου (της Παναγίας), μεγάλα πανηγύρια λαμβάνουν χώρα στο χωριό όπου και συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και τουριστών γενικώς.

Ημεροβίγλι

Βρισκόμαστε στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, 2 χλμ βόρεια της χώρας των Φηρών. Πρόκειται για ένα ωραίο και ήσυχο χωριό όπου μπορεί καθένας να απολαύσει την ήρεμη ατμόσφαιρα του. Χτισμένο πάνω σε έναν απότομο και στον πιο ψηλό βράχο του νησιού, σχηματίζει το πιο ψηλό χωριό που υπάρχει στην Σαντορίνη. Το όνομά του δημιουργήθηκε από τις λέξεις «ημέρα» και «βίγλα» (= παρατηρητήριο). Εξαιτίας της θέσης του όπως και της πανοραμικής θέας που έχει, στα παλιά χρόνια, χρησίμευε για την ανίχνευση των πειρατών πριν είναι πολύ αργά για τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού.
Αν ο δρόμος σας σας φέρει από εδώ, αξίζει να δείτε το ηλιοβασίλεμα πίσω από τον Σκάρο, ο οποίος είναι ένας τεράστιος βράχος που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Ο βράχος σας δίνει την δυνατότητα να περπατήσετε στην κορυφή του και να δείτε τη φανταστική θέα της Καλδέρας από κει. Ένα κάστρο, μέχρι το 1800, υπήρχε εκεί όπου στεγάζονταν όλα τα διοικητικά γραφεία του νησιού.

Εμπορείο

Νότιο τμήμα της Σαντορίνης. Έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο χωριό αποτελούμενο από μικρά γραφικά δρομάκια που δίνουν στο χωριό μια ιδιαίτερη ομορφιά από άλλες εποχές. Εκεί υπάρχουν ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου. Στην βόρεια πλευρά του χωριού, υπάρχει ένα μεγάλο τετράγωνο κτίριο ονόματι «Γουλάς» που προστάτευε τους κατοίκους από τους πειρατές.  

 Βούρβουλος
Βόρειο τμήμα της Σαντορίνης. Είναι ένα μικρό χωριό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός επισκέπτη  για ηρεμία και χαλάρωση.  Στην περιοχή του «κάτω Βουρβούλου» θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος..

Βόθωνας
Κεντρικό σημείο της Σαντορίνης, νότια της χώρας. Αξιοθέατα: οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Άννας και της Παναγίας που χτίστηκε το 1700 μ. Χ.

Φηροστεφάνι  
Θεωρείται από πολλούς ως συνοικία των Φηρών επειδή πλέον τα σπίτια των δύο οικισμών έχουν ενωθεί. Στον δρόμο από τα Φηρά προς το Ημεροβίγλι θα βρούμε τον οικισμό. Το όνομα του οικισμού (το στεφάνι των Φηρών- το υψηλότερο σημείο δηλαδή)  παραπέμπει στην υπέροχη θέα των νησιών της Παλαιάς και της Νέας Καμένης.

Από οπτική αρχιτεκτονικής και η γραφικότητας ο οικισμός δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την πρωτεύουσα. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να βρει καταλύματα που ανάμεσα στις άλλες ανέσεις που έχουν, δίνουν και την δυνατότητα θέασης της καταπληκτικής θέας του ηλιοβασιλέματος.

Περίβολος  
Αυτός ο οικισμός τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε εντυπωσιακά. Κυρίως λόγο της ομώνυμης παραλίας του που εξαιτίας του εντυπωσιακού γκριζόμαυρου χρώματός της αμμουδιά της προσελκύει πολλούς επισκέπτες.

Αθήνιος
Είναι το καινούργιο λιμάνι του νησιού και βρίσκεται στα μισά της καλντέρας. Παρόλο που ο οικισμός είναι ακριβώς πάνω από το λιμάνι που προαναφέρθηκε, η πρόσβαση σε αυτόν είναι δύσκολη. Υπάρχουν κάποια καφενεία και παντοπωλεία που προορίζονται για τους τουρίστες, δεν θα βρείτε όμως καταλύματα.

Για μετακίνηση υπάρχουν λεωφορεία, τα δρομολόγια των οποίων καθορίζονται σύμφωνα με αυτά των πλοίων ώστε να μεταφέρουν τους επισκέπτες στην χώρα αλλά και σε ολόκληρο σχεδόν το νησί. Εάν έχετε χρόνο, αξίζει να ατενίσετε την θέα προς την καλντέρα.

Έξω Γωνιά  
Είναι ένας μικρός οικισμός στην νοτιοανατολική πλευρά από τη χώρα, που δεν έχει τουριστικές υποδομές σε καταλύματα. Εντύπωση δημιουργούν η ησυχία και οι καλοσυνάτοι και φιλόξενοι κάτοικοι της. Υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες με τα ντόπια εδέσματα αλλά και καφενεία.

Τέλος στη περιοχή υπάρχει πολιτιστικό κέντρο, που βρίσκεται στο παλιό εργοστάσιο ντοματοπελτέ του χωριού, και διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις διάφορων αντιληπτικών ανταποκρίσεων των διανοουμένων.

Αγία Παρασκευή  
Βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο, τον Μονόλιθο και το Καμάρι. Συνήθως την ομώνυμη εκκλησία την επισκέπτονται οι πιστοί συνδυάζοντας τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις με τις διακοπές τους. Ησυχία και ηρεμία είναι τα βασικά συστατικά της ατμόσφαιρας εδώ.

Βιβλιογραφία:
http://www.mygreektrip.gr/santorini/
http://www.santorini-travel.gr/what-to-see/villages/
http://www.pamediakopes.gr/DestinationGuides/Santorini/santorini-sightseeing-guide-gr.asp

Κάστρα:

Τα κάστρα της Σαντορίνης είναι ένα από τα κομμάτια της περασμένης πια ιστορίας του νησιού και έχει πολλές ιστορίες να πει. Εμείς δεν θα ασχοληθούμε εδώ παρά μόνο με τα βασικά στοιχεία κατασκευής και ιστορίας τους με απλή αναφορά σε κάθε ένα από αυτά.  Μαθαίνουμε τέλος για ένα πολύ ενδιαφέρον και σύγχρονο περιστατικό, για το οποίο κανείς δεν ενημέρωσε τον έλληνα πολίτη τον μοναδικό που κάνει «κουμάντο» στην χώρα του με την δημοκρατία του και την ψήφο του που εμπιστεύεται μόνο στους ικανότερους κάθε φορά στις εκλογές.
Συνολικά η Σαντορίνη έχει πέντε κάστρα και τέσσερις γουλάδες, τα πρώτα δημιουργήθηκαν κυρίως για τον έλεγχο των επιδρομών από τους πειρατές την περίοδο της Βενετοκρατίας (1207 με 1580) στο Αιγαίο.
Κατά την διάρκεια της Βυζαντινής εποχής και πιο μετά κατά την Φραγκοκρατία στην Ελλάδα το φαινόμενο των πειρατών ήταν πολύ συχνό στην περιοχή της. Στα Βυζαντινά χρόνια, είχαν ανεγερθεί Βίγλες (=σκοπιές) οι οποίες είχαν ως σκοπό τους την έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων του νησιού για επικείμενες επιδρομές πειρατών κ. α. Έτσι οι κάτοικοι και της Σαντορίνης όπως και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπου φυσικά ήταν δυνατό αυτό, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε πιο δύσβατες περιοχές και να τις οχυρώσουν για την προστασία τους. Τότε κατασκευάστηκαν πύργοι και παρατηρητήρια με καμπάνες ως άμεσο σύστημα προειδοποίησης. Αυτά ονομάζονταν γουλάδες (=αμυντικοί πύργοι) και ουσιαστικά ήταν το πιο ψηλό κτίριο κάθε κάστρου, έχοντας πολλούς ορόφους με ορθογώνιο σχήμα. Άλλη χρήση τους ήταν και ως η τελευταία ελπίδα των «καστελιανών» όταν πια είχε μπει ο εχθρός μέσα στο κάστρο.  Δηλαδή ήταν και ένα σημείο τελευταίας άμυνας πριν την παράδοση, αν τελικά αυτό συνέβαινε.  Όλα μαζί τα καστέλια έχουν μια  προστάτιδα, η οποία είναι η Αγία Θεοδοσία, έτσι κάθε καστέλι στην είσοδό του ή κάπου γύρω έχει μια εκκλησία στην χάρη της.

Το 1207 με την προσάρτηση του νησιού στους Βενετούς, έγινε η ενσωμάτωσή του στο Δουκάτο του Αρχιπελάγους και είχε ως πρωτεύουσα του την Νάξο η οποία ήταν στην κυριαρχία του Βενετού Μάρκου Σανούδου (κυβέρνηση μέχρι και 1227). Αυτός έδωσε και το όνομα το σημερινό στο νησί. Το φεουδαρχικό σύστημα εγκαθιδρύθηκε και εδώ.
Η διοίκηση της Σαντορίνης δόθηκε στον Μάρκο Σανούδο και στον Ιάκωβο Βαρότσι οι οποίοι έκτισαν αυτά τα κάστρα ώστε οι Βενετοί άποικοι να έχουν κάποιο αξιοπρεπές οίκημα να μείνουν και να έχουν τις γεωργικές αποθήκες τους για τις σοδειές που μάζευαν. Η Ρωμαιοκαθολική θρησκεία ήρθε μαζί με αυτούς τους ανθρώπους στο νησί και μαζί οι δύο θρησκείες συνυπήρξαν με αρμονία. Αποδεικτικό στοιχεία για αυτό το γεγονός αντλούμε από κάποιες εκκλησίες χτισμένες την περίοδο αυτή, που διαθέτουν διπλό βωμό ως κύριο χαρακτηριστικό τους και ο ένας είναι για τους ορθόδοξους και ο άλλος για τους καθολικό.
Ονόματα και αντίστοιχα τοποθεσίες αυτών είναι του Σκάρου, του Αγ. Νικολάου, του Πύργου, του Εμπορείου και του Ακρωτηρίου. Αν κάνετε βόλτα στα στενά δρομάκια θα δείτε τοίχους γεμάτους διάφορα χρώματα, σπίτια με λιτή αρχιτεκτονική  και όλα έχουν πάντα την πρόσοψή τους στραμμένη στην θάλασσα.

Κάστρο του Αγ. Νικολάου
Βρίσκεται στην Οία. Οι άρχοντες Νταργέντα το έκτισαν. Ονομαζόταν «Απάνω Μεριά». Σήμερα είναι γνωστό ως κάστρο του Αγ. Νικολάου. Από αυτό σώζεται μόνο ένα κομμάτι του γουλά. Χτίστηκε γύρω στο 1450 και πήρε το όνομά του από την υπόσκαφη εκκλησία που ήταν αφιερωμένη στον Άγιου Νικόλαο. Πλούσια ιστορία έχει, αλλά καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τον τελευταίο σεισμό (1956), όπως και ολόκληρο σχεδόν το χωριό, όπου βρίσκεται. Παρόλα όμως αυτά ακόμη η φήμη του δεν έχει εκλείψει κάνοντάς το, το πιο διάσημο σημείο του νησιού. Οι τοίχοι του έχουν χρώμα μαυροκόκκινο. Εδώ καθημερινά καιρό πριν και συνεχόμενα για τρείς ολόκληρους αιώνες (από τον 15ο αιώνα μέχρι τον 18ο) οι κάτοικοι του νησιού παρακολουθούσαν τον ορίζοντα για πειρατές. Σήμερα είναι απλά ένα παρατηρητήριο θέας και τίποτα άλλο.
Σημείωση: Αν θέλετε μοναχικότητα γενικά, καλό θα ήταν να αποφύγετε την επίσκεψή σας εδώ κατά την διάρκεια του ηλιοβασιλέματος. Οι άλλες ώρες, θα είναι απλά ήρεμες.

Φρούριο του Σκάρου    
Θα το βρείτε σε ένα απροσπέλαστο ακρωτήριο, στο Ημεροβίγλι. Ο Ιάκωβος Βαρότσης, ο ιδιοκτήτης του νησιού στην περίοδο της Βενετοκρατίας (1207), κατασκεύασε τον πύργο αυτόν ως σπίτι του, για την οικογένειά του και τους ευγενείς. Οι κατοικίες μέσα στο κάστρο αλλά και γύρω από αυτό, ήταν περίπου 200 στον αριθμό και οι "καστρινοί" κατοικούσαν εδώ. Αλλιώς ονομαζόταν «Επάνω Κάστρο» ή «Ρόκα».

Είναι από τα παλαιότερα κάστρα της Σαντορίνης. Ήταν χτισμένο εξολοκλήρου από πέτρα και είχε στην είσοδό του μια κινούμενη γέφυρα φτιαγμένη από ξύλο, μεταξύ 1205 με 1230 και της οποίας η βάση παραμένει μέχρι και σήμερα σε ερείπια βεβαίως. Ποτέ δεν κατάφερε κάποιος να το κατακτήσει, μέχρι όπου και εγκαταλείφθηκε σταδιακά (μέσα του 17ου αιώνα). Γι’ αυτό το λόγο ήταν και η πρωτεύουσα των πέντε γουλάδων του νησιού. Η έκρηξη το 1650 του ηφαιστείου του Κολούμπο, όπως και η έκρηξη του 1817 αλλά και η ανακύκλωση υλικών από το κάστρο για κτίση άλλων χρειαζούμενων εκάστοτε εποχής οικημάτων, έφεραν ως φυσικό επακόλουθο την –σχεδόν- ολική καταστροφή του. Μόνος μάρτυρας της παλιάς του αίγλης είναι ένα σχέδιο με μολύβι από την συλλογή του Thomas Hope, στο μουσείο Μπενάκη με σχεδιασμό από τον L.S. Fauvel.

Είτε θαυμάζεται την θέα από την κορυφή του Σκάρου, είτε από κάποιο σημείο της Καλντέρας, είναι δύσκολο να σχηματίσεις την εικόνα πως κάποτε σε όλη αυτή την έκταση βρισκόταν μια ολόκληρη καστροπολιτεία με τεράστια καλντερίμια, εκκλησίες και σπίτια.

Εδώ υπάρχει χωρίς να είναι κατεστραμμένη η εκκλησία Παναγία Θεαοσκέπαστη.

Σημείωση: περπατάτε για να φτάσετε γύρω στα είκοσι λεπτά από το Ημεροβίγλι. Ιδανικό για θέαση όλη την ημέρα και την νύχτα.

Πύργος του Εμπορείου ( =Νημπορίου)  

Ήταν πολύ σημαντικό την εποχή της Βενετοκρατίας. Οι Βενετοί χαρακτηριζόμενος ως  εμπορικός λαός, επέλεξαν να «κάνουν κουμάντο» από αυτή την μεριά γης στα νησιά του Αιγαίου μετά την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους. Βρίσκεται στην καρδιά του χωριού και είναι το πιο καλοδιατηρημένο καστέλι που έχει εναπομείνει. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να φανταστεί μπαίνοντας στο χωριό πως θα συναντήσει κάτι τέτοιο. Δημιουργήθηκε στα 1450.
Το σημείο στο οποίο βρίσκουμε τον σημερινό οικισμό του Εμπορείου, ήταν το εμπορικό κέντρο της περιοχής εκείνη την εποχή, λόγο ότι λειτουργούσε αγορά όλου του νησιού. Το κάστρο, λοιπόν, εγγυόταν την ασφάλεια των συναλλαγών. Μέσα και έξω από αυτό, υπήρχαν γύρω στα 80 σπίτια.
Μια βόλτα εδώ θα σας κάνει να μείνετε θαυμάζοντας τα σπιτάκια που είναι κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο και τα μικροσκοπικά του παράθυρα και πόρτες που είναι βαμμένα με απαλά και ήρεμα χρώματα. Οι φωτογραφίες και η αρχιτεκτονική εδώ σίγουρα είναι άξιες και επιστημονικής και καλλιτεχνικής προσέγγισης.
Εκτός από αποθήκη σοδειών και φρούριο υπήρξε και μετόχι της Μονής της Πάτμου, όπου και κατοικούσαν και μοναχοί εδώ.

Σημείωση: Εδώ βρίσκονται κοντά οι παραλίες της Βλυχάδας, του Περίβολου και της Περίσσας.

Κάστρο στον Πύργο

Ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα της Σαντορίνης και το πιο σύγχρονο όλων των υπολοίπων στο νησί, χτισμένο γύρω στα 1580. Κτισμένο στο κέντρο του χωριού με σπίτια κάπου στα 100 και τέσσερεις Εκκλησίες: τον Άγιο Ιάκωβο, την Αγία Τριάδα, τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και το Θεοτοκάκι (η εκκλησία της Θεοτόκου). Όλο το κάστρο και όσα  σπίτια υπήρχαν έξω από αυτό, το «Ξέπορτο» (σημαίνει τον οικισμό που ήταν έξω από τα τείχη του κάστρου), ως τις αρχές του 19ου αιώνα, αποτελούσαν το κέντρο του νησιού και την πρωτεύουσά του. Αρχικά είχε έναν πύργο στην κορυφή του, όπου έπειτα γκρεμίστηκε για το χτίσιμο της Μονής του Αγίου Γεωργίου. Ο περίβολος που χρησιμοποιούνταν και ως οχύρωμα του κάστρου ήταν ταυτόχρονα και τα σπίτια- κατοικίες των ανθρώπων του.
Ο σεισμός όπως και σε ολόκληρο το νησί και στα κάστρα του, άφησε κι εδώ τα σημάδια του, αλλά η ατμόσφαιρα του δέους κλπ που νιώθει κάποιος όταν παρατηρεί ένα τέτοιο οίκημα, είναι απερίγραπτη ακόμη και τώρα. Είχε μόνο μια είσοδο. Κάτω από όλο τον οικισμό υπήρχε μια σειρά υπόγειων δρόμων με χρήση καταφύγιου σε περίπτωση επιδρομής. Εφόσον εγκαταλείφτηκε το κάστρο του Σκάρου, πρωτεύουσα του νησιού γίνεται ο Πύργος.
Με όλη αυτή την ιστορία δεν είναι περίεργο που αρκετοί των επισκεπτών κάνοντας την βόλτα τους ανάμεσα στα δρομάκια του, την θέα και τις εκκλησίες του, μπορεί να φανταστούν πως κάπου εκεί έξω υπάρχουν πλοία πειρατικά, έτοιμα για εχθρική περιήγηση…

Σημείωση: Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας και αν επιλέξετε να τον επισκεφτείτε, θα σας συνεπάρει σίγουρα όλο το μεγαλείο που κρύβεται εκεί γύρω στην ατμόσφαιρά του.

Κάστρο και πύργος στο Ακρωτήρι ή Πούντας  

Χτισμένο γύρω στο 1335. Ονομαζόταν καστέλι Πούντα ή La Ponta (μεσαιωνικά ιταλικά = κορυφή). Υπήρχε δίπλα και δεύτερος γουλάς εκτός αυτού, λίγο μακρύτερα από τον πυρήνα της πολιτείας.
Δόθηκε στην οικογένεια Γκοζαντίνι από τον ιδιοκτήτη του Νικόλαο Σανούδο. Αυτοί το κράτησαν μέχρι και το 1617, ενώ οι Τούρκοι είχαν πια καταλάβει όλο το υπόλοιπο νησί.
Από την εγκατάλειψη του κάστρου αυτού με τα 200 σπίτια του και με το πέρασμα των χρόνων λόγω κυρίως της χρήσης των υλικών του για την δημιουργία νέων κατοικιών, σήμερα σώζονται μόνο μερικά ερείπια.
Στις δικές μας μέρες αυτό το καστέλι ξαναζεί την παλιά του δόξα μιας και στον γουλά της κορυφής του καστελιού  υπάρχουν εργαστήριο και μουσείο παραδοσειακών οργάνων. Επίσης διοργανώνονται και  μουσικές βραδιές από όλο τον κόσμο μια γύρα, ημέρες Τρίτη και Παρασκευή. Ξεκίνησε η λειτουργία του δύο χρόνια πριν, το 2012.
Σημείωση: Ανεβείτε όταν έχει τις μουσικές βραδιές του, όπως επίσης και όταν είναι απόγευμα προς βράδυ και για το ηλιοβασίλεμα, αλλά και για το γενικότερο θέαμα που θα αντικρίσουν τα μάτια σας.

