Σαντορίνη Διαλογισμός και Γιόγκα

Δύο πράγματα θα μάθουμε εδώ πέρα: Για τις δράσεις των ανθρώπων που μένουν στην Σαντορίνη και οι δράσεις αυτές σχετίζονται με διαλογισμό και γιόγκα. Δεν έχω βρει κάτι άλλο, όμως μπορεί να υπάρχει, επομένως για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα μια προσωπική έρευνα δεν θα ήταν κακή.

Διαλογισμός

Υπάρχει ένα κέντρο διαλογισμού, στο Μεγαλοχώρι, που ονομάζεται Osho Center και ιδρυτής αυτού ο Πολ (Πολύκαρπος)  Παναγιωτόπουλος. Δεν είναι η καταγωγή του από το νησί, όμως πηγαινοερχόταν εδώ και είκοσι χρόνια για διακοπές, προσπαθώντας να ηρεμήσει από το αθηναϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο πνιγόταν. Το ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Το 2.000 αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί, εφόσον είχε γυρίσει από την Αμερική με δύο μάστερ, ένα στο μάνατζμεντ φιλοξενίας και ένα στο μάνατζμεντ τροφίμων και ποτών. Σήμερα διαθέτει δύο εστιατόρια το ένα ονομάζετε Ρακί και είναι μεζεδοπωλείο, το άλλο Il Gioiello και είναι εστιατόριο.

Εφόσον έφτασε στο νησί, δούλεψε για αναπαλαιώσεις και συντηρήσεις κτιρίων. Ένα διώροφο κτίριο ημιυπόσκαφο (κάναβα), που ήταν οινοποιείο που χρονολογείτε 200 έτη πριν, βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι έγινε σπίτι του έπειτα φυσικά από αναπαλαίωση. Λόγω του ότι είναι ένα σπίτι όχι για ένα άτομο, αλλά για πολλά, μοιράστηκε το σπίτι και με άλλους ανθρώπους αφιλοκερδώς. Αυτό συνέβη στον κάτω όροφο του κτιρίου, όπου και βρίσκεται το Osho Center που δημιούργησε επίσης ο ίδιος. Έτσι με αυτόν τον τρόπο η εξάσκηση του διαλογισμού είχε αποκτήσει επίσημο χώρο πλέον μέσα στο νησί.

Στην Αθήνα είχε παρακολουθήσει ένα σεμινάριο του συγκεκριμένου Ινδού γκουρού, κι έτσι έλαβε την ώθηση για να διαβάσει πολλά βιβλία του συγκεκριμένου, να εμβαθύνει στις μεθόδους του και εν τέλει να δουλέψει με τις δικές του προσωπικές αποφάσεις ζωής που αντιμετωπίζει κάθε ανθρώπινο όν. Τέσσερις φορές την εβδομάδα ασκείται διαλογισμός στον χώρο του σπιτιού αυτού. Έχει να κάνει με την μέθοδο που ανακάλυψε ο ινδός δάσκαλος, ειδικά για τους Δυτικούς και ανάλογη με την κουλτούρα αυτών. Ως συνήθεια μας σε αντίθεση με τους ανατολίτες, τρέχουμε καθημερινώς για διάφορες δουλειές και το άγχος το καθημερινό και το στρες είναι δύο από τις καταστάσεις που δεν ελλείπουν καθόλου από την ζωή μας. Έτσι αυτομάτως η τελετουργία του διαλογισμού δεν είναι για μας παρά απολύτως ξένη και δύσκολη. Ο διαλογισμός προτείνει το ήρεμο ακίνητο σώμα για τουλάχιστον 10 λεπτά της ώρας, σε μια νοητική κατάσταση πλήρους κενού σκέψεων ή συναισθημάτων.

Βήμα βήμα λοιπόν αυτή η μέθοδος οδηγεί τον πλήρες άγχους δυτικό άνθρωπο σε κατάσταση διαλογισμού. Αυτή ακριβώς η δουλειά γίνεται και στο κέντρο του κου Παναγιωτόπουλου. Με λίγα λόγια εδώ θα βρείτε τις εφαρμογές μιας μεθόδου του γκουρού αυτού και όχι ολόκληρη την φιλοσοφία ή τις διδασκαλίες του. Ο ίδιος κος Παναγιωτόπουλος, ενημερώνει τον κόσμο που θέλει να βρει ανταπόκριση στον χώρο που παρέχει για τα εξής:  «Γενικά ο ελληνικός κόσμος και όχι μόνον αποθηκεύει την λέξη ‘διαλογισμός’ σε ένα θρησκευτικό κουτάκι για να εξηγήσει την έννοια στο κεφάλι του και στον εαυτό του. Εδώ όμως στο Osho Center της Σαντορίνης, η προσέγγιση δεν έχει να κάνει με τίποτα θρησκευτικό. Η δουλειά που γίνεται είναι ξεκάθαρη και οι πόρτες μας είναι ανοιχτές».