Πωλείται το κάστρο του Σκάρου Σαντορίνης

http://ellas2.files.wordpress.com/2010/07/48081584_4f44d83805.jpg
Ένα διεθνές μεσιτικό γραφείο στο Λονδίνο έχει βάλει προς πώληση αυτό το μεσαιωνικό κάστρο, για το ποσό των 93.750.000 ευρώ. Με ένα κλικ εδώ (http://www.mondinion.com/Real_Estate_Listings/adid/91056/Greece--Kikladhes--Santorini--Land_for_Development/) μπορείτε ένα επιβεβαιώσετε αυτή την είδηση η οποία χρονολογείται από τις 27 Φεβρουαρίου 2009. Τα ΜΜΕ είναι τα επόμενα μέσα διάδοσης της πώλησης αυτής. Στο «Εδώ Αθήναι» (http://xanthidisathens.blogspot.gr/2010/07/blog-post_13.html) γίνεται η αποκάλυψη του γεγονότος, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο σχόλιο για το γεγονός (χρωματισμένο με άποψη δηλαδή) και απλά αναμένεται η ανάληψη ευθυνών από τους υπεύθυνους και αρμοδίους. Αυτό που πραγματικά το προβληματίζει είναι για το πόσο κοστίζει όλη η Σαντορίνη!
Το διεθνές κτηματομεσιτικό Γραφείο αυτό προωθεί την πώληση του κάστρου. Πληροφορεί ότι περιοχή που πουλιέται, εκτίνεται στα 25.000 Μ2 και κάθε τετραγωνικό μέτρο πωλείται για 3.750 ευρώ.

Είναι πολύ περίεργο να θεωρεί κάποιος ιδιοκτησία του ένα κομμάτι γης που έχει τέτοια αποτυπώματα πάνω του και πόσο μάλλον, λόγο αυτών να απαιτεί και εξωφρενικές τιμές για αυτό που πουλάει.

Τα κάστρα γενικά πάντα έλκυαν μια γοητεία παρόλο που συνήθως φτιαχνόταν για τέτοιους σκοπούς, όπως αυτά της Σαντορίνης. Πόσο ειρωνικό και περίεργο είναι κάτι τόσο φοβερό να εμπνέει αισθήματα ασφάλειας. Ίσως τελικά επειδή είναι πραγματικά φοβερό.

Βιβλιογραφία:
http://www.santorinigreece.gr/castlefortresses/
http://www.santorini-islandguide.com/el/%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CF%83
http://ellas2.wordpress.com/2010/07/14/%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF/
http://nextok.blogspot.gr/2010/07/blog-post_16.html

Επιπρόσθετη βιβλιογραφία:
http://www.mondinion.com/Real_Estate_Listings/adid/91056/Greece--Kikladhes--Santorini--Land_for_Development/
http://xanthidisathens.blogspot.gr/2010/07/blog-post_13.html

Αξιοθέατα στη Σαντορίνη:

Περιγράφονται κάποια από τα αξιοθέατα της Σαντορίνης γνωστά και μη καθώς και πώς να τα βρείτε, πληροφορίες γι’ αυτά και την ιστορία τους (λίγη), απόψεις ατόμων που ήδη έχουν πάει εκεί. Συνέδρια, εκκλησίες, τοπία και σημεία για φωτογραφίες, όλα αυτά και ακόμη περισσότερα περιλαμβάνονται σε αυτό το κεφάλαιο.  Τέλος γίνεται αναφορά και στα κρασιά του νησιού, όπως και στις ιδιαίτερες τοπικές γεύσεις που έχετε την δυνατότητα να βρείτε εδώ.
Άτομα που έχουν επισκεφτεί την Σαντορίνη και η εμπειρία τους. Ως επί το πλείστον θεώρησα πιο βοηθητικό το υλικό προσωπικών εμπειριών, παρά στεγνές πληροφορίες του κεφαλαίου των αξιοθέατων του νησιού. Στα  περισσότερα κομμάτια τουλάχιστον μια άποψη συμπεριλαμβάνεται.

Πρώτα από όλα βρήκα αυτό:
Ένα ταξιδιωτικό γραφείο στην Σαντορίνη το NST που αναλαμβάνει περιηγήσεις στα αξιοθέατα, εκδρομές σε ολόκληρο το νησί, θαλάσσιες περιηγήσεις πρωινές και απογευματινές.  Το σίτε για να μάθετε περισσότερα και να επικοινωνήσετε μαζί τους: http://www.nst-santorinitravel.com/el/. Προφανώς αν ψάξετε λίγο παραπάνω και σας ενδιαφέρει το θέμα θα βρείτε κάποια ακόμη τέτοια γραφεία και εκτός από ηλεκτρονικά.

- Τα μουσεία (βλέπετε πιο πάνω)
- Τα 4 νησάκια:
α) Τα νησιά Νέα και Παλαιά Καμένη με θερμές πηγές.

Βρίσκονται στο κέντρο της Καλντέρας, έχοντας πρόσβαση με εκδρομικά καΐκια. Έχετε την δυνατότητα να ανεβείτε στον κρατήρα του ηφαιστείου, όπου η μυρωδιά από το θειάφι είναι πολύ έντονη και να κάνετε το μπάνιο σας στα νερά των θερμών πηγών της Παλαιάς Καμένης με τα κιτρινογάλαζα χρώματος νερά που είναι ανακατεμένα με θειάφι, εξ ου και το είδος χρώματος. Η Παλαιά εκ των Καμένων χρονολογείται πως ξεκίνησε την ζωή της λιγότερα από 2.000 χρόνια πριν, ενώ η Νέα εκ των Καμένων άρχισε τον σχηματισμό της πριν από 425 χρόνια. Επιπροσθέτως τα νεότερα κομμάτια λάβας δημιουργήθηκαν από την τελευταία έκρηξη ηφαιστείου το 1950.
Για τα καΐκια ένα άτομο εξέφρασε αυτή την άποψη (το βάζω εδώ λόγο της φύσεως προσβάσεως των δύο αυτών νήσων):
Η θέα προς τη θάλασσα και όλη τη γύρω περιοχή είναι πολύ εκθαμβωτική .
Όμως κατά την δική μου άποψή θα έπρεπε να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάτω από τον ήλιο στην προβλήτα του μικρού λιμανιού των καϊκιών.

Το νησί Θηρασιά
Μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει ως ανέγγιχτο νησί, έχοντας λίγους κατοίκους και είναι σταθμός εκδρομικών σκαφών. Το νησάκι αυτό παλιά ήταν μέρος του όλου νησιού της Σαντορίνης, δυτική ακτή της Στρογγυλής (αρχαίο όνομα Σαντορίνης) όπου και αποκόπηκε με την ηφαιστειακή έκρηξη τον 3ο αιώνα π. Χ. Βρίσκεται απέναντι από την Οία. Έχει έκταση εννιά τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 260 κατοίκων. Εντοπίστηκαν οικισμοί ύστερης Εποχής Χαλκού και Κλασικής Περιόδου.

Αρχοντικό Γεωργίου Εμμανουήλ Αργυρού

Τηλέφωνο: +302103223100, +302103216855 (Αθήνα) και +30286031669, +302286033064 (Σαντορίνη)
Ώρες- Ημέρες λειτουργίας: καθημερινά προγράμματα λειτουργίας από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο. Τα εισιτήρια είναι 3€ συν την ξενάγηση.

Από τα πιο αξιόλογα και νεώτερα μνημεία του νησιού, και βρίσκεται στη Μεσσαριά. Κάνει την σύνδεση με έναν μοναδικό τρόπο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Σαντορίνης με πολλά περίτεχνα και μοντέρνα στοιχεία διακόσμησης. Το ταβάνι του έχει εξαιρετικές τοιχογραφίες, τα εργαλεία και τα έπιπλα του επάνω ορόφου, συντηρούνται με την μεγαλύτερη προσοχή. Όσοι το επισκεφτούν θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για το κλίμα της εποχής που έζησε ο Εμμανουήλ Αργυρός, αλλά και τη ζωή ενός μεγάλου γαιοκτήμονα του 19ου αιώνα. Στο ισόγειο θα βρείτε έναν ξενώνα 5 αστέρων που παρέχει ξεναγήσεις οργανωμένες και οδηγούς για τον επάνω όροφο. Το υπουργικό διάταγμα του 1985, κατέστησε το κτίριο ως έργο τέχνης και πλέον περικυκλώνεται από μια προστατευτική ζώνη 50 μέτρων περιμετρικά.

Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Νομικού
Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο στο χωριό του Φηροστεφανίου, σε σημείο με την μοναδική θέα της καλντέρας. Εδώ σας δίνεται η δυνατότητα να δείτε την έκθεση σε φυσικό μέγεθος από τις τρισδιάστατες φωτογραφικές αναπαραγωγές από τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην αρχαία Θήρα. Διοργανώνονται εκθέσεις, συναυλίες, συνέδρια και άλλα πολιτισμικά και πολιτιστικά δρώμενα. Αντιπρόεδρος του ιδρύματος είναι ο Πέτρος Νομικός.
Κάποια βιογραφικά στοιχεία του κου Νομικού. Καταγωγή του είναι η Σαντορίνη και έχει καταλήξει να έχει παγκόσμια φήμη για τον επιχειρηματικότητά του. Είναι γόνος εφοπλιστικής οικογένειας της Σαντορίνης και δεν ξεχνά τις ρίζες του. Η οικογένειά του βοήθησε αρκετές φορές το νησί, σε περιόδους ανάγκης. Επισκέπτεται το νησί συχνά και τον κύριο Θεοδόση στη Μεσαριά, όπου κρατάει αυτός πια την κάναβα του προπάππου του, για να ακούσει τις ιστορίες του.
Η Ελλάδα και γενικά η Σαντορίνη ήταν οι γενικοί και ειδικοί αποδέκτες των ενεργειών που έπραξε μεταξύ της Αμερικής, του Λονδίνου και της Ελλάδας με μια σειρά projects, ως αφετηρία των οποίων, αλλά και τελικός αποδέκτης ήταν το ίδιο το νησί.  Δημιούργησε τον μη κυβερνητικό οργανισμό Greece Dept Free (greecedeptfree.org), και όπως λέει και ο τίτλος του σκοπός του είναι η μείωση του χρέους της Ελλάδος. Ίδρυσε επίσης το μουσείο Santozeum στην χώρα. Με τις πρώτες ύλες που βρήκε από την θηραϊκή γη, σύστησε την εταιρία Volkan Beer και η ίδια έφτασε μέχρι και το εστιατόριο ‘Petrus,’ του G. Ramsay, στο Λονδίνο.
Τα δύο τελευταία, δημιουργήθηκαν για να επαναπροσδιορίσουν στην χώρα μας τον χαρακτηρισμό της ως ο παγκόσμιος προορισμός υψηλής ποιότητας στα προϊόντα της, λέει ο ίδιος.

Μπελλώνειο Πνευματικό Κέντρο

Βρίσκεται στο κεντρικό σταυροδρόμι της χώρας, δίπλα στο ταχυδρομείο της περιοχής και δημιουργήθηκε από τους αδελφούς Ευάγγελο και Λουκά Μπελλώνιας, το 1994. Στόχος του εγχειρήματος, η ανάδειξη της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών.
Εδώ θα βρείτε μια βιβλιοθήκη περιεκτικότητας 35.000 χιλιάδων βιβλίων, με πάνω από 2.500 χιλιάδες μέλη που δανείζονται και μια αίθουσα εκδηλώσεων που διαθέτει οθόνη προβολής. Αυτή η βιβλιοθήκη αποτελεί πολύτιμο κομμάτι του νησιού πολιτιστικού περιεχομένου. Το αρχικό του κεφάλαιο βιβλίων ήταν στα 3.000 τόμοι, που ήταν η προσωπική συλλογή των δημιουργών της και μέχρι ακόμη και σήμερα εμπλουτίζεται συνεχώς από φίλους του Ιδρύματος και πραγματοποιήσιμες αγορές. Τέλος αποτελεί αυτή η βιβλιοθήκη αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας της Σαντορίνης. Στόχος της οποίας η έρευνα, η ενίσχυση ποιότητας εκπαίδευσης γενικά και η ενημέρωση.  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22860 24960

Αρχαία Θήρα

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα είναι κλειστό, Τρίτη-Κυριακή 08.30-15.00.
Εισιτήρια: Είναι 2€ το κανονικό και 1€ το μειωμένο εισιτήριο.

Τον 19ο αιώνα π. Χ. ο οικισμός της Αρχαίας Θήρας δημιουργήθηκε από τους Δωριείς, ο ηγέτης των οποίων ονομαζόταν Θήρας. Θα τον βρείτε στο βουνό ανάμεσα στο Καμάρι και στη Περίσσα. Αποικήθηκε για πολλά χρόνια, μέχρι και τη Βυζαντινή περίοδο. Τα ευρήματα που σώθηκαν, χρονολογούνται από την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή περίοδο.

Μέγαρο Γκύζι

Τηλέφωνο: +30286022244 Fax: +30286022428
Μήνες+ Ώρες λειτουργίας: Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, καθημερινά από τις 10:30 μέχρι τις 13:30 και από τις 17:00 μέχρι τις 20:00, τις Κυριακές, από τις 10:30 μέχρι τις 16:30. Τον Οκτώβριο, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι και τις 16:00, τέλος τις Κυριακές από τις 10:00 μέχρι τις 16:00.

Στεγάζεται σε ένα πανέμορφο παλιό αρχοντικό στη Θήρα. Πολλές εκθέσεις φιλοξενούνται εδώ με χάρτες, παραδοσιακές στολές και φωτογραφίες από την Σαντορίνη, του 16ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, όπως επίσης και χειρόγραφα της καθολικής εκκλησίας.

Οινοποιεία Μπουτάρη

Τηλέφωνο: +302286081011 Fax: +0302286081606
Ιδρύθηκαν από τον πασίγνωστο Έλληνα οινοπαραγωγό κο Μπουτάρη, στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης. Πρόκειται για μια οινοπαραγωγό μονάδα, όπου οι επισκέπτες της έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εμφιάλωσης και παραγωγής του κρασιού, και επίσης να αγοράσουν και να δοκιμάσουν εξαιρετικές ποικιλίες του.

Το ηλιοβασίλεμα από την Οία
Ο κοσμοπολιτισμός με την ναυτική παράδοση και την ξεχωριστή θέα συνδυάζονται σε αυτόν τον τόπο. Η αίσθηση στα μάτια πως δεν υπάρχουν σύνορα στον ορίζοντα κυριαρχεί. Επίσης είναι από τα πιο ρομαντικά μέρη του κόσμου.
Λόγο του γεγονότος ότι συγκεντρώνεται πολύς κόσμος στο σημείο αυτό για να δει και αυτός το ηλιοβασίλεμα, όπως κι εσείς θα θέλετε, επομένως καλό θα ήταν για να πιάσετε θέση να είστε εκεί τουλάχιστον 2 ώρες πριν το ηλιοβασίλεμα έτσι ώστε να μπορέσετε να διαλέξετε το μέρος σας (αν κάνετε και το «άθλημα» φωτογράφιση το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι αυτό).
Άτομα που έχουν επισκεφτεί  τον τόπο αυτόν και είχαν την ευγενική καλοσύνη να πούνε 2 πράγματα για αυτόν:
Ο πρώτος είπε πως γενικά του αρέσει να βλέπει ηλιοβασιλέματα και πως στα ταξίδια που έχει κάνει έχει δει πολλά από αυτά, έτσι ώστε να βγάλει την άποψη ότι στην Οία ναι μεν είναι όμορφο, όμως δεν ήταν διαφορετικό από όλα τα άλλα που έχει δει. Την  δεύτερη επίσης μέρας του πάνω στο νησί είδε το ηλιοβασίλεμα από το Ημεροβίγλι και είχε λέει σχεδόν την ίδια άποψη και πολύ λιγότερο κόσμο (φυσικά)!

Ο δεύτερος είπε κάτι τέτοιο: Σε γενικές γραμμές, είναι αρκετά υπερτιμημένη η περιοχή αυτή στη Σαντορίνη. Η απόσταση με τα πόδια δεν είναι μεγάλη, η θέα του ηλιοβασιλέματος είναι όμορφη, αλλά δεν συγκρίνεται με Φηροστεφάνι όπου εκεί υπάρχει και η θέα στην Καλντέρα που είναι εκπληκτική. Επίσης τα περισσότερα από τα καταστήματα είναι υπερτιμημένα και αυτά, γιατί υπάρχει δυνατότητα να βρείτε τα ίδια προϊόντα φθηνότερα στα Φηρά.                                            
Ο τρίτος είπε αυτό: Αυτό που ψάχναμε ήταν «η θέα στην Σαντορίνη». Μετά από κάποιο ψάξιμο βρήκαμε αυτό που ψάχναμε και ανακαλύψαμε πως ήταν ιδανικό σημείο για λήψη φωτογραφιών από την θέα του τοπίου και του ηλιοβασιλέματος.

Ο τέταρτος: Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από την Οία στην κεντρική πλατεία (υπάρχει και στάση λεωφορείου), θα βρείτε πολλές καφετέριες και καταστήματα με σουβενίρ στο δρόμο για το μέρος αυτό.
Πέμπτος: Έχω πάει κι εγώ προσωπικά σε αυτό το μέρος. Η δική μου άποψη είναι σύμφωνη με τους δύο πρώτους ανθρώπους, αλλά και με τον τρίτο ο οποίος λέει πως είναι ιδανική τοποθεσία για φωτογράφιση με την προϋπόθεση όμως, να πάτε όταν δεν έχει τόσο κόσμο όσο όταν μαζεύει σε τουριστικές περιόδους. Λόγο του ότι η Σαντορίνη είναι πράγματι όπως αναφέρεται στην ιστορική αναδρομή της, ένας παγκοσμίως προτεινόμενος προορισμός για καλοκαίρι και λόγω του ότι οι περίοδοι ακμής του «καλοκαιριού» παγκοσμίως είναι Μέσα Ιούλη με τέλη Αυγούστου, και τέλος πως παγκοσμίως πλέον γίνονται οι επιλογές καθημερινών καταστάσεων, τόπων, χρόνων κλπ, αυτό αυτομάτως θα πει πως η Σαντορίνη είναι κατειλημμένη από κόσμο σε αυτήν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους. Αν αυτό που πραγματικά, επομένως,  θέλετε, είναι να αφοσιωθείτε στην φωτογράφιση, ο τόσος κόσμος θα είναι όχι μόνο έμπνευσης πρόβλημα, αλλά και χώρου και μοναχικότητας και διαφόρων άλλων παραγόντων θέμα.

Mnemossyne Artists House
Πρώτη άποψη επισκέπτη: Ιδιοκτήτρια η κυρία Αλεξάνδρα. Θεωρώ πως είναι ένα χώρος που πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία στην Οία. Πολλή καλή δουλεία από την πολυταξιδεμένη ιδιοκτήτρια του μαγαζιού αυτού. Εκθέσεις και μόνιμο φωτογραφικό υλικό που πραγματικά σε ταξιδεύουν...
Δεύτερος επισκέπτης: Στις κριτικές διαφόρων πηγών Η Mnemossyne είναι  νούμερο ένα αξιοθέατο στην περιοχή της Οίας. Προσωπικά περίμενα περισσότερα. Άλλες γκαλερί πιστεύω είχαν πολύ καλύτερες επιλογές από πιο μοναδικά και ξεχωριστά κομμάτια.
Τρίτη επιλογή άποψης: Το «mnemossyne» ως καλλιτεχνικό σπίτι, είναι ένα από τα πιο όμορφα μαγαζιά σε μια τέλεια τοποθεσία όπως είναι η Οία. Ένα από τα καλύτερα μέρη για να αγοράσετε ξεχωριστά χειροποίητα δώρα για τον εαυτό σας ή τους αγαπημένους σας. Οι τιμές είναι αναλογικά πολύ λογικές.

Υδάτινο Πάρκο Σαντορίνη (Santorini Waterpark)
Επισκέπτης πρώτος: Η μουσική ήταν όμορφη και οι τσουλήθρες του πολύ καλές. Το φαγητό ήταν εξίσου καλό και είχε τεράστιο χώρο, με ευγενικούς σερβιτόρους και αξιολάτρευτους ιδιοκτήτες.
 Επόμενος: Όλα ωραία και καλά, όμως, θα μπορούσε να έχει παραπάνω νεροτσουλήθρες (Μόνο 4) και το πιο σημαντικό,  χρειάζεται αυστηρότερος έλεγχος στις τουαλέτες, λόγω του ότι οι πελάτες κυκλοφορούν ξυπόλητοι σε αυτές και έπειτα πάνε και βουτάνε στις πισίνες. Αποτέλεσμα? Οι τουαλέτες είναι πλημμυρισμένες από νερά και ούρα, επομένως και από μικρόβια, τα οποία με αυτόν τον τρόπο μεταφέρονται παντού.
Τρίτος κατά σειρά επισκέπτης: Δεν υπήρχαν πολλά πράγματα για να κάνουν τα παιδιά μας στο νησί, επομένως ήταν μια από τις δραστηριότητες που επιλέξαμε ως οικογένεια να ακολουθήσουμε και θεωρώ πως ήταν αρκετά καλή εμπειρία.
Εμπειρία τέταρτου επισκέπτη: Μπορώ να πω πως ένιωσα αρκετά ασφαλής λόγω του ότι υπήρχαν πολλοί ναυαγοσώστες, όπως και του ότι το περιβάλλον ήταν καθαρό. Υπάρχει ένα μπαρ και ένα εστιατόριο που και στα δύο θα αντιμετωπίσετε πολύ λογικές τιμές. Το μόνο αρνητικό του πάρκου είναι ότι η γενική είσοδος του ανέρχεται στα 9 ευρώ για ενήλικες και 8 για παιδιά, καθιστώντας το αρκετά ακριβό, ειδικά αν έχετε μια μεγάλη οικογένεια.
Σίγουρα θα το συνιστούσα αν έχετε παιδιά.
Ο πέμπτος είπε τα εξής: Τα δύο παιδιά μας (9+11 χρονών), είχαν κάνα δύωρο μεγάλης διασκέδασης, και παρόλο που υπάρχουν μόνον δύο τσουλήθρες ενηλίκων και δύο παιδιών, αυτά έπαιζαν στις τσουλήθρες ξανά και ξανά. Υπάρχει επίσης μια αρκετά μεγάλη πισίνα και εφόσον δεν είχε τόσο κόσμο, υπήρχε και χώρος για κάποιους να παίζουν και άλλους να κολυμπούνε. Τέλος υπάρχει ακόμη μια πισίνα μικρότερη σε μέγεθος που έχει ένα πειρατικό πλοίο με λίγες μικρές τσουλήθρες για παιδιά- φυσικά.
Αν τώρα θα θέλατε να φάτε το μεσημεριανό σας ή να πιείτε κάτι, κάπου αλλού εκτός πάρκου, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα. Το άτομο που βρίσκεται στην πόρτα, θα σας θυμάται έπειτα από το γεύμα σας ή την  βόλτα σας. Για τα δικά μας παιδιά ήταν πολύ καλή ευκαιρία να αλλάξουμε την παραλία με μια πισίνα που έχει και τσουλήθρες για μια φορά στις διακοπές μας. Εμείς ήρθαμε από τα Φηρά, που είναι σε απόσταση μισής ώρας με το λεωφορείο.  Προσοχή όμως στα δρομολόγια, καθώς υπάρχουν μόνον ένα ή δύο λεωφορεία ανά ώρα, που αυτό εξαρτάται από τις ώρες ταξιδιών των καραβιών. Θα ήταν κρίμα να χάσετε το λεωφορείο.
Αρχικά είχαμε σχεδιάσει να χωρίσουμε την ημέρα μας μεταξύ παραλίας και πισίνας, αλλά στο τέλος, καταλήξαμε αποκλειστικά στην πισίνα, πράγμα το οποίο υπογραμμίζει ότι στα παιδιά μας  άρεσε πολύ!

Ο φάρος

Κάποιος επισκέπτης είπε: Ευτυχώς που οι περισσότεροι θέλουν να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα από την Οία, αφήνοντας ελεύθερα αυτές τις ώρες όλα τα άλλα σημεία θέασης του νησιού, όπως π. χ.  είναι ο φάρος. Πρέπει όμως να είστε πολύ προσεκτικοί στο βραχώδες έδαφος για να φτάσετε μέχρι τον Φάρο. Με αυτόν τον τρόπο κάθε ηλιοβασίλεμα εδώ θαυμάζεται μονάχα από λίγα άτομα κάθε φορά, δίνοντας τους την ευκαιρία μιας γαλήνιας ενδοσκόπησης όπως και γενικότερης θέασης με ήρεμο και όχι βουερό μάτι.
Ένας δεύτερος είπε αυτό: Η Σαντορίνη γενικά έχει πολύ όμορφα τοπία για το ηλιοβασίλεμα, όμως αυτό εδώ μας έκοψε την ανάσα. Από οπουδήποτε αλλού στο νησί, η θέα έχει το μεσαίο ηφαίστειο να κρύβει οτιδήποτε πίσω του. Ο φάρος βρίσκεται στη νότια άκρη του νησιού, επομένως ότι βλέπεις είναι απλά θάλασσα με τον ήλιο να βουλιάζει μέσα της. Μείναμε και στην Οία και βρήκαμε πως εκεί ήταν ακόμη καλύτερα.
Ο τρίτος απάντησε κάπως έτσι: Ο φάρος είναι απλά εν τάξει. Δεν ήταν ανοιχτός και δεν ήταν ο ωραιότερος που έχω δει, παρόλα αυτά το ταξίδι άξιζε τον κόπο λόγο θέας. Είσαι ελεύθερος να σκαρφαλώσεις σε όλες τις πλευρές ενός υψώματος πύργων πάνω στον οποίο είναι χτισμένος ο φάρος. Μπορείτε να είστε όσο περιπετειώδεις θέλετε. Θα βρείτε σπάνια μια οπτική γωνία από δω όπου επιτρέπει να κάτσεις στην άκρη και να δεις αρκετά εκατοντάδες πόδια προς τα κάτω. Αυτές είναι οι πιο ωραίες θέες που δεν είναι παγιδευμένες πίσω από έναν φράχτη ή εμπόδιο οποιουδήποτε είδους.  Ήταν καταπληκτικά η εμπειρία να ακούς τον ωκεανό με τα κύματά του που έσκαγαν στην άκρη του λόφου που βρισκόμασταν, με το αεράκι που σε είχε περικυκλώσει, με την θέα των γαλανών νερών κάτω και γύρω σε μακριά απόσταση, τα οποία νόμιζες πως μπορούσες να τα δεις μόνο σε φωτογραφίες. Όλα αυτά εκτεινόμενα όσο μακριά πήγαινε το μάτι.  Πρότασή μου να γίνεις μια φορά στην ζωή σου περιπετειώδεις και να φτιάξεις μια όμορφη εμπειρία που θα κουβαλάς για χρόνια.
Τελευταίος: Εκτός αν αγαπάτε τους φάρους, δεν υπάρχει άλλος λόγος να πάτε στον Φάρο.  Καλύτερα πηγαίνετε στον προφήτη Ηλία στον Πύργο για να καλύτερη φωτογραφική ευκαιρία και να έχετε ωραιότερη θέα.

Παναγία Σέργενα
Θα την βρείτε στο χωριό του Βόθωνα. Ονομάζετε και Παναγία Τρύπας, λόγο του ότι το εκκλησάκι βρίσκεται χτισμένο ολόκληρο μέσα στον βράχο με σκοπό την προστασία του από τους πειρατές. Είναι ένα από τα σπάνια και πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού.
Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία
Ο πρώτος επισκέπτης: Η τοποθεσία είναι πανέμορφη, ο τρόπος διαμόρφωσης του χωριού είναι εξαιρετικός, εάν  τύχει και έχετε χρόνο να περπατήσετε στα στενάκια θα χάστε τον χρόνο στο σύνολό του! Αξίζει επίσης να παρακολουθήσετε μια θεία λειτουργία , ιδιαιτέρως μια Παρασκευή των Χαιρετισμών, που έπειτα μαζεύονται όλοι μαζί για να μοιραστούν νηστίσιμο φαί και γλυκό.
Δεύτερος επισκέπτης: Το μοναστήρι είναι υπέροχο, κατανυκτική ατμόσφαιρα !!!! Το συστήνω ανεπιφύλακτα να το επισκεφθείτε οπωσδήποτε κιόλας τις ημέρες του Πάσχα. Η παρακολούθηση της θείας λειτουργίας ήταν εξαίρετη και οι πατέρες αξιολογότατοι! Η εκκλησία καθώς και ο περιβάλλοντας χώρος ήταν μοναδικοί. Η θέα από το μοναστήρι, είναι τέλος φοβερή.
Του τρίτου η άποψη: Μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας και ησυχίας. Μια βυζαντινή βόλτα σαν καμία άλλη που πιθανόν έχετε κάνει ως τώρα. Πήγα ξανά αρκετές φορές. Είναι εύκολο να φτάσετε με το αυτοκίνητο εκεί. Ο δρόμος η αλήθεια είναι λίγο μικρός αλλά πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσετε και αξίζει απόλυτα η διαδρομή να την κάνετε έστω μια φορά διότι η θέα και μόνο πάνω από ολόκληρο το νησί μπορεί να σας κάνει να ξεχαστείτε.
Τι είπε ο τέταρτος: Το μοναστήρι από μόνο του θα είναι τουλάχιστον τρία ή τέσσερα αστέρια, αλλά εξαιτίας της θέας μπορείτε να το αξιολογήσετε σαφώς και στα πέντε. Πιστεύω πως είναι ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσετε. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Επομένως, μπορείτε να δείτε ολόκληρο το νησί. Όμως να είστε προσεκτικοί στο δρόμο καθώς το δρομάκι είναι στενό και έχει έναν τεράστιο γκρεμό από κάτω.
Αυτό που μοιράστηκε ο πέμπτος επισκέπτης: Όταν ρωτήσαμε, μας είπαν ότι το μοναστήρι είναι κλειστό για τους επισκέπτες και οι πινακίδες δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να μας αποθαρρύνουν. Όταν φτάσαμε ο κενός χώρος όπου πηγαίνει ο κόσμος και βλέπει την θέα, ήταν γεμάτος με πάρα πολλά  τουριστικά λεωφορεία και πολλά άλλα οχήματα, γεγονός που καθιστούσε δύσκολο το να βρεις μια ανεμπόδιστη θέα, αλλά τελικά καταφέραμε να βρούμε τόπο να κάτσουμε, όταν κάποιος έφυγε, πηγαίνοντας με γρήγορα βήματα προς τα εκεί. Δεν υπάρχει εξέδρα. Υπάρχει ζέστη, ξηρό κλήμα και το μέρος είναι αρκετά σκονισμένο.  Επειδή κάθε μέρος στο νησί έχει θέα, αν θέλετε μόνο γι’ αυτήν δεν είναι απαραίτητο να πάτε μέχρι εκεί πάνω για να την απολαύσετε.
Ο τελευταίος: Σε ύψος πάνω από 600 μέτρα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε γύρω στο 85% του νησιού , σε μια τέλεια τοποθεσία.
Οι μοναχοί της μονής Προφήτη Ηλία, ανοίγουν τις πόρτες για το  κοινό μερικές ώρες τις Κυριακές, μετά τις 10:00.

Ναός Παναγίας Επισκοπής

Είναι μια βυζαντινή εκκλησία του 11ου αιώνα π. Χ με μοναδικές τοιχογραφίες που βρίσκεται κοντά στο χωριό του Πύργου. Επιβίωσε έπειτα από πολλές λεηλασίες και φυσικές καταστροφές, κατά βάση σεισμούς. Χτίστηκε από τον Αλέξιο Κομνηνό Α΄. Διατηρημένος σε πολύ καλή κατάσταση. Την ημέρα της Παναγίας στις 15 Αυγούστου ολόκληρο το νησί όπως και οι τουρίστες όπως και οποιοσδήποτε έχει θρησκευτικές υποχρεώσεις μαζεύονται εδώ για να τελέσουν και να τιμήσουν την άγια ημέρα αυτή. Τέλος θα βρείτε την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας μια από τις 3 πολυτιμότερες παγκοσμίως.

Πολιτισμικό χωριό – Η Σαντορίνη του παλιού μουσείου
Εμπειρία του πρώτου: Αυτός ο χώρος είναι υπέροχος. Με παραδοσιακό τρόπο κατασκευασμένος και εναρμονισμένος με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Οι υπάλληλοι του μουσείου είναι ευδιάθετοι έτσι που η ξενάγηση δεν ήταν διόλου βαρετή. Επίσης είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για την παράδοση της παλιάς Σαντορίνης. Τα κέρινα ομοιώματα που εκθέτει είναι με πολύ τέχνη σκαλισμένα και παρουσιάζουν την παλαιά καθημερινότητα των ανθρώπων της Σαντορίνης πριν τόσον καιρό, τον τρύγο, την αγροτική τους ζωή, την παραγωγή του κρασιού, την συλλογή των αγροτικών προϊόντων, τα γλέντια τους. Τόσο ρεαλιστικά κατασκευασμένα που πιστεύεις πολλές φορές ότι σε παρασέρνουν και νοιώθεις την παλιά πολυάσχολη ζωή των κατοίκων. Η είσοδος στο μουσείο είναι πολύ φθηνή. Αυτό επιβεβαιώνει τον σκοπό του ιδιοκτήτη πως είναι όντως να γνωρίσει ο κόσμος την παράδοση της Σαντορίνης. Αυτό το μουσείο μαζί με την τοποθεσία του, το χωριό Πύργος, είναι ένας τόπος που θα πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να επισκεφτεί κατά τη διάρκεια διαμονής του στο νησί. Δεν έχει μεγάλα πλήθη τουριστών και καταστήματα λιανικής πώλησης (άρα είναι ήρεμα από βαβούρα που δημιουργεί το πολύ κοσμομάνι).
Δεύτερος επισκέπτης: Είναι μικρός ο χώρος του χωριού και είναι εύκολο να πας με τα πόδια, κατά την άποψή μου ήταν ωραίο μέρος, αλλά μην περιμένετε πάρα πολλά να δείτε λόγο αυτού. Βρίσκεται μακριά από τον μαζικό τουρισμό, επομένως είναι ήρεμο, ωραίο και κατάλληλο μέρος για να περάσετε λίγο απογευματινό χρόνο εκεί πέρα.
Βίωμα τρίτου: Το χωριό του Πύργου ήταν στην λίστα επισκέψεών μου, και πραγματικά είμαι χαρούμενος που κάναμε μια μικρή βόλτα κατά μήκος του.
Δεν θα σας πάρει πολύ ώρα να δείτε ό, τι υπάρχει από αξιοθέατο εκεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ενδιαφέρουσα η βόλτα ή ότι δεν θα έπρεπε να την κάνετε για να αποκτήσετε μια εμπειρία του. Εμείς ξοδέψαμε γύρω στην μια ώρα στο χωριό, περπατώντας και εξερευνώντας τους μικρούλιδες δρόμους. Ήταν πάρα πολύ ωραία εμπειρία να μάθουμε πως ζουν οι άνθρωποι στο νησί όπως και φυσικά να βρισκόμαστε σε μια περιοχή με λιγότερο τουριστικό κόσμο. Αν σας αρέσουν και οι γάτες είστε τυχεροί, διότι υπάρχουν πάρα πολλές για χάϊδεμα ή παιχνίδι εκεί!
Άλλη μια άποψη: Ένα υπέροχο μέρος να ξοδέψεις λίγες ώρες. Εμείς πήραμε το τοπικό λεωφορείο (περνάει κάθε μια ώρα ή κάπου εκεί), το οποίο μας άφησε σε ένα αρκετά μη εμπνευσμένο σημείο στην βάση του χωριού. Παρόλα αυτά μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς ανεβαίναμε τον ευγενή βράχο, ήταν σαν να μεταφερθήκαμε σε έναν άλλον κόσμο.  Χαριτωμένα,  πλακόστρωτα δρομάκια όπου ο αέρας χόρευε χαρούμενος. Αρκετά ήσυχα επίσης, η μοναδική σκεφτείτε συντροφιά ήταν καμία όχι και τόσο συχνή  γάτα ή κανένα κοτόπουλο. Όμορφα γραφικά σπιτάκια και εκκλησούλες σε διάφορα στάδια αναπαλαίωσης, δημιουργούσαν μια γραμμή στα μονοπάτια. Στην κορυφή του λόφου, μπορείτε να ανταμείψετε τον εαυτό σας με τα υπέροχα τοπία βρισκόμενοι πάνω στα μνημεία του κάστρου. Υπάρχουν κάνα δύο μαγαζάκια εκεί όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα κρύο αναψυκτικό ή κάποιο σνακ ενώ παράλληλα απολαμβάνετε μαζί και την θέα. Για εμάς ήταν ένα δίωρο γεμάτο από ένα πισωγύρισμα στον χρόνο που μας δημιούργησε μια εμπειρία που θα μείνει στην μνήμη μας για πολλά χρόνια.

Βενετσιάνικο Κάστρο

Εμπειρία πρώτου ατόμου: Το κάστρο μοναδικό. Είχαμε πανοραμική θέα. Το να μην έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή, είναι σαν να λέτε πως πηγαίνετε για μπάνιο χωρίς μαγιό. Το ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι εκπληκτικό, μοναδικό αρνητικό είναι το πλήθος των τουριστών, ειδικά σε περιόδους αιχμής.
Άποψη δεύτερου επισκέπτη: Τα ερείπια του κάστρου είναι σε υψηλό μέρος έτσι θα σας παρέχουν την παρουσίαση ενός ξεχωριστού ηλιοβασιλέματος. Θυμηθείτε όμως να φτάσετε νωρίς στο μέρος αυτό διότι υπάρχει αρκετός κόσμος και αν θέλετε να πιάσετε σημείο ειδικά για φωτογραφίες θα είναι δύσκολο να βρείτε το κατάλληλο σημείο όπου μπορείτε να δείτε το ηλιοβασίλεμα, όπως σας αρέσει καλύτερα.
Τρίτος παρατηρητής: Όταν μια φορά κι εμείς είπαμε να το επισκεφτούμε, είχε πραγματικά πολύ κόσμο.  Ο ήλιος όμως όταν θα πέσει, ο κόσμος θα λιγοστέψει και εκείνη η ώρα είναι πραγματικά η ώρα που περιμένει κάποιος με αγωνία καθημερινά (αν ενδιαφέρετε φυσικά για την ομορφιά ενός τοπίου)… Συνειδητοποίησα κάποτε, ότι δεν είναι το ηλιοβασίλεμα αυτό καθεαυτό, αλλά η ατμόσφαιρα που κάνει τη διαφορά στο μάτι να δει το πραγματικό ηλιοβασίλεμα, αλλιώς.. Απολαύστε το σίγουρα.
Τέταρτος και τελευταίος: Διαρκεί μερικά λεπτά μόνο για την εξερεύνηση αυτού του κάστρου. Αν θέλετε, μπορείτε να βρείτε εύκολα πολλές υπέροχες φωτογραφίες της Οίας από αυτό! Τα ερείπια με την ιστορία τους, δεν έχουν και πολλά να δείξουν στο μάτι πια, όμως είναι ένα σημείο με πανέμορφη θέα, που κόβει την ανάσα. Το επισκεφθήκαμε νωρίς το πρωί και τραβήξαμε πολλές εκπληκτικές εικόνες εκεί!

Πάσχα στη Σαντορίνη

Εκτός του γεγονότος πως  το νησί είναι ένας παγκοσμίως γνωστός τουριστικός προορισμός επίσης είναι και ένα κυκλαδίτικο μέρος με έθιμα και παραδόσεις. Το Σάββατο του Λαζάρου σε πολλά χωριά του και ειδικά στο Μεγαλοχώρι, στήνεται ένας σταυρός του  "Λαζάρου" στην πλατεία. Μιλάμε για έναν σταυρό ύψους 15 με 20 μέτρων, που τον στολίζουν με λουλούδια και δενδρολίβανο, τον ξεστολίζουν το Μεγάλο Σάββατο και τον αφήνουν στην πλατεία του χωριού μέχρι και την Ανάληψη.
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για σας να παρακολουθήσετε όλη την Μεγάλη Εβδομάδα στην Οία. Οι ακολουθίες γίνονται στην εκκλησία της Παναγίας Πλατσάνη, που βρίσκεται μέσα σε πλατεία. Στην εκκλησία αυτή υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που η παράδοση την θέλει να προέρχεται από το νησί της Κρήτης και πως μαζεύτηκε από την θάλασσα από τους ψαράδες.
Την ημέρα της  Μεγάλης Παρασκευής, κύριο θέαμα είναι η περιφορά του επιταφίου στο χωριό του Πύργου, όπου στολίζεται ολόκληρο με μικρά λυχναράκια, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτικού αισθήματος.
Το μεγάλο βράδυ της Ανάστασης, γίνεται ένα πανηγύρι πάνω στον ουρανό και ένα κάτω στην γη. Του ουρανού δημιουργείται από τα βεγγαλικά και της γης από τους ανθρώπους που παρακολουθούν το θέαμα αυτό σε κάθε ενορία του νησιού, μαζεμένοι όλοι μαζί για την ενθύμηση αυτού του ιερού γεγονότος.
Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τον εσπερινό της Αγάπης, πραγματοποιείται σχεδόν σε όλα τα χωριά, το "Κάψιμο του Ιούδα",  πάλι με ένα ομοίωμα που σαν ένα μεγάλο σκιάχτρο, είναι γεμισμένο με βαρελότα. Πολύ γευστικό ενδιαφέρον έχουν και οι παραδοσιακές γεύσεις που πάνε μαζί με τους εορτασμούς τα μελιτίνια, γλυκά μικρά πιτάκια γεμισμένα με τυρί μυζήθρας και τα σγαρδούμια, σούπα που μαγειρεύετε το βράδυ της Ανάστασης.

Καλντέρα
Το πιο γνωστό αξιοθέατο της Σαντορίνης. Έχει διάμετρο που φτάνει τα 16 χιλιόμετρα, καθιστώντας την, την μεγαλύτερη στον κόσμο.

Υποβρύχιο ‘Ατλαντίς- Σαντορίνη 1’
Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκδρομή με αυτό το υποβρύχιο στον βυθό της Καλντέρας. Υπερσύγχρονο αλλά λιτό σκάφος, οδηγεί στα τριάντα μέτρα βάθος μέχρι και 28 επιβάτες. Η περιήγηση γίνεται στην περιοχή της Βλυχάδας, διάρκεια μιας ώρας και ουσιαστικά το αξιοθέατό του είναι οι υποθαλάσσιες «ρίζες» του ηφαιστείου, με τις περίπλοκες διακλαδώσεις της παλιάς λάβας. Το υποβρύχιο περνάει και από το ναυάγιο, με θέα το ίδιο αλλά και τους τωρινούς του κατοίκους, δηλαδή τα ψάρια αυτού. Εκτελούνται γύρω στα δέκα δρομολόγια την ημέρα και είναι ανοικτό από την άνοιξη ως τον Σεπτέμβριο. Τηλέφωνο πληροφοριών: 22860 28900-1.
Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε παραδοσιακό καΐκι, καταμαράν, ιστιοφόρο ή ταχύπλοο για μια περιήγηση μέσω θαλάσσης του νησιού.
- Το διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ, στις αρχές του Σεπτέμβριου μήνα, όπου έρχονται να τραγουδήσουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Επίσης το «Κοκτέιλ Μουσικής» γίνεται στο συνεδριακό κέντρο Πέτρου Νομικού.

Επίσης κάθε εκκλησία αναλόγως πολιούχου της, πραγματοποιεί παραδοσιακά πανηγύρια στην αυλή της, προσφέροντας δωρεάν τοπικές λιχουδιές και κρασί. Μεγαλύτερα αυτών είναι στις 15 Αυγούστου «Παναγίας», Ακρωτήρι, Στο Καμάρι «Παναγία Μυρτιδιώτισσα», 24 Σεπτεμβρίου, Οία «Επτά Επτάδες» 4 Αυγούστου, Παλαιά Καμένη Άγιος Νικόλαος Δεκέμβρη.

Γεύσεις του νησιού
Χάρη της καταστάσεως του ξηρού και ηφαιστειακού εδάφους του ταλαιπωρημένου από τις παλαιές εκρήξεις νησιού, τα προϊόντα που παράγονται (η υπέροχη φάβα χωρίς αλάτι, τα ντοματάκια, το κόκκινο γλυκό κρασί Βινσάντο, το τοπικό λευκό Νυχτέρι,  αλλά και τα κρασιά γενικά από επισκέψιμα οινοποιεία και από ξερικά αμπέλια, αποξηραμένη κάπαρη,  χλωροτύρι από κατσικίσιο γάλα, παξιμάδια ζαφοράς κτλ) είναι πραγματικά μοναδικής νοστιμιάς και θρεπτικής αξίας. Μπορείτε να τα βρείτε στα καταστήματα του νησιού, σε αυτοσχέδια πρατήρια στους δρόμους, στα αγροκτήματα του Μεσοχωρίου ή του Φάρου.
Από τα ντοματάκια λοιπόν αυτά φτιάχνετε το πιάτο κατατεθέν του νησιού που είναι οι ντοματοκεφτέδες. Θα σας αρέσει να δοκιμάσετε επίσης τα πιττάκια αθερίνας (που φτιάχνονται περίπου όπως φτιάχνεται ο τηγανιτός μπακαλιάρος), συνταγές με την λευκή μελιτζάνα (είναι γλυκιά χωρίς σπόρια) ειδική τοπική παραγωγή. Συμβουλή μου να αποφύγετε όσο γίνεται τα τουριστικά μέρη, επειδή συνήθως το φαγητό και το σέρβις είναι απαράδεκτα και οι τιμές των μαγαζιών υπερβολικές.
Είναι πασίγνωστο πως στο νησί θα βρείτε τέτοιου τύπου γαστριμαργικές απολαύσεις που ακόμα και οι πιο απαιτητικοί επισκέπτες από σας θα μείνουν ευχαριστημένοι. Γενικά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ένα ταξίδι και στις γεύσεις του τόπου όπου πηγαίνετε, όταν πηγαίνετε οπουδήποτε κι αν είναι (κατά την δική μου προσωπική άποψη πάντα), διότι τότε μπορείτε να μάθετε και από κει πολλά πράγματα γι’ αυτόν και τους κατοίκους του επίσης. Θα βρείτε στα εστιατόρια φάβα και τη φάβα την παντρεμένη, ντοματοκεφτέδες ή ψευτοκεφτέδες, σφουγγάτο, αγριοκούνελο, απόχτι, τυραύγουλο, γαρδουμπάκια, μελιτζάνες στιφάδο, μουσακά, σαντορινιά μπαντάντα, αρνάκι με μελιτζάνες, άσπρες μελιτζάνες τηγανητές ή ψητές, σεσκουλοκεφτέδες, κρεμμύδια γεμιστά με χοιρινό, τηγανισμένα κομμάτια μπακαλιάρου με μείγμα σάλτσας ντομάτας και αραιής σκορδαλιάς, ενωμένες μαζί σε μια λεία και ομοιόμορφη κρέμα και όλο αυτό ψητό, κολοκυθόπιτα και κολοκυθάκια στρογγυλά γεμιστά ή και γεμιστά ντοματίνια, σαλάχι με σκορδαλιά, τα οποία είναι όλα τους μοναδικά. Αυτονόητο είναι το πλήθος φρέσκων ψαριών και θαλασσινών που θα έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε και θα αυξήσουν τον αριθμό των επιλογών σας. Για γλυκά προτείνουμε Μελιτίνια, η χρήση των οποίων γίνεται σε γιορτές όπως γάμοι, οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία, σε αρραβώνες, κουφέτα που είναι το γλυκό του γάμου.

Τέλος το 2013, στη Σαντορίνη, ανακηρύχθηκε η χρονιά της Γαστρονομίας. Αυτός είναι σίγουρα ένας ακόμη καλός λόγος για να δοκιμάσετε ! Περισσότερα στο http://santorini2013.gr/

Τα κρασιά

Εκτός των υπέροχων εδεσμάτων που θα βρείτε εδώ, υπάρχουν και κρασιά αδιαμφισβήτητης αξίας και μοναδικότητας στην γεύση τους, από τα αμπέλια της. Εδώ και αιώνες η παράδοση και η τέχνη της αμπελουργίας περνάνε από γενιά σε γενιά έως και τις σημερινές μέρες που διανύουμε. Είναι παγκοσμίως γνωστά για την ιδιαίτερη υφή τους και την ποιότητα τους, λόγο των παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας μαζί με προηγμένη τεχνολογίας απόσταξη μας κάνουν ποικιλίες πολύ ιδιαίτερες. Σύγχρονα οινοποιεία θα βρείτε κατά όλη την έκταση του νησιού, μερικά εκ των οποίων είναι επισκέψιμα από το κοινό. Εκτός από το τοπικό κρασί που μπορείτε να το συνοδέψετε με ένα μοναδικό γεύμα σε ένα εστιατόριο του νησιού, μπορείτε φεύγοντας να αγοράσετε και  μερικές φιάλες που είτε μπορείτε να τις χαρίσετε σε αγαπημένα πρόσωπα, είτε να συνοδέψετε κάποιες σημαντικές στιγμές σας με αυτά.


Γενικά από ό, τι μπορείτε να δείτε το νησί έχει πάρα μα πάρα πολλά πράγματα να κάνετε και ανταποκρίνονται σε κάθε τύπο ιδιοσυγκρασίας και εσωτερικών αναζητήσεων ή μη. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πράγματα να κάνετε εκτός αυτών που αναφέρονται εδώ πέρα, επομένως μπορείτε να κάνετε και την δική σας έρευνα πριν καταλήξετε στο τι θα δείτε τελικά.

Βιβλιογραφία:
http://www.nst-santorinitravel.com/el/santorini-island-greece/sightseeing.html
http://www.pamediakopes.gr/DestinationGuides/Santorini/santorini-sightseeing-guide-gr.asp
http://www.taxidologio.gr/santorini.html
http://www.santorini-travel.gr/what-to-see/museums/mpellonio-politistiko-idrima.php
http://www.santorinimarket.com/articles/%CE%A3%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7/%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%9C%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%8A%CE%B4%CF%81%CF%85%CE%BC%CE%B1.html

Επιπρόσθετη Βιβλιογραφία:
http://www.santorinigreece.gr/holidays/

Ηφαίστειο Σαντορίνης:

Υπάρχει μια εικασία και μια ιστορία. Με ποιόν τρόπο θα το επισκεφτείτε από το νησί και απόψεις ατόμων που έχουν πατήσει πάνω του (εννοείται). Μια παραπομπή για κάτι που έγινε πριν δύο χρόνια- μια κινητοποίηση επιστημών- και φυσικά από αυτούς λόγια πάνω σε όλη την ενέργεια που εκδίδει το ηφαίστειο. Τέλος υπάρχει και μια γιορτή χάρης της δυνάμεως αυτής, παρεχομένων και των πληροφοριών για το γεγονός.
Θα συναντήσουμε πολλές και τρομερές δυνάμεις στις επόμενες σελίδες, έτσι σας θέλω ετοιμοπόλεμους και προσεκτικούς. Υπάρχουν ιστορίες για τις οποίες δεν γνωρίζεται, όπως και πράγματα που ποτέ δεν θα φανταζόσασταν για αυτό το νησί!
Εικασία
Ο μύθος καταρχάς λέει τα εξής:
Η έκρηξη αυτή περιγράφεται από τον μύθο του Φαέδοντα που ήταν γιός του Ήλιου και λόγω του ότι δεν κατάφερε να ελέγξει τα αφηνιασμένα άλογα του άρματός του, με αποτέλεσμα να αλλάξει πορεία το άρμα του και να φέρει τα γνωστά σε μας καταστροφικά αποτελέσματα. Λίγο πριν την τελική καταστροφή, ήρθε ο Δίας και κατακεραύνωσε τον Φαέδοντα για να ανακάμψει την φόρα των αλόγων.
Υπάρχει και δεύτερος μύθος, που μας πληροφορεί πως ο Ποσειδώνας δημιούργησε τα παλιρροϊκά κύματα λόγο του θυμού του από την ήττα που υπέστη από την Αθηνά.
Υπάρχει μια εικασία- υπόθεση για το ηφαίστειο της Ατλαντίδας σε συνάρτηση με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, υποτίθεται πως ήταν το κεντρικό τμήμα του νησιού που καταποντίστηκε (καλά πιθανώς αυτό να το είχατε ακούσει, διότι εγώ το είχα):
Η εικασία πάει κάπως έτσι. Η Ατλαντίδα καταρχάς είναι μια μυθική ήπειρος η οποία βυθίστηκε στην θάλασσα, ενώ ο πολιτισμός της, η οικονομία της, η επιστήμη της και ό, τι άλλο μπορεί να αναπτύξει μια κοινωνία, το είχε ανεπτυγμένο.  Το βασίλειό της αποτελούνταν από δύο νησιά. Ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο, που είχαν δέκα πόλεις μαζί. Οι δύο εκ αυτών ονομάζονται, ενώ τα ονόματα των άλλων έχουν χαθεί: Μετρόπολη και Βασιλική Πόλη.
Η σύνδεση έγκειται ακριβώς στην καταστροφή της μιας και στην εξαφάνιση της άλλης.
3.500 χρόνια πριν από σήμερα έγινε μια μεγάλων διαστάσεων έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, η οποία θεωρείτε από τους γεωλόγους ως η πιο καθοριστική για τις αλλαγές που έγιναν  και φυσικά ως η πιο μεγάλη γι’ αυτό και καθοριστική, για όλη την ιστορία και ζωή των αρχαίων λαών της περιοχής.
Η Ατλαντίδα απλώς υπέστη τον φοβερότερο σεισμό όλων των γύρω περιοχών και κατακρημνίστηκε μέσα στην θάλασσα, χαμένη για πάντα. Κάποια από τα ευρήματα στο Ακρωτήρι, υποδηλώνουν στους ερευνητές πως ίσως η Σαντορίνη ήταν η Ατλαντίδα. Φυσικά όπως γίνεται σε κάθε ανεξιχνίαστο μυστήριο οι ειδικοί έχουν μπερδευτεί μεταξύ τους μαζί με τις θεωρίες τους και κάποιοι έφτασαν να ονομάσουν και την Κρήτη ως αυτή που ήταν η Ατλαντίδα και τελικά δεν έχουμε μάθει με σιγουριά τίποτα ακόμη.
Κατά τον Πλάτωνα ['Τιμαίος' (21 Ε – 25 Δ) και 'Κριτίας' (108 Ε – 121 Γ)], στο νησί όπου εξερράγη το ηφαίστειο, υπήρχε η χαμένη Ατλαντίδα. Συμφώνως με τα παραπάνω χωρία, ένας δικηγόρος των Αθηνών, ο Σόλων πήγε στην Αίγυπτο το 590 π. Χ., όπου και πληροφορήθηκε τα καθέκαστα από έναν ιερέα στο Σαΐς. Τα λόγια του: «μιας μεγάλης και θαυμάσιας πολιτείας που κυβερνούσε τα γύρω νησιά», οφείλοντας την δύναμη που είχε στην εξέλιξη του πολιτισμού της.
Ο μινωικός πολιτισμός καταστράφηκε από αυτή την ίδια έκρηξη με τα παλιρροϊκά κύματα που φτάσανε ως εκεί. Στην λεκάνη της μεσογείου κυρίαρχος ήταν ως γνωστόν αυτός ο πολιτισμός εκείνη την εποχή.  Προφανώς έγιναν έπειτα από την έκρηξη διάφορες περιβαλλοντικές αλλαγές, οι οποίες έγιναν αισθητές και παγκοσμίως. Σκεφτείτε έφτασαν μέχρι και την Κίνα και ίσως ενδεχομένως και στην Βόρεια Αμερική και στην Ανταρκτική. Κάποιοι ιστορικοί ερευνητές συνδέουν αυτό το φυσικό φαινόμενο της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου με τον θρύλο της Ατλαντίδος και την ιστορία των Βιβλικών Επτά Πληγών του Φαραώ.
Η συγκεκριμένη χρονολόγηση του συμβάντος αυτού, φέρνει προβλήματα στους ιστορικούς και αρχαιολόγους. Πιθανή ημερομηνία είναι μεταξύ του 1645 και του 1500 π. Χ.. Αρχικά πίστευαν οι ερευνητές ότι η έκρηξη πραγματοποιήθηκε το 1450 π. Χ., όμως σήμερα πιστεύετε πως έγινε νωρίτερα δηλαδή μεταξύ των 1627 και 1600 π. Χ. Μαρτυρίες δεν υπάρχουν για το τι ακριβώς συνέβη, όμως οι επιστήμονες έχουν την δυνατότητα πλέον να κάνουν κάποιες συγκρίσεις με παρεμφερές σκηνικό όπου έγινε από το ηφαίστειο Κρακατόα, το 1883, στην Ινδονησία, για τα τουλάχιστον διαδικαστικά κομμάτια μια έκρηξης.
Η τελευταία αυτή έκρηξη σκότωσε παρά πάνω από 40.000 κόσμο μέσα σε λίγες ώρες μόνο, προκάλεσε τεράστια τσουνάμι που έφταναν τα ύψη των 12 μέτρων, επίσης εκτίναξε μάγμα σε διάφορα μέρη όλης της Ασίας, προκάλεσε πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρο τον κόσμο και τέλος για περίπου τρία χρόνια οι άνθρωποι σε κοντινές περιοχές είχαν την «τύχη» να παρακολουθούν ηλιοβασιλέματα με πολύ περίεργα χρώματα. Μερικές μαρτυρίες μας πληροφορούν πως ο ήχος αυτής της έκρηξης ακούστηκε σε απόσταση 3.000 μιλίων.
Η έκρηξη, τώρα την οποία εξετάζουμε εμείς είχε αναλογικά με το ηφαίστειο του Κρακατόα, την αυτή δύναμη επί πέντε φορές μεγαλύτερη, σύμφωνα πάντα με τους γεωλόγους. Για την ενέργεια που αυτή εξαπόλυσε μπορεί να χαρακτηριστεί ως η έκρηξη εκατοντάδων ατομικών βομβών σε κάποια κλάσματα δευτερολέπτου.
Ο Κ. Σιμόπουλος μας ενημερώνει για την αναλυτική ιστορία της έκρηξης του 1707:

Πενήντα επτά χρόνια έπειτα από την τελευταία φορά που είχε ξυπνήσει (1650), ξανά αφυπνίστηκε. Εδώ δημιουργήθηκε η νησίδα της Νέας Καμένης. Το γεγονός αφηγείται ένας Ιησουίτης μισσιονάριος περιηγητής που ζούσε στο νησί, ο πατήρ Tarillon, σε μια έκθεση προς τους προϊσταμένους του, με ύφος ημερολογιακό και με δραματικές λεπτομέρειες. Μας πληροφορεί λοιπόν πως στις 23 Μαϊου 1707 είδε τριάντα μίλια περίπου από το νησί, να αναδύεται από τα βάθη της θάλασσας ένα κομμάτι γης, ανάμεσα στην Μικρή και Μεγάλη Καμένη.

Δύο μικρές σεισμικές δονήσεις πέντε ημέρες πριν είχαν εγείρει το ενδιαφέρον του μισσιονάριου στις 18 Μαΐου και τον οδήγησαν να παρακολουθεί στενά το φαινόμενο. Το υπόλοιπο νησί δεν είχε δώσει καμία προσοχή. Λογικά το νησάκι είχε ξεκινήσει πέντε μέρες πριν τον δρόμο του από τα βάθη της θάλασσας και εμφανίστηκε το πρωί τις 23 Μαΐου στην επιφάνεια. Οι ναυτικοί βλέποντας νωρίς το πρωί το νησάκι που δεν είχαν γνώση του, θεώρησαν πως ήταν (όλως τυχαίως είχε γίνει ένα ναυάγιο την προηγούμενη νύχτα) τα ναυάγια του χαμένου πλοίου. Πήγαν επομένως να μαζέψουν ό, τι είχε απομείνει, αλλά έπεσαν πάνω σε κάτι βράχους αντί να βρουν αυτό που ζητούσαν. Έντρομοι, επέστρεψαν στο νησί να διηγηθούν αυτά που είχαν αντικρίσει.

Ο αναμενόμενος πανικός που διαδόθηκε, οδήγησε τους κατοίκους να βιώσουν ώρες ανησυχίας λόγο της επικείμενης συμφοράς που περίμεναν να τους χτυπήσει. Λόγο όμως του ότι τίποτα δεν έγινε τις επόμενες τρεις μέρες και μερικοί πιο θαρραλέοι από τους κατοίκους, πήγαν μια βόλτα ξανά προς τα εκεί για να δούνε τι είχε γίνει. Κάνανε μια βόλτα γύρω,  γύρω για να εξετάσουν προσεκτικά τι είχαν να δουν και εφόσον δεν υπήρχε κίνδυνος ανέβηκαν πάνω στην καινούργια στεριά. Με την περιέργεια να τους κυβερνά, έψαξαν σπιθαμή προς σπιθαμή το νησάκι και είδαν πως ήταν φτιαγμένο από μια άσπρη λιθόμαζα κομμένη σαν ψωμί. Στο χρώμα, στην γεύση και στη σύσταση έμοιαζε τόσο με κριθαρόψωμο που κάποιοι το πίστεψαν. Τα στρείδια επίσης που εμφανίστηκαν ήταν τόσο πολλά και χρήσιμα για αυτούς που βάλθηκαν να τα μαζεύουν κάνοντας αγώνες για το ποιος θα μαζέψει περισσότερα.
Σε κάποια στιγμή όμως ξεκίνησε ο βράχος αυτός να κινείτε και πάλι, έντρομοι για ακόμη μια φορά λοιπόν οι άνθρωποι κατέβηκαν πάλι στις βάρκες τους. Έπειτα έμαθαν πως απλά το νησί έβγαινε κι άλλο στην επιφάνεια, λόγω του ότι σε λίγες μέρες απέκτησε έξη μέτρα ύψος και δώδεκα φάρδος.
Ο τρόπος  όμως που μεγάλωνε το νησάκι αυτό, δεν ήταν ούτε ομοιόμορφος, ούτε κανονικός, διότι πολλές φορές σε ένα σημείο του μπορεί να φούσκωνε και να άπλωνε, ενώ σε άλλο σημείο μίκραινε και κατέβαινε. Μια μέρα υψώθηκε ένας τεράστιος βράχος όπου ήταν 15 μέτρα ψηλός στο κέντρο της ξέρας αυτής. «Τέσσερις μέρες συνεχόμενα εγώ ήμουν εκεί και παρατηρούσα», μας πληροφορεί ο μισσιονάριος αφηγητής μας. Μια μέρα ξανά βούλιαξε και χάθηκε από τα μάτια μου. Από τις εμπειρίες μου είχα δει και άλλους βράχους εφόσον είχαν βγει από την θάλασσα να ξανά βουλιάζουν .ώσπου να ξαναβγούν και ξανά στην επιφάνεια και τελικά, μετά από πολλά παιχνιδάκια να στεριώσουν εκεί. Η μικρή Καμένη ήταν το μέρος που δεν άντεξε όλο αυτό το παιχνίδι όμως, και από τότε στην κορυφή της έχει μια βαθιά ρωγμή.
Η θάλασσα αυτές τις μέρες, άλλαζε συνεχώς χρώματα και από ζωντανό πράσινο, γινόταν κοκκινωπό και έπειτα ανοιχτοκίτρινο. Η μυρωδιά από τα βάθη των νερών που έβγαινε ήταν βαριά και όχι τόσο ευχάριστη. Πρώτη φορά που βγήκε καπνός από το νησάκι, ήταν στις 16 Ιουλίου, από το αόρατο σημείο μακριά από το νησί της Σαντορίνης. Ένα κομπολόι μαύρων βράχων, έβγαζε τον καπνό, που είχε αναδυθεί σε απάτητο έδαφος θαλάσσης. Δύο χωριστά νησιά σχηματίστηκαν από αυτή την διαδικασία, το Ασπρονήσι και το Μαυρονήσι (όνομα λόγο χρώματος). Οι δύο μαύροι βράχοι ενώθηκαν στο τέλος και έγιναν το κέντρο του νησιού. Ένας πυκνός κι άσπρος καπνός αναδυόταν συνεχώς. Από το κέντρο του καπνού αυτού, ξεπήδησαν το βράδυ της 19ης προς την 20η Ιουλίου φλόγες. Στον Σκάρο οι κάτοικοι πανικοβλήθηκαν αμέσως, διότι τα σπίτια τους ήταν χτισμένα πολύ κοντά- μισή λεύγα- και το κάστρο ήταν ουσιαστικά μετέωρο πάνω από τους γκρεμούς της αβύσσου στην θάλασσα. Περίμεναν πως οι φλόγες που έγλυφαν τον γκρεμό κάτω στην θάλασσα, θα έφτανε μέχρι και πάνω σε αυτούς. Έτσι έσπευσαν να εγκαταλείψουν το κάστρο, το χωριό και τα υπάρχοντα τους όσα δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους, φεύγοντας για μια άλλη γωνιά του νησιού ή σε άλλο νησί γενικά.
Τις μέρες εκείνες έτυχε και ένα άλλο περιστατικό. Βρισκόντουσαν οι Τούρκοι στο νησί για να μαζέψουν τους φόρους των κατοίκων του. Όπως είναι φυσικό, είχαν κατά τρομοκρατηθεί και εξόρκιζαν τον κόσμο να προσευχηθεί στον Θεό του, μήπως και τους λυπηθεί. Καλούσαν ακόμη τα παιδιά να βγουν έξω στους δρόμους και να φωνάζουν «Κύριε Ελέησον», διότι πίστευαν πως επειδή ήταν παιδιά δεν είχαν ακόμη προλάβει να βλαστημήσουν τον Θεό όπως είχαν κάνει σίγουρα οι μεγάλοι και ήταν αγνά στην ψυχή. Με αυτόν τον τρόπο η δέηση η δική τους ίσως είχε πιο σίγουρα αποτελέσματα.

Την ημέρα η φωτιά δεν διακρινόταν και πήγαζε μονάχα από ένα σημείο του Μαυρονησιού, έτσι δεν ήταν τόσο σοβαρή γενικά η κατάσταση, εκτός του γεγονότος πως όλο και μεγάλωνε, καθώς κάθε ξημέρωμα όλο και κάτι καινούργιο έβγαινε από την θάλασσα από βράχους. Για το Ασπρονήσι η δραστηριότητα ήταν αδρανής. Το νησί γινόταν πότε μακρύτερο και πότε φαρδύτερο, πότε οι βράχοι ενώνονταν με τον κύριο όγκο του νησιού και πότε χώριζαν από αυτόν. Στο συμπλήρωμα του πρώτου μήνα, τέσσερα καινούργια μαύρα νησάκια είχαν βγει στην επιφάνεια της θάλασσας. Στο τέλος ενώθηκαν ξαφνικά και έγιναν όλα μια μάζα.
Οι καπνοί που ανέβαιναν ψηλά, λόγο άπνοιας, ήταν διακριτοί από άλλα νησιά, όπως η Κρήτη, η Νάξος και από άλλα, ακόμη μακρύτερα. Όταν η νύχτα ερχόταν, μια φλεγόμενη στήλη ξεπετιόταν από τη θάλασσα και γύρω,  γύρω υπήρχε ένας κοκκινοπός ή υποκίτρινος αφρός, αναλόγως διαμέτρου από το κέντρο ενέργειας. Έπειτα καπνός τύλιξε όλη την Σαντορίνη. Οι κάτοικοι κάψανε λιβάνια και φωτιές στους δρόμους για να βοηθήσουν τους εαυτούς τους που πνίγονταν από την τόση δυσωδία του ηφαιστείου. Αυτό κράτησε δύο μέρες κι έπειτα μια δυνατή σοροκάδα πήρε τον καπνό μακριά από το νησί.
Όμως ακόμη και το τόσο λίγο που είχε μείνει αυτός ο καπνός πάνω αιωρούμενος στο νησί, είχε κάνει την ζημιά του με αποτέλεσμα τα σταφύλια μέσα στα αμπέλια να καούν, ενώ είχαν μόλις ξεκινήσει να ωριμάζουν. Επίσης όλα τα ασημικά και τα χαλκώματα των νοικοκυριών, είχαν αλλάξει χρώματα από την καπνούρα και είχαν θαμπώσει. Οι άνθρωποι είχαν πάθει ημικρανίες και έκαναν εμετούς. Το Απρονήσι αυτές τις μέρες, είχε χάσει τρία μέτρα από το ύψος του. Σε δύο κυκλικά σημεία, η θάλασσα άρχισε να κοχλάζει στις 31 Ιουλίου, η μια στα εννιά και η άλλη στα 18 μέτρα μακριά από το καινούργιο, μαύρο νησί. Το νερό σε αυτά τα σημεία καιγόταν, όπως καίγεται το λάδι σε υψηλή φωτιά και αυτή η κατάσταση κράτησε για ένα μήνα περίπου. Στην στεριά νύχτα και μέρα τα ψόφια ψάρια που ξεπετάγονταν ήταν πάμπολλα. Ένας βαθύς, υπόκωφος βρόντος, στις 1 Αυγούστου, σαν να βροντούσαν κάπου μακριά κανόνια έτοιμα για πόλεμο ακούστηκε, όπου τον ακολούθησαν φλόγες που υψώθηκαν κατακόρυφα και έσβησαν με την πρώτη επαφή. Πίδακες πυριφλεγείς ξεπηδούσαν από το νησί και η θάλασσα γύρω, γύρω κάπνιζε και κόχλαζε αφρίζοντας. Αυτό έγινε στις 17 Αυγούστου, ενώ η θάλασσα ήταν ακόμη σκεπασμένη με τον κοκκινωπό αφρό που είχε αυτή την χαρακτηριστική και αβάσταχτη μπόχα. Κάθε νύχτα και μετά από εδώ, μπορούσε κανείς να δει τις πύρινες γλώσσες να ξεπετάγονται από τα έγκατα της θάλασσας για να φτάσουν σε μεγάλο ύψος και να ακολουθήσουν την κατηφορική οδό ξανά, μετά εφόσον είχε ακούσει τους υπόκωφους βρυχηθμούς σαν κλάμα από την ίδια την θάλασσα. Το σκηνικό μπορούσε να περιγραφεί ως βροχή αστεριών που έκανε το νησί να φεγγοβολά ολόκληρο. Το πιο φοβερό από όλα αυτά, ήταν όταν μέσα από αυτόν τον χαμό πετάχτηκε ξεχωρίζοντας από τις υπόλοιπες, μια πύρινη γλώσσα η οποία στάθηκε κάμποσο όρθια και ακίνητη πάνω από το κάστρο του Σκάρου, όπου κι έπειτα τινάχτηκε ψηλά και χάθηκε στο ύψος των σύννεφων.

Ο La Mo tray, γάλλος περιηγητής, έφτασε στην Σαντορίνη στις 26 Αυγούστου το 1707. Πριν φτάσει στο νησί είχε μείνει στην Νάξο για το βράδυ και είχε ακούσει τους βρόντους σαν κανονιές και το μουγκρητό σαν όταν αγριεύει το θαλασσινό μπουρίνι. Ζυγώνοντας το νησί, είδε με τα μάτια του τις ψηλές φλόγες μαζί με τους πυρακτωμένους βράχους να ξεπετάγονται από το μαύρο νησάκι. Καθώς πήγαινε όλο και πιο κοντά στον προορισμό του, η μυρουδιά του θειαφιού έφτανε στα ρουθούνια του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγάλει γενικά κάποια φωνή και τον έπιασε ένας πονοκέφαλος, μια ναυτία και γενικά μια συνολική λιγοθυμία. Αποβιβάστηκε στο Σκάρο, όπου πια δεν υπήρχε κανένας να τον προϋπαντήσει, εκτός του παπά και ενός άλλου κατοίκου του χωριού.
Μια φοβερή έκρηξη έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου μαζί με σεισμό. Οι βράχοι που ξεπετάχτηκαν εκτός του ότι προφανώς ήταν πυρακτωμένοι, ήταν και τεράστιοι.  Το να κοιμηθείς πλέον με αυτή την διάθεση του περιβάλλοντος ή απλά το να πάρεις την ανάσα σου, είχε καταστεί σχεδόν πλήρως αδιανόητο. Στις 9 Σεπτεμβρίου, μόνον τέσσερις από του αρχικούς εξήντα στο αριθμό κρατήρες του νησιού ξέχυναν ακόμη φωτιά. Φλόγες και καπνός ξεπετάγονταν από τα στόματα αυτά, άλλοτε με άγρια σφυρίγματα που σου θύμιζαν αλυχτίσματα θεριών και άλλοτε με βροντές.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, όλος αυτός ο χαμός ηρέμησε κάπως, ακούγονταν πια μόνο που και που κάποιοι βρόντοι που θύμιζαν μεγάλο αριθμό πυροβολαρχιών και κάποιος κρατήρας πέταγε πελώριες πυρακτωμένες πέτρες. Η τέφρα που έβγαινε ήταν ατελείωτη σε μορφή βροχής και τα σύννεφα γίνονταν ανεμοστρόβιλοι. Έξι ημέρες μετά οι εκρήξεις δυνάμωσαν, διότι ολόκληροι βράχοι πλέον έβγαιναν από το εσωτερικό των στομάτων, χτυπώντας ο ένας τον άλλον, προκαλώντας πολύ τρομακτικούς βρόντους, ξαναπέφτοντας φυσικά έπειτα στην γη κάνοντας ακόμη τρομακτικότερους θορύβους. Η Μικρή Καμένη πολλές φορές έτυχε να φαίνεται τελείως σκεπασμένη από αυτούς τους βράχους, αστράφτοντας μέσα στην νύχτα, όπου στις 21 Σεπτεμβρίου, πλέον καιγόταν ολόκληρη και ξαφνικά τρεις αστραπές φώτισαν ολόκληρο τον ορίζοντα. Το νησί μετά από αυτό σείστηκε συθέμελα. Ένας από τους κρατήρες καταποντίστηκε και τρία μίλια μακρύτερα εκσφενδονίστηκαν βράχια πελώρια. Για τέσσερις μέρες τίποτα δεν κινήθηκε. Έπειτα συνέβησαν εκρήξεις απανωτές, οι οποίες είχαν τέτοια δύναμη που άνθρωποι πλάι, πλάι βρίσκονταν και ξεφώνιζαν και κανένας από αυτούς δεν μπορούσε να ακούσει τον δίπλα του. Ο κόσμος έτρεξε στις εκκλησίες του νησιού και ο βράχος του Σκάρου τραμπαλίστηκε, ανοίγοντας όλες τις πόρτες των σπιτιών. Μέχρι και το Φεβρουάριο του επόμενου έτους οι εκρήξεις αυτές δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή, ενώ στις 10 του ίδιου μήνα το ηφαίστειο ξέσπασε επιτέλους. Τα περιεχόμενα πια δεν ήταν τεράστιοι βράχοι, μα βουνά. Κάθε δύο λεπτά και μια έκρηξη. Για πρώτη φορά οι φλόγες ήταν εμφανείς και κατά την διάρκεια της ημέρας.
Ως της 23 Μαΐου αυτό συνεχίστηκε, ενώ το νησάκι όλο και ψήλωνε, όλο και άπλωνε. Ο μεγαλύτερος κρατήρας, από την λάβα που έβγαλε, μεγάλωσε κι άλλο. Και τέλος κόπασε όλη αυτή η θεομηνία.
Το 1708 στις 15 Ιουλίου, ο Tarillon, αποφάσισε να επισκεφτεί το καινούργιο νησί.  Σε ένα καΐκι καλά καλαφατισμένο μπήκε μαζί με κάποιους Σαντορινιούς και κίνησαν για αυτό. Ζύγωσαν σε ένα σημείο όπου η θάλασσα απλά κάπνιζε και δεν έβραζε. Ο μισσιονάριος έγειρε στην κουπαστή και άπλωσε το χέρι στο νερό να δει και αυτό δεν ήταν καυτό. Το νησάκι έφτασε σε ύψος τα εξήντα μέτρα στο ψηλότερο σημείο του, με περίμετρο περίπου πέντε μίλια και πλάτος πάνω από τριακόσια μέτρα. Θέλησαν να ξεμπαρκάρουν πάνω του, όμως στα διακόσια μέτρα από την ακτή του το νερό ήταν ακόμη πολύ ζεματιστό. Ξαναγύρισαν πίσω στο νησί, όταν μια νέα έκρηξη πραγματοποιήθηκε ξανά.
Οι δονήσεις, οι εκρήξεις, οι υποβρύχιες φλόγες και ο βρασμός της θάλασσας θα συνεχίζονταν για πολλά ακόμα χρόνια, ώσπου να ηρεμήσει τελείως το ηφαίστειο.
Από ένα γράμμα προς τον συγγραφέα του χρονικού, από την Σαντορίνη, όπου αυτός πια βρισκόταν στο Παρίσι, μας πληροφορεί για νεότερα στοιχεία:
Έκανα πολλές φορές τον γύρο του νέου νησιού, φοβούμενος όμως λόγο των βραστών νερών, πήγα κοντά στο ένα τέταρτο της λεύγας από τις ακτές του. Ενώ πλησιάζουμε και περισσότερο, κάποιος βυθίζει ανά κάποια χρονικά διαστήματα το χέρι του στην θάλασσα για να βλέπει ποια είναι η θερμότητά του. Η πίσσα που είναι επικαλυμμένη στο κάτω μέρος του πλοίου μπορεί να λιώσει με την μεγάλη θερμότητα και τότε θα βυθιστούμε όλοι ανεξαιρέτως (αυτό έχει ξαναγίνει, επομένως δεν χρειαζόμασταν συστάσεις). Οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού, ονόμασαν τον κρατήρα του ηφαιστείου Μεγάλο Καμίνι. Σαν πελώριες θράκες μοιάζουν τα τρία στόμια, κάτω από τον κρατήρα.
Άλλοι δύο αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν αυτήν την έκρηξη. Ο Ιησουίτης Goree και ένας ντόπιος, ο Ιωάννης Δελέντας. Άλλος ένας είναι ο γάλλος περιηγητής Aubry de la Motraye, κάνοντας ταξίδι στην Σαντορίνη δύο φορές (Αύγουστος 1707 και το 1710). Κατά την διάρκεια της δεύτερης επίσκεψής του, το ηφαίστειο βρισκόταν ακόμη σε ενέργεια. Λίγη λάβα και φλόγες υπήρχαν ακόμη στο τοπίο του. Κάποιοι ψαράδες που είχαν επικοινωνήσει μαζί του του ανέφεραν, πως είχαν βγει στο νησί αυτό και μάζεψαν θειάφι τόσο λεπτό και καλοδουλεμένο από την φύση που δεν θα γινόταν ποτέ έτσι από ανθρώπινο χέρι.

Σημερινές μέρες
Όταν είναι καλοκαίρι, κάθε ημέρα διοργανώνονται εκδρομές για το ηφαίστειο και τα ιαματικά λουτρά της περιοχής. Από το παλιό λιμάνι της Θήρας και από το λιμάνι του Αθηνίου, αναχωρούν με πολύ συχνά μεταξύ τους διαστήματα βάρκες, για την περιοχή που βρίσκεται το ηφαίστειο.
Η προγραμματισμένη βόλτα συνήθως περιλαμβάνει μπάνιο στα ιαματικά λουτρά, αναρρίχηση στο λόφο του ηφαιστείου, στάση στη Θηρασία για μπάνιο, φαγητό και τέλος επιστροφή. Η όλη εκδρομή στοιχίζει συνήθως 20 με 25€, αναλόγως των προορισμών που έχετε επιλέξει να επισκεφτείτε, ενώ για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, χρεώνεστε το μισό εισιτήριο. Αν ξεκίνημα της διαδρομής σας είναι το παλιό λιμάνι της Θήρας, υπάρχει πρόσβαση είτε από απόσταση 45 λεπτών με περπάτημα, είτε χρησιμοποιώντας το τελεφερίκ που περνά ανά 15 λεπτά αρχίζοντας από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ και στοιχίζει 3,5€.

Απόψεις επισκεπτών
Δική μου άποψη είναι πως δεν νοείται να επισκεφθείς την Σαντορίνη και όχι το Ηφαίστειο, λέει ο πρώτος επισκέπτης. Θεωρώ πως είναι μια υπέροχα ξεχωριστή εμπειρία όπου αν δεν την ζήσεις, δεν θα μπορέσει να σου την περιγράψει με λόγια κανένας. Αυτή εννοείται είναι απλά η προσωπική μου εκτίμηση των πραγμάτων και δεν έχω την ψευδαίσθηση πως θα την υιοθετήσει κανείς μόνο επειδή το αναφέρω εγώ. Διότι και ασφαλώς οι γνώμες διίστανται κατά πολύ συχνά διαστήματα και με τόσους πολλούς ανθρώπους που χάνει το νόημα να ασχοληθείς.
Ο δεύτερος είπε: Είναι σίγουρα μια από τις μοναδικότερες εμπειρίες που θα πρέπει να την ζήσει κάποιος κατά την παραμονή του στο νησί. Προσοχή: θα χρειαστείτε στάνταρ καλά παπούτσια-υπάρχει άφθονο περπάτημα που μπορείτε να κάνετε και επίσης επόμενο σημαντικό είναι το πολύ αντηλιακό γιατί διαφορετικά, δεν θα το γλιτώσετε τα εγκαύματα...να κάνετε ένα λουτρό στο λιμανάκι με τα ζεστά του θειαφιού νερά, αλλά και στην Θηρασιά (βλέπετε παραπάνω Παλαιά και Νέα Καμένη)... οι φωτογραφικές ευκαιρίες είναι πολλές, ιδιαίτερα στον γυρισμό το σούρουπο με το καΐκι και το ηλιοβασίλεμα που φαίνεται ακόμη πιο όμορφο μέσα από την Θάλασσα...καλύτερη περίοδος επίσκεψης είναι σίγουρα ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος, για περίπου τους ίδιους λόγους: υπάρχει λιγότερος τουριστικός κόσμος τις περιόδους αυτές παντού και επίσης η ζέστη του καιρού κρατάει ακόμη στον τελευταίο και έχει μόλις ξεκινήσει στον πρώτο... Τελευταία πληροφορία είναι πως γενικά το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, είναι εντυπωσιακότερο τους χειμερινούς μήνες του χρόνου..!!!
Τρίτη εμπειρία: Με μάγεψαν τα ζεστά νερά και το μαύρο της πέτρας.
Φοράτε ανθεκτικά παπούτσια για περπάτημα, ένα μπουκάλι νερό και ένα καπέλο θα είναι οι φύλακες άγγελοί σας, πιστέψτε με... σίγουρα δεν είναι ένα μέρος που θα ξαπλώσεις ή θα χαλαρώσεις, είναι μια μικρή περιπέτεια που επιλέγεις να ζήσεις, ακούγοντας παράλληλα και μια ιστορία! Η θέα του νησιού ειλικρινά πανέμορφη!
Βίωμα που μοιράστηκε μαζί μας ο τέταρτος επισκέπτης: Όντας ένα απλό νησάκι, δημιουργημένο από λάβα και τίποτα άλλο, μοναχά κάποιους κρατήρες σχηματίζοντας κάτι σαν πλαγιές λόφου. Έχει και 2 ευρώ η είσοδος εκτός του καϊκιού που θα σε ταξιδέψει μέχρι εκεί.
Η Καλντέρα και το μαύρο χρώμα από μπροστά της είναι αυτά που αξίζουν ως θέα στο μέρος αυτό. Η διαδρομή θέλει να έχεις κάποιες αντοχές στο περπάτημα υπό συνθήκες ζέστης και ανηφόρων (σκεφτείτε ότι βρίσκεστε σε βουνό). Σε περίπτωση επομένως επίσκεψής σας να θυμάστε η ημέρα να είναι με αέρα για να μην ενοχλείτε έστω η αναπνοή και το σώμα άμεσα (το αντηλιακό πάντως μια φορά μην διανοηθείτε να το ξεχάσετε).
Σημείωση: το καπέλο να είναι από αυτά που δένονται στο κεφάλι για να μην πετάξουν από αυτό σε άγνωστους προορισμούς! (οι κρατήρες είναι γεμάτοι με καπέλα).
Επιλογή έχετε να παρακολουθήσετε μια ξενάγηση σε όλες τις γλώσσες (μάλλον εδώ πηγαίνουν τα 2 ευρώ), απευθυνόμενοι στην είσοδο του χώρου.
Επόμενος: Ένας τόπος όπου όλοι θα πρέπει να επισκεφθείτε μία φορά στη ζωή σας! Η ζεστασιά και η φιλοξενία των ντόπιων ανθρώπων και το φαγητό τους είναι πραγματικά πολύτιμα! (φυσικά δημιουργεί το συναίσθημα του «οικείου σπιτιού»). Διαπιστώσαμε πως συνάπτοντας φιλικές σχέσεις εκεί, ο χρόνος μας γέμισε με διαφορετικών ποιοτήτων- ως τα τώρα-  αναμνήσεων και έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε να  συνεχίζονται μέχρι και σήμερα ακόμη και μετά από την επίσκεψη μας στο νησί που ήταν χρονικά πριν από 10 έτη. Η ομορφιά του είναι φανταστική και συστήνω ακράδαντα να μείνετε κάποιες ώρες σε αυτό το κομμάτι της γης.

Κάτι ενδιαφέρον

Δύο χρόνια πριν οι σεισμολόγοι και οι ηφαιστειολόγοι παρακολουθούσαν την σεισμική δραστηριότητα για κάποιες εβδομάδες και μήνες της Σαντορίνης, με πολύ μεγάλη προσοχή.
Παρόλο που η επιστημονική κοινότητα ήταν τότε καθησυχαστική, μαζί με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πήραν την απόφαση να εγκαταστήσουν περισσότερους σεισμογράφους από όσους είχαν βάλει έως τότε στο νησί, έτσι ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο από πιο κοντά. Τον έναν τον βάλανε στην Καμένη, τρείς πάνω στην κορυφογραμμή του βουνού και έναν στην παραλία.
Τα δείγματα σεισμικών δονήσεων που οδήγησαν τους επιστήμονες να κινητοποιηθούν, ήταν χαμηλής έντασης, όμως το εστιακό βάθος έρχεται όλο και κοντύτερα της Σαντορίνης. Το φαινόμενο έχει να κάνει με την άνοδο της στάθμης της λάβας από τον πυθμένα του ηφαιστείου που πιέζει τον κώνο του κρατήρα.
Η διάρκεια μικρή της δραστηριότητας, και έχει πολύ αργούς ρυθμούς εξέλιξης, αλλά η μυρωδιά του κλούβιου αυγού του θειαφιού, γίνεται κάποιες φορές εντονότερη με αποτέλεσμα να είναι αυτό το γεγονός που θορυβεί τους επιστήμονες.
Τα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας είναι τρία σε αριθμό και είναι της Μήλου, της Νισύρου και της Θήρας.
Σε ολόκληρο τον κόσμο δεν υπάρχει κάτι σχετικό με αυτό που αντικρίζουμε στην Σαντορίνη: το ηφαίστειο μαζί με την Καλντέρα. Ένας νοητός κύκλος σχηματίζεται από το νησί, την Θηρασιά και το Ασπρονήσι, όπου στο κέντρο τους περιέχουν την Καλντέρα, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο ακόμη.
Πρώτη φορά που αφυπνίστηκε το ηφαίστειο ήταν πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Η δραστηριότητά του από τότε δεν έχει σταματήσει. Ανάμεσα σε αυτά τα χρόνια οι μεγάλες εκρήξεις που πραγματοποιήθηκαν από το ηφαίστειο αυτό είναι δώδεκα.
Τα πιο νέα κομμάτια της μεσογείου αποτελούν τα νησάκια Νέα και Παλαιά Καμένη σχηματισμένα από υποθαλάσσιες εκρήξεις. Η Νέα Καμένη άρχισε να υπάρχει πριν 440 χρόνια και τα τελευταία κομμάτια ηφαιστειακού μάγματος μόλις τα τελευταία 50 χρόνια άρχισαν να πετρώνουν.
Το 1950 έγινε η τελευταία έκρηξη. Οι αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος περιγράφουν το γεγονός με πολύ τρομαγμένες φωνές. «Από την θάλασσα ξεπηδούσαν φλόγες», «Η λάβα εκτινασσόταν σε μεγάλο ύψος», «Ο καπνός έβγαινε σαν να ξετυλιγόταν», «Το μάγμα πυρακτωμένο ανέβλυζε από μέσα», «Η θάλασσα με όλη αυτήν την θερμότητα κόχλαζε». Για ένα ανθρώπινο όν αυτές οι εικόνες είναι τρομακτικής ομορφιάς και απίστευτης δύναμης. Εν ολίγοις κάτι έξω από την δική του εμπειρία, πράγμα που το κάνει απείρως επικίνδυνο και εξωπραγματικό.

«Ηφαίστεια»

 Τέλος κάθε χρόνο γίνεται μια αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου, γύρω στα τέλη Αυγούστου. Αυτή τη γιορτή, την διοργανώνουν οι τοπικές αρχές και είναι γνωστή ως "Ηφαίστεια", περιέχει και συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών όπως επίσης και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 Θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε τον ουρανό να γεμίζει από χιλιάδες βεγγαλικά και πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από τα αγκυροβολημένα καΐκια και από το ηφαίστειο, κάνοντας σας να πιστέψετε  πως η πραγματική έκρηξη του ηφαιστείου γίνεται μπροστά στα μάτια σας.

Πολλά πράγματα γίνονται και κυρίως η φύση αυτά που κάνει, είναι απίστευτα. Το ηφαίστειο είναι ένα από τα παραδείγματα τα πιο χειροπιαστά. Εκεί που δεν μπορείς ειλικρινά να κάνεις κάτι ή να περιμένεις κάτι συγκεκριμένο. Ας αφήσουμε την κυριαρχικότητα μας να ηρεμήσει και ας ευχαριστηθούμε επιτέλους μια φορά «ως άνθρωποι» αυτό για το οποίο είμαστε προορισμένοι!

Βιβλιογραφία:

http://www.pamediakopes.gr/DestinationGuides/Santorini/santorini-sightseeing-guide-gr.asp
http://www.taxidologio.gr/santorini.html
http://www.madata.gr/diafora/science/112995.html
http://www.istorikathemata.com/2010/04/1707.html
http://www.santorinigreece.gr/santorinivolcano/atlantis.htm

Επιπρόσθετη Βιβλιογραφία:

http://santo-rinios.blogspot.gr/

Διαλογισμός στο νησί:

Δύο πράγματα θα μάθουμε εδώ πέρα: Για τις δράσεις των ανθρώπων που μένουν στην Σαντορίνη και οι δράσεις αυτές σχετίζονται με διαλογισμό και γιόγκα. Δεν έχω βρει κάτι άλλο από την τυπική έρευνά μου, όμως μπορεί να υπάρχει, επομένως για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα μια προσωπική έρευνα δεν θα ήταν κακή

Διαλογισμός

Υπάρχει ένα κέντρο διαλογισμού, στο Μεγαλοχώρι, που ονομάζεται Osho Center και ιδρυτής αυτού ο Πολ (Πολύκαρπος)  Παναγιωτόπουλος. Δεν είναι η καταγωγή του από το νησί, όμως πηγαινοερχόταν εδώ και είκοσι χρόνια για διακοπές, προσπαθώντας να ηρεμήσει από το αθηναϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο πνιγόταν. Το ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Το 2.000 αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί, εφόσον είχε γυρίσει από την Αμερική με δύο μάστερ, ένα στο μάνατζμεντ φιλοξενίας και ένα στο μάνατζμεντ τροφίμων και ποτών. Σήμερα διαθέτει δύο εστιατόρια το ένα ονομάζετε Ρακί και είναι μεζεδοπωλείο, το άλλο Il Gioiello και είναι εστιατόριο.
Εφόσον έφτασε στο νησί, δούλεψε για αναπαλαιώσεις και συντηρήσεις κτιρίων. Ένα διώροφο κτίριο ημιυπόσκαφο (κάναβα), που ήταν οινοποιείο που χρονολογείτε 200 έτη πριν, βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι έγινε σπίτι του έπειτα φυσικά από αναπαλαίωση. Λόγω του ότι είναι ένα σπίτι όχι για ένα άτομο, αλλά για πολλά, μοιράστηκε το σπίτι και με άλλους ανθρώπους αφιλοκερδώς. Αυτό συνέβη στον κάτω όροφο του κτιρίου, όπου και βρίσκεται το Osho Center που δημιούργησε επίσης ο ίδιος. Έτσι με αυτόν τον τρόπο η εξάσκηση του διαλογισμού είχε αποκτήσει επίσημο χώρο, πλέον μέσα στο νησί.
Στην Αθήνα είχε παρακολουθήσει ένα σεμινάριο του συγκεκριμένου Ινδού γκουρού, κι έτσι έλαβε την ώθηση για να διαβάσει πολλά βιβλία του συγκεκριμένου, να εμβαθύνει στις μεθόδους του και εν τέλει να δουλέψει με τις δικές του προσωπικές αποφάσεις ζωής που αντιμετωπίζει κάθε ανθρώπινο όν. Τέσσερις φορές την εβδομάδα ασκείται διαλογισμός στον χώρο του σπιτιού αυτού. Έχει να κάνει με την μέθοδο που ανακάλυψε ο ινδός δάσκαλος, ειδικά για τους Δυτικούς και ανάλογη με την κουλτούρα αυτών. Ως συνήθεια μας σε αντίθεση με τους ανατολίτες, τρέχουμε καθημερινώς για διάφορες δουλειές και το άγχος το καθημερινό και το στρες είναι δύο από τις καταστάσεις που δεν ελλείπουν καθόλου από την ζωή μας. Έτσι αυτομάτως η τελετουργία του διαλογισμού δεν είναι για μας παρά απολύτως ξένη και δύσκολη. Ο διαλογισμός προτείνει το ήρεμο ακίνητο σώμα για τουλάχιστον 10 λεπτά της ώρας, σε μια νοητική κατάσταση πλήρους κενού σκέψεων ή συναισθημάτων.
Βήμα βήμα λοιπόν αυτή η μέθοδος οδηγεί τον πλήρες άγχους δυτικό άνθρωπο σε κατάσταση διαλογισμού. Αυτή ακριβώς η δουλειά γίνεται και στο κέντρο του κου Παναγιωτόπουλου. Με λίγα λόγια εδώ θα βρείτε τις εφαρμογές μιας μεθόδου του γκουρού αυτού και όχι ολόκληρη την φιλοσοφία ή τις διδασκαλίες του. Ο ίδιος κος Παναγιωτόπουλος, ενημερώνει τον κόσμο που θέλει να βρει ανταπόκριση στον χώρο που παρέχει για τα εξής:  «Γενικά ο ελληνικός κόσμος και όχι μόνον αποθηκεύει την λέξη ‘διαλογισμός’ σε ένα θρησκευτικό κουτάκι για να εξηγήσει την έννοια στο κεφάλι του και στον εαυτό του. Εδώ όμως στο Osho Center της Σαντορίνης, η προσέγγιση δεν έχει να κάνει με τίποτα θρησκευτικό. Η δουλειά που γίνεται είναι ξεκάθαρη και οι πόρτες μας είναι ανοιχτές».
Ο ίδιος πιστεύει πως ο διαλογισμός είναι ένα πολύ ωραίο εργαλείο για να φτάσει κανείς στο κέντρο του, με σκοπό να καταστεί ικανός να αντιμετωπίσει οτιδήποτε έρχεται στην ζωή του, να ξέρει τι δρόμο/ μονοπάτι θα ακολουθήσει και να μπορεί να απαντάει στα ερωτηματικά που όπως και να έχει, έχει ένας άνθρωπος. Γενικά οι δυτικοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούνε μόνο το μυαλό τους και όχι τόσο την καρδιά τους για την επίλυση των προβλημάτων τους, που αυτή η τελευταία είναι και το βασικό εργαλείο στην τέχνη του διαλογισμού. Όταν δουλέψεις με την καρδιά σου, στα πλαίσια μια τελείως προσωπικής διαδικασίας, σου δίνεται η ευκαιρία να νιώσεις ικανός να δώσεις σωστές απαντήσεις, που φυσικά αυτές μπορεί πιθανόν να είναι τελείως αντίθετες και με τα πρέπει των προτύπων σου για την ζωή (π.χ. οικογένεια, κοινωνία κλπ). Στόχος αποκλειστικός είναι να έρθει η γνώση, να αναγνωρίσουμε και να συστήσουμε στον εαυτό μας το εσωτερικό κομμάτι μας, που ακόμη δεν έχουμε γνωρίσει. Τέλος, ο ίδιος ισχυρίζεται πως πρόκειται για μια διαδικασία με ραγδαία αποτελέσματα.
Το όνομα του κέντρου είναι «Σαμασάτι» και σημαίνει τα ξέρουμε όλα, αλλά πρέπει να τα θυμηθούμε κιόλας. Αυτή ήταν η τελευταία πρόταση του Osho στην τελευταία του διάλεξη και επίσης ήταν και η τελευταία φράση που είπε ο Βούδας πριν πεθάνει. Η αντιμετώπιση του κέντρου από τους κατοίκους ήταν θετική από την αρχή της ίδρυσής του. Στις μέρες μας, οι θαμώνες του κέντρου αποτελείτε από δικηγόρους, αστυνομικούς και  αγρότες μέχρι και τουρίστες (οι οποίοι ανακαλύπτουν την ύπαρξή του από το σάιτ που έχει φτιάξει ο ιδιοκτήτης: www.oshosantorini.com).
Είναι πραγματικά ανακουφιστικό το γεγονός πως κάπου εκεί έξω υπάρχουν ευκαιρίες δημιουργημένες για σένα  με σκοπό να σου δείξουν τον δρόμο σου. Προσωπικά, έψαχνα για καιρό τον δικό μου δρόμο, όταν το είχα ανάγκη. Ο δικός μου σκοπός ήταν η δημιουργία μιας πηγής μέσω της οποίας κάποιος, που χρειάζεται βοήθεια, να μπορεί ανά πάσα στιγμή να χτυπήσει την πόρτα μου. Εκτός από αυτό υπάρχει και η δυνατότητα σύστασης κάποιων αξιόπιστων ειδικών, αν υπάρχει χρεία χωρίς όμως να εμπλέκεται οικονομικά το ίδιο το κένρο- που κάνουν θεραπευτικό μασάζ και όχι καλλωπιστικό ή χαλαρωτικό. Το μασάζ ονομάζεται bodywork και οι μασέρ bodyworkers. Είναι η δουλειά που κάνεις με το σώμα, μέσα στο οποίο γίνονται όλες οι αποθηκεύσεις της ψυχής μας, πιστεύουν οι Ανατολίτες Οι Έλληνες ανέκαθεν είχαν μια ολιστική βλέψη του σώματος, όμως αυτό με τους αιώνες έχει φθαρεί. Όποιος χρειάζεται πάντως διαλογισμό ή πώς να μάθει να τον κάνει μπορεί αφιλοκερδώς να έρθει σε μας να πραγματοποιήσει την επιθυμία του.
Υπάρχει και ένας πολύ πιο μεγάλος χώρος, δίπλα σε αυτό το κέντρο, όπου γίνεται χρήση του workshop και εκεί μαζεύονται πολλά άτομα στις συμμετοχές. Σκοπός αυτών που είναι εκεί είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα διαλογισμού, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και ιδεολογίας καθενός των μελών της. Η κοινή συνειδητότητα του συλλογικού διαλογισμού είναι ο στόχος μας. Με αυτόν τον τρόπο λύνονται τα κοινοτικά προβλήματα κι έτσι το ποιοτικό υπόβαθρο αυξάνεται στην ζωή μας. Όσοι επομένως περισσότεροι υπάρχουν, τόσο το καλύτερο για το κοινό καλό. Κατά την δική του άποψη επίσης ως τέχνη ο διαλογισμός είναι η επικείμενη μέθοδος που όλο και περισσότεροι κατά τα μελλοντικά χρόνια θα χρησιμοποιούν, λόγω του ότι θα καταστεί ως κοινωνική ανάγκη. Για να υποστηρίξει αυτό που είπε λέει και το εξής: Πριν από κάποια χρόνια όταν κάποιος έλεγε πως έκανε γιόγκα, οι γύρω του τον κοιτούσαν περίεργα, πλέον η γιόγκα είναι ενταγμένη σε κάθε σχεδόν γυμναστήριο. Το ίδιο επομένως περιμένει και από τον διαλογισμό.

Ο Πολ παναγιωτόπουλος, δημιουργός Osho Center, Μεγαλοχώρι.
Δυναμική κίνηση, κομμάτι περιεχομένου της μεθόδου διαλογισμού, δυτικής φιλοσοφίας του Osho.
Κατά την διάρκεια διαλογισμού, επιτυγχάνετε κοινή συνειδητότητα με ακόλουθη την αρμονική συμβίωση.
Η αναπαλαιωμένη κάναβα 200 ετών.
 Όποιος θέλει να διαλογιστεί, μπορεί να έρθει εδώ χωρίς να χρειάζεται να φέρει κάτι μαζί του.
Δεύτερο κομμάτι κεντρικού τμήματος
Γιόγκα
Κοντά στην  Καλντέρα με φόντο τα νερά του Αιγαίου και περικυκλωμένοι από τα βράχια της ίδιας της Καλντέρας, γίνονται τα μαθήματα της γιόγκα όπου σας βοηθάνε να χαλαρώσετε και να αναζωογονηθείτε. Ένα ξενοδοχείο, το Rocabella Resort & Spa ήταν ο πρώτος γενικά τόπος στο νησί που σκέφτηκε να φιλοξενήσει μαθήματα γιόγκα και διαλογισμού. Η δασκάλα όπου είναι αρκετά έμπειρη στο αντικείμενό της (γιόγκα), ονομάζετε Άννα, θα σας διδάξει τις βασικές στάσεις γιόγκα και θα ετοιμάσει το σώμα σας για να χαλαρώσει και να απολαύσει την ελεύθερη ροή της πράνα (είναι η ζωτική ενέργεια κάθε ανθρώπινου σώματος). Δεν είναι απαραίτητη η εμπειρία και δεν υπάρχουν όρια ηλικιών.  Για τα μαθήματα ζητείται ένα μικρό ποσό 20 ευρώ (μόνο μετρητά). Ιδιωτικού τύπου μαθήματα επίσης πραγματοποιούνται, έπειτα όμως από συνεννόηση σας με την ρεσεψιόν. Τέλος ο μήνας Αύγουστος είναι προορισμένος για αυτά.
Είναι πολύ όμορφο ο άνθρωπος να προσπαθεί να δει μέσα του. Είναι μια εμπειρία μοναδική και θέλει τον δικό της χρόνο και τόπο. Επομένως οι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τον χρόνο τους για να κάνουν κάτι τέτοιο και πόσο μάλλον όχι μόνο για τους εαυτούς τους, αλλά για να βοηθήσουν και άλλους να το κάνουν και μάλιστα αφιλοκερδώς, είναι μεγάλο ζήτημα.

Βιβλιογραφία:
http://santo-rinios.blogspot.gr/2011/09/blog-post_3815.html
http://www.rocabella-hotel-santorini.com/el/%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CE%BA%CE%B1

Κάποιες δραστηριότητες συμβατικές παραδίδονται εδώ και περιγράφονται. Κάποια δρομάκια και πεζοπορίες που μπορείτε να ακολουθήσετε. Που είναι τα καλύτερα μέρη για να ψαρέψετε, αν και γενικά το νησί δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Εκεί όπου θα βρείτε ένα μεγάλο ενδιαφέρον, είναι στις καταδύσεις. Οι καταδύσεις έχουν να προσφέρουν απόλυτη δόση διαφορετικότητας. Τέλος εμπειρίες άλλων ατόμων που είχαν να πούνε κάτι για το θέμα δεν παραλήφτηκε να αναφερθούν, όπως και οι σχετικές σημειώσεις που καθ’ όλη την έκταση έχουν παρατεθεί.

Ψάρεμα
Από εμπειρία ενός ηλεκτρονικού χρήστη μαθαίνουμε τα εξής για αυτό το «άθλημα» στην Σαντορίνη:
Όσον αναφορά το ψάρεμα, πιστεύω πως θα απογοητευτείτε, ενώ οι ομορφιές που θα βρείτε εδώ θα σας ικανοποιήσουν. Η μορφολογία του εδάφους και του υπεδάφους κλπ, οδηγεί τα ψάρια προς εύρεση τροφής, μακρύτερα του νησιού, έξω στην ανοιχτή θάλασσα. Οι κάτοικοι του νησιού με τους οποίους έχω επαφές, μου έχουν πει πως το ψάρεμα γίνεται στα ανοιχτά με βάρκες. Διασταυρώστε το πριν αποφασίσετε να πάρετε μια απόφαση.
Υ.Γ. Όσο για τους ψαρότοπους, είναι στο χέρι σας να ψάξετε να τους βρείτε.
Ο επόμενος επισκέπτης μετά από ψάξιμο μας έδωσε τις εξής πληροφορίες:
Μαγαζιά με είδη αλιείας μπορείτε να βρείτε στην Μεσαριά, ανάμεσα με τον Καρτεράδο. Έχουν λογικές τιμές για τα δολώματα τους. Όσον αναφορά, τώρα τις παραλίες με αμμουδιά η πρώτη βρίσκεται στο Καμάρι και η δεύτερη στην Περίσσα. Δεν θα έχετε όμως και τόσο καλά αποτελέσματα σε καμία από τις δύο παραλίες αυτές. Μια καλή παραλία είναι στον Μονόλιθο προς το Καμάρι, κάτω από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, στον δρόμο προς την ταβέρνα της Μαριώς, αλλά έχει πολλά σκαλώματα.

Ένας κάτοικος μας λέει:
Τα νερά εδώ είναι πολύ περίεργα. Π. χ. στο εσωτερικό μέρος όπου βρίσκεται η Καλντέρα, η στάθμη του νερού σε απόσταση δύο μέτρων από το έδαφος, φτάνουν σε βάθος 50 μέτρων. Οι επιλογές λοιπόν για το εσωτερικό είναι ελάχιστες για να βρεις χώρο να κάνεις την δουλειά σου. Θέλει σκαρφάλωμα, προσοχή κλπ. Περιμετρικά του νησιού υπάρχουν κάποια πόστα, όμως δεν πρέπει να περιμένετε κάτι το εξαιρετικό. Εννοείται πως την ποικιλία ψαριών δεν την περιμένεις για κανένα λόγο. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα ψάρια, όπως πελαγίσιοι κέφαλοι, που ψαρεύονται με πολυάγκιστρα ή απίκο, φτάνουν μέχρι τα δύο κιλά. Για τα δολώματα, η σαρδέλα δεν υπάρχει, επομένως πρέπει να σκεφτείτε εναλλακτικά πλάνα.

Καταδύσεις

Ο υποθαλάσσιος κόσμος της είναι μοναδικός, λόγο του περίεργου μορφολογικά εδάφους της και υπεδάφους φυσικά. Το υποθαλάσσιο σκηνικό που θα συναντήσετε θα σας πάρει τα μυαλά! Οι δύτες έχουν πληθώρα σημείων που δίνουν την δυνατότητα να βουτήξετε.
Το NST Travel (αναφέρεται πιο πάνω) συνεργάζεται με ένα κέντρο καταδύσεων από τα καλύτερα οργανωμένα στο νησί. Εγγυάται άριστη ποιότητα εξυπηρέτησης και εξοπλισμού και ονομάζεται Santorini Dive Center, και είναι μέλος τουPadi Resort Asscosiation. Η ασφάλεια κατά την διάρκεια και η ευχαρίστηση στο τέλος είναι κάτι που απασχολεί σοβαρά το προσωπικό του κέντρου. Σας δίνει την δυνατότητα επίσης να έχετε δίπλα σας εξειδικευμένους δασκάλους όπως και την ελεύθερη επιλογή της βουτιάς σας, αναλόγως προσόντων και ενδιαφερόντων σας όπως τέλος και των καιρικών συνθηκών. Δημοφιλέστερα είναι τα σημεία στην Νέα και Παλαιά Καμένη όπως και στις πλαγιές κάτω από την Καλντέρα. Στην τελευταία θα βρείτε θαλάσσιους γυμνοσάλιαγκες με έντονα χρώματα (Nudibranchs), πολύχρωμα σφουγγάρια, μπαρακούντα, ροφούς, κοκκινόψαρα, και περισσότερα είδη ψαριών ακόμη. Θα βρείτε και κάποιες φορές δυσκολίες για την κατάδυσή σας λόγο των βόρειων ανέμων, όμως εκεί όπου βυθίζεται ο κρατήρας σε μεγάλο βάθος (εκατοντάδες μέτρα κάτω), θα βρείτε πολύπλοκα πετρώματα, και διακριτικά ηλιόλουστα λιβάδια. Στις πρώτες θα βρείτε σμέρνες, αστακούς και κρυμμένα οστρακοειδή ανάμεσα στους βράχους, τέλος οι περίπλοκοι σχηματισμοί της λάβας ίσως κλέψουν την υποβρύχια ανάσα σας. Επίσης υπάρχει ένα βυθισμένο πλοίο στον κόλπο της Νέας Καμένης.
Καθημερινά σας δίνεται η ευκαιρία να κάνετε την υποθαλάσσια εκδρομή σας. Με αυτόν τον τρόπο η συγκεκριμένη  ημέρα της εκδρομής αυτής, όπως και το σημείο είναι καθαρά στο χέρι σας.
Οι αναχωρήσεις γίνονται από την βάση του κέντρου, δηλαδή την παραλία της Καλντέρας ή της Περίσσας. Υπάρχει μια αποβάθρα που σας οδηγεί σε βάρκα εννέα μέτρων, φτιαγμένη από υαλόνυχα με χωρητικότητα είκοσι  ανθρώπων, που είναι ειδική για καταδύσεις και τέλος η διαδρομή διαρκεί λίγα λεπτά.
Ακριβώς μπροστά από την βάση μας υπάρχει ένας προστατευμένος ύφαλος, όπου και πραγματοποιούνται επίσης καταδύσεις. Ο Θαυμασμός του υποθαλάσσιου κόσμου και το τάϊσμα των ψαριών είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που ελεύθερα μπορείτε να λάβετε μέρος, οποιοσδήποτε και αν είναι ο βαθμός εξοικείωσης σας με την κατάδυση. Μπροστά από την βάση μας υπάρχει ακόμη μια παραλία, όπου επιστρέφοντας από την κατάδυση, μπορείτε να ξεκουραστείτε και να πάρετε το μπάνιο σας, ο χώρος έχει και ταβέρνα παραδοσιακού τύπου, όπου τρώγοντας εκεί ταυτόχρονα βλέπετε και την θέα της καλντέρας και του ηφαιστείου. Στην βιβλιογραφία θα βρείτε το ιντερνετικό λινκ όπου υπάρχουν κατάλογος δραστηριοτήτων και μαθημάτων μαζί με τις τιμές αυτών από την ταξιδιωτική εταιρία αυτή, αλλά το βάζω κι εδώ σε περίπτωση που δεν το βρείτε: http://www.nst-santorinitravel.com/el/diving-santorini.html. Τέλος σας παρέχει την δυνατότητα να κανονίσετε μέσα στο πακέτο όχι μόνο τις δραστηριότητες αυτές, αλλά και ολόκληρο το πακέτο διακοπών σας, δηλαδή διαμονή, αν θέλετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο, περιηγήσεις σε αξιοθέατα κλπ.


Κατάδυση και προϋποθέσεις για το NST:

Για πιστοποιημένους δύτες:

Παρέχετε έγκυρο πιστοποιητικό καταδύσεων από αρχή που είναι αναγνωρισμένη. Σας ζητείτε να συμπληρώσετε ένα έντυπο για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία σας.

Για μη δύτες:

Μαθήματα και δραστηριότητες έχουμε σε ευρεία γκάμα, εδώ θα συμπληρώσετε μόνο το έντυπο υγείας όπου είναι υποχρεωτικό και για τις δύο κατηγορίες.
Μέρη όπου μπορείτε να κάνετε μια βουτιά:
1) Καλύτερο καταδυτικό μέρος στην Σαντορίνη θεωρείται η ξέρα Αδιάβατος, που βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από το Ακρωτήρι προς την νότια πλευρά. Υπάρχουν τέσσερα καταδυτικά κέντρα σε όλο το νησί και διοργανώνουν και τα 4 καταδύσεις σε αυτό το σημείο. Είναι όμορφος τόπος πολύ καλή η μορφολογία του και η πρόσβαση σε αυτόν είναι εύκολη. Τα «σκαλοπάτια» του, είναι τόσο καλά διαμορφωμένα γι’ αυτό το άθλημα που θα μπορούσε κανείς να πει πως τα έχουν σχεδιάσει την κατασκευή τους έτσι ώστε οποιαδήποτε πιθανή καταδυτική στάση αποσυμπίεσης να έχει προβλεφθεί εξ αρχής. Ο κόσμος είναι αρκετά καλός και η ατμόσφαιρα γενικά, επομένως κάνα δύο βουτιές αξίζουν να τις κάνετε.
2) Άλλη θέση με εύκολη πρόσβαση από την ακτή, το Ρεμέτζο (κοντά κι αυτό στο Ακρωτήρι), με καταδυτική βάση του Παύλου Στεφανίδη.
Σημείωση: Αν μπορέσετε θα ήταν όμορφο να πραγματοποιήσετε και μια νυχτερινή βόλτα στο βυθό: Υπάρχουν κάποιες ιστορίες μυστηρίου για  το βράδυ στον βυθό της Σαντορίνης.
3) Επόμενες θέσεις κατάδυσης ανά σειρά, είναι στο Ακρωτήρι -για τρίτη φορά- υπάρχει ο ινδιάνος που είναι κάποιες σπηλιές. Τα νερά σε βάθος φτάνουν το περισσότερο, έντεκα μέτρα.
4) Η θέση μέσα Βουνό τώρα τελευταία μετονομάστηκε από τον κόσμο βράχος Περίσσα. Βρίσκεται ανάμεσα από το Καμάρι και την Περίσσα.
5) Ό, τι καλύτερο που μπορείτε να βρείτε είναι ο ύφαλος Μανσέλ. Είναι ένας ύφαλος με πολύ μεγάλη έκταση και αποτελεί το εξωτερικό όριο του αρχαίου αυτού νησιού της Σαντορίνης. Το πιο ρηχό κορυφή του βρίσκεται κοντά στην Θηρασιά στα -5 μέτρα. Ο τοίχος του είναι εντελώς κάθετος μέχρι τα -20 μέτρα, όπου εκεί σχηματίζει κάτι σαν μπαλκόνι και έπειτα έχει ένα ακόμη σκαλοπάτι στα -40 μέτρα, όπου μετά χάνεται σε βάθος -300 μέτρων.
6) Ο Κολούμπος είναι αρκετά μακριά. Αν υπάρχει δυνατότητα σκάφους, όμως, αλλά και Gps αξίζει τον κόπο μια βόλτα προς τα εκεί. Έχει πάρα πολύ κόσμο και ζωή, αλλά ο βυθός του έχει τα πιο περίεργα ρεύματα όλης σχεδόν της Ελλάδας. Διαφορετικά είναι προς τα κάτω και διαφορετικά προς τα πάνω.
7) Η Νέα Καμένη δεν έχει κάτι να δεις πράγμα που την καταστεί αρκετά βαρετή. Μια βουτιά όμως δεν θα ήταν άσχημη λόγο του περίεργα μορφοποιημένου υποθαλάσσιου εδάφους της. Εδώ υπάρχει και το ναυάγιο που αναφέρεται και πιο πάνω. Ναι μεν αυτό το αξιοθέατο είναι όμορφο για θέαση, όμως οι τόνοι σκουπιδιών που κολυμπάνε εκεί θα σας αποτρέψει να πραγματοποιήσετε αυτή την βουτιά.
8) Η Παλαιά Καμένη στο νοτιοδυτικό της άκρο είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.
Υπάρχει ακόμη δυνατότητα για τα αθλήματα της Ιστιοπλοΐας, wind surfing και πολλά άλλα θαλάσσια σπορ, όπως επίσης και ιππασίας!

Περίπατος

Δύο όμορφες επιλογές που έχετε να κάνετε είναι η πρώτη από την πλευρά της Καλντέρας προς το παραδοσιακό χωριό της Οίας. Η δεύτερη επιλογή το μονοπάτι προς το γραφικό χωριό του Πύργου. Υπάρχουν πολύ όμορφα πράγματα να δείτε και θα σας αρέσουν και τα δύο εξ ίσου.
Για την διαδρομή της πρώτης θα ξεκινήσετε από την χώρα (Φηρά) και την περίφημη Καλντέρα. Βορειοδυτικά προς την εκκλησία του Αγίου Γερασίμου τραβήξτε, στο χωριό Φηροστεφάνι, μέσα στα μονοπάτια γύρω από τα εστιατόρια της περιοχής, τις μικρές εκκλησίες και τα παρεκκλήσια. Έπειτα από κάποια λεπτά περπατήματος, όπως αφήνετε το καθολικό μοναστήρι πίσω, συναντάτε μπροστά το χωριό του Ημεροβιγλίου. Ο βράχος του Σκάρου, είναι σε μια παράκαμψη αυτού του δρόμου.  Εκεί αν ανεβείτε θα επισκεφτείτε την εκκλησία της Θεοσκέπαστης και την θέα της.  Μετά την παράκαμψη στον προηγούμενο δρόμο, αν πάρετε το μονοπάτι προς τον βορρά και έπειτα από 900 μέτρα περίπου, λίγο πιο πριν της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, μπορείτε να πάρετε την  αριστερή στροφή όπου οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, που έχει ως θέα του την Θηρασιά. Αν συνεχίσετε στο λιθόστρωτο δρομάκι για 300 μέτρα περίπου, οδηγεί στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Δεξιά από κει υπάρχει ένα μικρό αναψυκτήριο, λίγα μέτρα μετά μπαίνετε ξανά στο μονοπάτι. Τελευταίο μέρος της διαδρομής είναι προς το ξωκλήσι του Σταυρού, στην Οία. Εδώ είναι τα λιμανάκια του Αρμένη και του Αμμουδιού.

Για την δεύτερη διαδρομή θα ξεκινήσετε από την πλατεία του Πύργου και παίρνετε το παλιό μονοπάτι. Κατά μήκος όλης της διαδρομής των 4,2 χιλιομέτρων θα έχετε την δυνατότητα να θαυμάζεται το τοπίο όλου του νησιού. Στα μέσα βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του 18ου αιώνα. Η εκκλησία του αξίζει μια επίσκεψη επίσης, την πλούσια βιβλιοθήκη με τα 1.200 βιβλία της, το λαογραφικό μουσείο. Από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία θα βρείτε ένα μονοπάτι που οδηγεί ανατολικά προς το Μέσα Βουνό. Εδώ υπάρχουν τρείς επιλογές. Η πρώτη οδηγεί στην Περίσσα μετά από μία ώρα, το δεύτερο  στο Καμάρι επίσης μετά από μια ώρα, το τρίτο που είναι και ανατολικά πάει στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας εδώ περπατάτε μιάμιση ώρα.

Άλλη Πεζοπορία είναι στην Φήρα και στην Οία:
Από τα Φηρά μέχρι το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι ολόκληρος ο δρόμος έχει μια μοναδική θέα, που δεν γίνεται να αντισταθείς να μην κοιτάζεις πίσω. Η θέα συνδυάζει τα χρώματα του γαλανού,  του λευκού  των σπιτιών μαζί με το χρώμα των βράχων και του πλακόστρωτου που μπορούν να σου «κλέψουν» την ανάσα!  Στην συνέχεια όταν όλα αυτά χαθούν από την δική σου θέαση σιγά, σιγά εμφανίζεται το χρώμα του κόκκινου των βράχων της Οίας. Σημαντική σημείωση είναι να μην ξεχάσετε να βάλετε αντηλιακό. Η διαδρομή αυτή είναι γύρω στις 3 με 3.5 ώρες περίπου. Σίγουρα επίσης θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα αθλητικά σας υποδήματα, αλλά αν δεν έχετε μαζί σας δεν χρειάζεται να πτοείστε: κάποιοι έχουν κάνει τον δρόμο με πέδιλα ή σαγιονάρες και δεν έπαθαν τίποτα απολύτως. Ακόμα και αν δεν σας αρέσει τόσο η πεζοπορία, πραγματικά θα χαρείτε ολόκληρη τη διαδρομή. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, διότι θα έχετε με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα να δείτε από ψηλά και μακριά όλη την θέα του ηφαιστείου, όπως και την μοναδικότητα του νησιού του ίδιου. Οι απογευματινές ώρες φυσικά είναι πιο χαλαρές και με όχι τόσο δυνατό ήλιο και εκτός αυτού θα έχετε και την δυνατότητα να θαυμάσετε και το ηλιοβασίλεμα. Εννοείται εκτός από την κατάλληλη ώρα της ημέρας σημαντική είναι και ο κατάλληλος καιρός (μήνας) που θα επισκεφτείτε το νησί και θα κάνετε την πεζοπορία αυτή. Προφανώς μιλάμε όχι για τα μέσα του καλοκαιριού που ως γνωστόν είναι πολύ ζεστά και αποπνικτικά με πολύ κόσμο.
Τα σημεία από τα Φηρά μέχρι το Ημεροβίγλι προσφέρουν στην θέασή σας καταπληκτική αποτύπωση. Όταν περάσετε το Ημεροβίγλι ο δρόμος ξεκινάει να είναι πιο «ζόρικος», διότι το μονοπάτι που θα ακολουθήσετε είναι φτιαγμένο από χώμα και είναι και απότομο (από εδώ κατά βάση και μετά θέλετε τα αθλητικά σας).
Τέλος αν κάποιος δεν περπατήσει στα σοκάκια των Φηρών και της Οίας, είναι σαν να μην έχει δει τίποτα, γιατί μόνο έτσι θα έχετε την δυνατότητα να δείτε από κοντά την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του νησιού, την θέα, να αποκτήσετε γνώση των τοπικών δραστηριοτήτων, όπως και την ζωή των ντόπιων και των τουριστών. Επίσης στο ενδιάμεσο υπάρχουν και πολλά καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια.
Σημαντική σημείωση: το μονοπάτι αυτό είναι ευρύ γνωστό, ακόμη και στους τουρίστες. Όμως πρέπει να είστε εξοπλισμένοι με κάποια βασικά στοιχεία όπως η διάθεση σας, η υπομονή σας, αλλά και τέλος να προμηθευτείτε την κατάλληλη αθλητική περιβολή σας.

Ελπίζουμε να ήταν βοηθητικές οι πληροφορίες και ό, τι παρείχαμε σε αυτό το κεφάλαιο. Καλή διασκέδαση και καλή ψυχαγωγία! Πραγματικά η βουτιά μέσα στο νερό και η τόσο διαφορετικού τύπου ομορφιά και αγριάδα, δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο νησί της Ελλάδας τουλάχιστον. Θα χαθείτε μέσα στην υποθαλάσσια τελειότητα και θα βγείτε άλλοι άνθρωποι. Έχοντας κάνει ένα μοναδικό ταξίδι.


Βιβλιογραφία:
http://www.psarema.gr/index.php?option=com_kunena&view=topic&id=173453&catid=181&Itemid=290
http://www.scubagreece.com/greek/pricing.html
http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=171
http://www.kallistitherahotel.com/el/promenade.html
http://www.nst-santorinitravel.com/el/diving-santorini.html
Επιπρόσθετη Βιβλιογραφία:
http://www.kinigi-kriti.gr/shop/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%88%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B9-santorini-carbon/

Κάτι ενδιαφέρον:

Μου κίνησε το ενδιαφέρον και γι’ αυτό το πρόσθεσα σε αυτή την ανθολογία ιντερνετικών άρθρων και όχι μόνον. Εξ ου και ο τίτλος φυσικά του κεφαλαίου.

Επίθεση Ξιφία στη Σαντορίνη

Ακούγοντας την είδηση, δεν το πίστευα αρχικά. Κι όμως! Ένας ξιφίας κάρφωσε την μύτη του σε μια τριαντα-δυάχρονη γυναίκα που έπαιρνε το μπάνιο της στην θάλασσα, σε μόλις δύο μέτρα μακριά από την στεριά! Αυτό συνέβη στο Καμάρι της Σαντορίνης.
Ενώ κολυμπούσε το άτυχο θύμα, αντιλήφθηκε πως κάτι αιχμηρό είχε τρυπήσει την κοιλιά της. Σύμφωνα με τα λόγια της μητέρας της, στον πανικό της η κοπέλα, τράβηξε τον ξιφία από το σώμα της και τον έριξε ξανά από κει όπου ήρθε. Στην παγκόσμια καταγεγραμμένη ιστορία, είναι η τρίτη φορά που αυτό συμβαίνει. Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, μεταφέρθηκε και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση η γυναίκα, όπου και νοσηλεύεται. Έχει κολλήσει ένα κομμάτι ρύγχους του ξιφία στην σπονδυλική της στήλη, με το οποίο καταδικάστηκε από τους γιατρούς να ζει για πάντα, λόγω του ότι δεν θεώρησαν ασφαλές να το αφαιρέσουν.
Σύμφωνα με τους ιχθυολόγους, ήταν απλά ένα μωράκι ξιφία το οποίο μάθαινε εκείνη την στιγμή πώς να κυνηγά την τροφή του.
Η εμπορική αξία του ξιφία είναι υψηλή εδώ στην Ελλάδα και 1500 με 2000 τόνοι τον χρόνο αλιεύονται. Στην Κάλυμνο και μόνο υπάρχουν εβδομήντα δύο σκάφη επιφορτισμένα μονάχα με αυτή την δουλειά συν την αλίευση τόνου. Κάθε χρόνο ο αριθμός των ξιφιών λιγοστεύει. Κατά 30% έχουν μειωθεί τα νούμερα των φυλών τους τα 20 τελευταία χρόνια. Από τους μήνες Οκτωβρίου μέχρι και Ιανουάριο, απαγορεύεται εδώ στην Ελλάδα το ψάρεμά τους.

Βιβλιογραφία:

http://einai-adynaton.blogspot.gr/2009/09/blog-post_08.html?q=%CE%A3%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7

 Κάμπινγκ:

Είναι μια από τις εμπειρίες διακοπών που πραγματικά διαφέρει από κάθε άλλον τρόπο εγκατάστασης σε έναν χώρο. Συγκαταλέγονται τα οργανωμένα και τα ελεύθερα κάμπινγκ στο κεφάλαιο αυτό, όπως φυσικά και πληροφορίες, σημειώσεις και κάποιες απόψεις ατόμων που έχουν πάει για κάμπινγκ στην Σαντορίνη,  κάποιες νομικές, αλλά και γενικές συμβουλές.

Οργανωμένα

Στην Περίσσα διεύθυνση: Σαντορίνη, 847 03, PERISSA BEACH CAMPING. Τηλέφωνο: 22860 81343
Στα Φηρά διεύθυνση: Σαντορίνη, Κυκλάδες, 847 00, Φηρά, SANTORINI CAMPING & BANGALOS. www.santorinicampring.gr. Τηλέφωνα: 22860 22944, 25064, Fax: 22860 25065.
Ένα από τα ομορφότερα κάμπινγκ της Ελλάδος βρίσκεται στα Φηρά. Το Santorini Camping. 350 μέτρα από την κεντρική πλατεία των Φηρών. Όλα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το μέρος όπου μπορείτε να στήσετε την σκηνή σας: νερό, μαγαζιά, τράπεζες, νυχτερινή ζωή, η Καλντέρα, τα λεωφορεία, καθαρές τουαλέτες, τεράστια πισίνα, ζεστό νερό, άφθονη σκιά. Το SANTORINI CAMPING διαθέτει ακόμη σκηνές με κρεβάτια, οικονομικά και άνετα δωμάτια, κοιτώνες τύπου Youth Hostel.

Απόψεις επισκεπτών:
Ο πρώτος μας πληροφορεί πως τα δωμάτια είναι πράγματι ωραία, αλλά όχι οικονομικά όπως λέει η διαφήμιση. Μακάρι να είχα διαβάσει το Trip Advisor πριν αποφασίσουμε να μείνουμε σε αυτά. Ο ιδιοκτήτης ήταν αγενής! Εμείς έπρεπε να φύγουμε νωρίς το βράδυ με το φέρι και ο ιδιοκτήτης δεν θα ακύρωνε την διανυκτέρευση παρόλο που του είχαμε δώσει ειδοποίηση 48 ωρών πριν. Μαζί μας ήταν απλά αγενής και δεν μας βοήθησε καθόλου με οτιδήποτε. Όλο το μέρος πιστεύω πως είναι υποβαθμισμένο, η πισίνα δεν τιμήθηκε από μένα, διότι έτσι όπως την είδα θεώρησα πως δεν την είχαν καθαρίσει. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι εκεί πράγμα που δεν προκαλεί έκπληξη. Από τις πληροφορίες του τόπου εγώ είχα δει πως υπήρχε μαγειρεμένο φαγητό από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, πράγμα που δεν ίσχυε τελικά. Πριν δέκα χρόνια ο τόπος αυτός πρέπει να ήταν πιο αξιοπρεπής για να μείνει κανείς, μα όχι πια. Ό, τι πήραμε ήταν πολύ ακριβό. Γενικά έχουμε μείνει σε πολλά κάμπινγκ ανά την Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά αυτό που αντιμετωπίσαμε εδώ ήταν, για πρώτη φορά στα χρονικά, τόσο ασυμβίβαστα τα δεδομένα που υποτίθεται ότι μας περίμεναν με αυτά που τελικά αντιμετωπίσαμε. Προσωπικά αν με ρωτούσε κάποιος δεν θα το συνιστούσα σε κανέναν.
Του δεύτερου η άποψη είναι ριζικά διαφορετική από του πρώτου.
 (Ειλικρινά δεν έχω πάει για να εκφέρω άποψη, επομένως αν κάποιος ενδιαφερθεί να επισκεφτεί το κάμπινγκ αυτό θα ήταν καλύτερα να ρωτήσει και να ψάξει περεταίρ. Υπάρχει βέβαια και η συνδυαστική εξήγηση):
Από τα καλύτερα κάμπινγκ που έχουμε επισκεφτεί! Διαθέτει τεράστιο χώρο παρκινγκ, μια τεράστια πισίνα, έχει σκιά όλη την διάρκεια της ημέρας (δέντρα), πολλές και πολύ καθαρές τουαλέτες και ντους, (εμείς δεν είχαμε ώρα που περιμέναμε παρόλο που ήταν περίοδος αιχμής), υπάρχει ταβέρνα με παραδοσιακό και οικονομικό φαγητό όπως και πρωινό, μεγάλο pool bar, μεγάλους χώρους εστίασης και κουζίνα, μίνι μάρκετ. Γενικά πιστεύω πως είναι ένα κάμπινγκ που θα σε κρατήσει να ξοδέψεις αρκετές ώρες μέσα σε αυτό. Το προσωπικό ήταν φιλόξενο και φιλικό και ιδιαιτέρως ο υπεύθυνος. Ο ίδιος σκεφτείτε, προσφέρθηκε να μας πετάξει με το αυτοκίνητο στην παραλία την πρώτη ημέρα μας στο νησί, όπου και δεν ξέραμε ακόμη τα δρομολόγια των λεωφορείων και εκτός αυτού μας δάνεισε χρήματα μέχρι να βρούμε ATM!! Πρώτη φορά μου συμβαίνει κάτι τέτοιο και θεωρώ πως δεν είναι γενικά μια πράξη που εύκολα κάνει κάποιος ειδικά σε ένα νησί όπως η Σαντορίνη με αλλοτριωμένους ανθρώπους ως επί το πλείστον λόγο του τουριστικού της περιοχής και προφανώς η εντύπωση που μου έκανε εκτός από μεγάλη ήταν και θετική. Τα παιδιά μας ανυπομονούν για το πότε θα ξαναπάμε. Και βασικά λάτρεψαν την μεγάλη πισίνα! Μείναμε τον Ιούλιο του 2012.
Από μια συζήτηση ιντερνετική ξένων ατόμων που επιθυμούν να επισκεφτούν την Σαντορίνη, μαθαίνουμε τα εξής:
Μια κοπέλα ρωτάει να μάθει έχοντας ήδη τσεκάρει το σάιτ της SANTORINI CAMPING, αν φέρνοντας δική σου σκηνή είναι δωρεάν η διαμονή μέσα στο κάμπινγκ αυτό. Είναι αλήθεια ότι είναι δωρεάν ή εγώ παρεξηγώ την έννοια του δωρεάν, αναλογικά με το τι εννοούν αυτοί δωρεάν? Ευχαριστώ!
Ένα άτομο της απαντάει και την ενημερώνει πως όχι δεν είναι έτσι, διότι υπάρχει χρέωση ανά άτομο, απλά δεν υπάρχει χρέωση για την σκηνή, εφόσον θα φέρεις δική σου. Σίγουρα δεν είναι ξεκάθαρο έτσι όπως εκφέρεται, αλλά τελικά αυτό ισχύει. Αν επισκεφτείτε το κάμπινγκ την μεσαία εποχή τουρισμού η χρέωση θα είναι 9 ευρώ ανά άτομο για την νύχτα.

Ελεύθερα

Πλέον δεν υπάρχουν στην Σαντορίνη και αν υπάρχουν είναι τόσο μικρά και τόσο δυσκολοεύρετα, που τα μαγαζιά που έχουν πιάσει τον χώρο που παλιά ήταν ελεύθερος για όλους, δεν ασχολήθηκαν μαζί τους και ούτε οι περισσότεροι από μας.
Το γράμμα του νόμου πλέον επιβάλει να θεωρείτε το ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα παράνομο, λόγω του ότι οι ελεύθεροι κατασκηνωτές δεν προσέχουν το περιβάλλον και επειδή η κυβέρνηση ενδιαφέρετε ιδιαιτέρως για την προστασία του περιβάλλοντος, το έχει καταστήσει παράνομο. Αυτή είναι ο επίσημος λόγος, ενώ η αντιλογία του, είναι για να μη χάνουν χρήματα τα ξενοδοχεία και τα οργανωμένα κάμπινγκ. Οι ελληνικοί νόμοι προβλέπουν αυτόφωρο, τρείς μήνες με ποινή φυλάκισης που είναι εξαγοράσιμη ή/ και χρηματική ποινή, όπως επίσης μην ξεχάσετε και το πρόστιμο των 150 ευρώ που θα δώσετε στο δήμο ή κοινότητα.
Αναλόγως βεβαίως της καταστάσεως που εξετάζεται κάθε φορά ο νόμος ερμηνεύεται και διαφορετικά. Σε αρκετά δικαστήρια πάντως οι «¨κατηγορούμενοι», έχουν αθωωθεί, για δύο κυρίως λόγους. Είτε διότι πρώτον επειδή οι τελευταίοι είχαν την άμεση σύμφωνη υποστήριξη των κατοίκων των αυτών περιοχών (κοινότητες ή δήμοι), είτε διότι στο μέρος όπου είχαν κατασκηνώσει δεν υπήρχε ταμπέλα «απαγορεύεται η κατασκήνωση». Πάντως μεταξύ μας η απλή παραμονή στην παραλία με ένα sleeping bag δεν θεωρείτε παράνομη, χωρίς φυσικά σκηνή.
Συνήθως οι αστυνομία παρέχει απλές συστάσεις στου ελεύθερους κατασκηνωτές, άλλες φορές η δημοτική αστυνομία απλά εισπράττει το πρόστιμο, ενώ κάποιες φορές το αυτόφωρο είναι η λύση και η δίκη έρχεται έπειτα από έναν χρόνο και τέλος κάποιες άλλες οι τοπικές αρχές κάνουν τα στραβά μάτια.
Αν έχετε ζήσει μια έστω εμπειρία ενός ελεύθερου κάμπινγκ σίγουρα θα έχετε αποκομίσει μια είτε θετική, είτε αρνητική εμπειρία. Και είναι τόσο εκ διαμέτρου αντίθετες εμπειρίες, διότι και η διαδικασία αυτού καθεαυτού είναι αρκετά επίπονη. Χρειάζεται διάθεση και θέληση για ξεβόλεμα, για πλήρη επαφή με την φύση και εφευρετικότητα, όπως και ένα σωρό άλλα παρεμφερή στοιχεία.
Εκατό τις εκατό όμως είναι τελείως διαφορετική εμπειρία αναλογικά με οποιοδήποτε είδος άλλο διακοπών. Είναι ιδιαίτερο γι’ αυτό και το επιλέγουν άτομα που αγαπάνε όλο αυτό το σύνολο σκηνικού: πρωί θάλασσα ένα βήμα από το «σπίτι», ταλαιπωρία από γενικές ελλείψεις.
Σίγουρα πάντως αν επιλέξετε οργανωμένο κάμπινγκ για την παροχές που μπορείτε να βρείτε, καλύτερα συστήνουμε δωμάτια σε ξενοδοχεία, διότι η κατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη και με λιγότερη  ταλαιπωρία, ενώ οι παροχές θα είναι σχεδόν οι ίδιες με τα ίδια λεφτά σχεδόν.
Τώρα για τα ελεύθερα κάμπινγκ και που και πως μπορείτε να βρείτε που θα είναι το πιθανό μέρος εγκατάστασής σας, γενικά ορισμένα μέρη της Ελλάδας επιτρέπεται η ελεύθερη κατασκήνωση από τις τοπικές αρχές, όμως λόγω του ότι οι διαθέσεις των τοπικών αρχών δεν είναι πάντα σταθερές, καλύτερα να κάνετε περεταίρω έρευνα για το σημείο που θα θέλατε να επισκεφτείτε.

Βιβλιογραφία:
http://www.santorinicamping.gr/greek/
http://www.tripadvisor.com.gr/Hotel_Review-g189433-d285936-Reviews-Camping_Santorini-Santorini_Cyclades.html
http://www.santorinicamping.gr/english/prices.htm
http://genia700euro.pblogs.gr/2009/05/elefthero-camping-poy-mporeis-na-to-kaneis.html
http://forfree.gr/forless.php?cat_id=18

Έπειτα από όλα αυτά, προσωπικά έχω να αναφέρω το εξής: Συνολικά έχω πάει μια φορά στην ζωή μου σε αυτόν τον τόπο και ειλικρινά δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να πάω σχεδόν σε κανένα μέρος της. Όμως προφανώς είδα κάποια πράγματα και μπορώ να πω πως ειλικρινά η ομορφιά της, η μοναδικότητά της είναι αξέχαστες. Σίγουρα είχε πολύ μα πάρα πολύ κόσμο στο σύνολο του χώρου που υπήρχε για να αντέξει όλον αυτόν τον κόσμο, επομένως πρέπει όποιος μπει στην διαδικασία να διαβάσει αυτό το άρθρο, να βάλει επίσης τον εαυτό του να σκεφτεί κάποια πράγματα, χρήσιμα για τον εαυτό του, χρήσιμα για τον πλανήτη, χρήσιμα για όλους.
Οι πληροφορίες που δίνονται είναι ένα γενικό δείγμα και προφανώς σε κάθε κομμάτι του αν θέλετε να μάθετε περεταίρω πράγματα θα χρειαστεί είτε να τα μάθετε μόνοι σας, είτε να ζητηθεί γενικά να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εργασία.
Όμορφα πράγματα γίνονται στην Σαντορίνη και  σε κάθε νησί αυτού του κόσμου! Ταξιδιώτες της ζωής για μια ζωή, πηγαίνετε σε κάθε μεριά της. Εξερευνήστε κάθε σημείο της και κάθε κρυψώνα. Η προσοχή όμως και τα κατάλληλα μέτρα είναι πάντα το καλαθάκι με τα μαγικά αντικείμενα -και όχι μόνο -που θα χρειαστεί να έχετε πάντα στο νου σας. Να θυμάστε πως προσοχή και σεβασμό χρειάζεται κάθε καινούργιο δηλαδή άγνωστο για εμάς κατάσταση/ αντικείμενο/ ποιότητα/ άνθρωποι/ τόποι/ ό, τι συναντάτε γενικά. Σεβασμός και στον ίδιο τον ταξιδευτή! Είναι το μέσο όπου όλα κινούνται. Τίποτα δεν μένει σταθερό! Και αυτός είναι ο κύκλος στην ζωή που βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως…

Κείμενο Angelicus_Fish


Βιβλιογραφία:
http://www.dafni.net.gr/gr/members/files/thira/santorini-report.pdf
http://www.clickatlife.gr/taksidi/story/5340
http://www.nst-santorinitravel.com/el/santorini-island-greece/sightseeing.html
http://www.santorini-islandguide.com/el/beaches
http://www.mygreektrip.gr/santorini/
http://www.santorini-travel.gr/what-to-see/villages/
http://www.pamediakopes.gr/DestinationGuides/Santorini/santorini-sightseeing-guide-gr.asp
http://www.taxidologio.gr/santorini.html
http://www.greecevacationsearch.com/
http://www.pamediakopes.gr/
http://www.santorinigreece.gr/
http://santo-rinios.blogspot.gr/2011/09/blog-post_3815.html
http://www.ethnos.gr/
http://www.santorinicamping.gr/greek/
http://www.tripadvisor.com.gr/Hotel_Review-g189433-d285936-Reviews-Camping_Santorini-Santorini_Cyclades.html
http://www.rocabella-hotel-santorini.com/el/%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CE%BA%CE%B1
http://human-philosophie.blogspot.gr/
http://www.psarema.gr/
http://www.madata.gr/diafora/science/112995.html
http://einai-adynaton.blogspot.gr/
http://www.nst-santorinitravel.com/el/diving-santorini.html
http://www.scubagreece.com/greek/pricing.html
http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=171
www.santorinicamping.gr/english/prices.htm
http://www.kallistitherahotel.com/el/promenade.html
http://www.santorini-travel.gr/what-to-see/museums/mpellonio-politistiko-idrima.php
http://www.santorinimarket.com/articles/%CE%A3%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7/%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%9C%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%8A%CE%B4%CF%81%CF%85%CE%BC%CE%B1.html
http://www.santorinigreece.gr/castlefortresses/
http://www.santorini-islandguide.com/el/%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CF%83
http://ellas2.wordpress.com/2010/07/14/%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF/
http://genia700euro.pblogs.gr/2009/05/elefthero-camping-poy-mporeis-na-to-kaneis.html

http://forfree.gr/forless.php?cat_id=18

http://www.santorini-travel.gr/santorini/history-mythology/

http://www.istorikathemata.com/2010/04/1707.html

Βιβλία
Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά, Σαντορίνη, κοινωνία και χώρος 15ος-20ός αιώνας. Έκδοση του Ιδρύματος Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια.
Αντώνης Ν. Κονταράτος, Σαντορίνη, πορεία στο χρόνο, Εκδόσεις Ηλιότοπος, 2007.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία
http://www.eleniduplessis.com/gr/santorini/seminare/seminare.htm
http://www.goferry.gr/
http://www.bellonio.gr/
http://genia700euro.pblogs.gr/2009/05/elefthero-camping-poy-mporeis-na-to-kaneis.html
http://www.kinigi-kriti.gr/shop/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%88%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B9-santorini-carbon/
Χάρτης
http://www.mygreektrip.gr/santorini/santorini-map.asp

Τόπος: Σαντορίνη, Ελλάδα
Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Μικρός Οδηγός Σαντορίνης

  1. Σε αυτόν τον μικρό οδηγό διακοπών για την Σαντορίνη, θα δούμε πράγματα όπως το πώς είναι να κάνει κάποιος διακοπές σε αυτό το καταπληκτικό νησί, ποια είναι τα πράγματα που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος και απόψεις άλλων ανθρώπων που έχουν ήδη πάει εκεί -ελλήνων και ξένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.