Ο ίδιος πιστεύει πως ο διαλογισμός είναι ένα πολύ ωραίο εργαλείο για να φτάσει κανείς στο κέντρο του, με σκοπό να καταστεί ικανός να αντιμετωπίσει οτιδήποτε έρχεται στην ζωή του, να ξέρει τι δρόμο/ μονοπάτι θα ακολουθήσει και να μπορεί να απαντάει στα ερωτηματικά που όπως και να έχει, έχει ένας άνθρωπος. Γενικά οι δυτικοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούνε μόνο το μυαλό τους και όχι τόσο την καρδιά τους για την επίλυση των προβλημάτων τους, που αυτή η τελευταία είναι και το βασικό εργαλείο στην τέχνη του διαλογισμού. Όταν δουλέψεις με την καρδιά σου, στα πλαίσια μια τελείως προσωπικής διαδικασίας, σου δίνεται η ευκαιρία να νιώσεις ικανός να δώσεις σωστές απαντήσεις, που φυσικά αυτές μπορεί πιθανόν να είναι τελείως αντίθετες και με τα πρέπει των προτύπων σου για την ζωή (π.χ. οικογένεια, κοινωνία κλπ). Στόχος αποκλειστικός είναι να έρθει η γνώση, να αναγνωρίσουμε και να συστήσουμε στον εαυτό μας το εσωτερικό κομμάτι μας, που ακόμη δεν έχουμε γνωρίσει. Τέλος, ο ίδιος ισχυρίζεται πως πρόκειται για μια διαδικασία με ραγδαία αποτελέσματα.

Το όνομα του κέντρου είναι «Σαμασάτι» και σημαίνει τα ξέρουμε όλα, αλλά πρέπει να τα θυμηθούμε κιόλας. Αυτή ήταν η τελευταία πρόταση του Osho στην τελευταία του διάλεξη και επίσης ήταν και η τελευταία φράση που είπε ο Βούδας πριν πεθάνει. Η αντιμετώπιση του κέντρου από τους κατοίκους ήταν θετική από την αρχή της ίδρυσής του. Στις μέρες μας, οι θαμώνες του κέντρου αποτελείτε από δικηγόρους, αστυνομικούς και  αγρότες μέχρι και τουρίστες (οι οποίοι ανακαλύπτουν την ύπαρξή του από το σάιτ που έχει φτιάξει ο ιδιοκτήτης: www.oshosantorini.com).

Είναι πραγματικά ανακουφιστικό το γεγονός πως κάπου εκεί έξω υπάρχουν ευκαιρίες δημιουργημένες για σένα  με σκοπό να σου δείξουν τον δρόμο σου. Προσωπικά, έψαχνα για καιρό τον δικό μου δρόμο, όταν το είχα ανάγκη. Ο δικός μου σκοπός ήταν η δημιουργία μιας πηγής μέσω της οποίας κάποιος, που χρειάζεται βοήθεια, να μπορεί ανά πάσα στιγμή να χτυπήσει την πόρτα μου. Εκτός από αυτό υπάρχει και η δυνατότητα σύστασης κάποιων αξιόπιστων ειδικών, αν υπάρχει χρεία, χωρίς όμως να εμπλέκεται οικονομικά το ίδιο το κένρο, που κάνουν θεραπευτικό μασάζ και όχι καλλωπιστικό ή χαλαρωτικό. Το μασάζ ονομάζεται bodywork και οι μασέρ bodyworkers. Είναι η δουλειά που κάνεις με το σώμα, μέσα στο οποίο γίνονται όλες οι αποθηκεύσεις της ψυχής μας, πιστεύουν οι Ανατολίτες Οι Έλληνες ανέκαθεν είχαν μια ολιστική βλέψη του σώματος, όμως αυτό με τους αιώνες έχει φθαρεί. Όποιος χρειάζεται πάντως διαλογισμό ή πώς να μάθει να τον κάνει μπορεί αφιλοκερδώς να έρθει σε μας να πραγματοποιήσει την επιθυμία του.

Υπάρχει και ένας πολύ πιο μεγάλος χώρος, δίπλα σε αυτό το κέντρο, όπου γίνεται χρήση του workshop και εκεί μαζεύονται πολλά άτομα στις συμμετοχές. Σκοπός αυτών που είναι εκεί είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα διαλογισμού, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και ιδεολογίας καθενός των μελών της. Η κοινή συνειδητότητα του συλλογικού διαλογισμού είναι ο στόχος μας. Με αυτόν τον τρόπο λύνονται τα κοινοτικά προβλήματα κι έτσι το ποιοτικό υπόβαθρο αυξάνεται στην ζωή μας. Όσοι επομένως περισσότεροι υπάρχουν, τόσο το καλύτερο για το κοινό καλό. Κατά την δική του άποψη επίσης ως τέχνη ο διαλογισμός είναι η επικείμενη μέθοδος που όλο και περισσότεροι κατά τα μελλοντικά χρόνια θα χρησιμοποιούν, λόγω του ότι θα καταστεί ως κοινωνική ανάγκη. Για να υποστηρίξει αυτό που είπε λέει και το εξής: Πριν από κάποια χρόνια όταν κάποιος έλεγε πως έκανε γιόγκα, οι γύρω του τον κοιτούσαν περίεργα, πλέον η γιόγκα είναι ενταγμένη σε κάθε σχεδόν γυμναστήριο. Το ίδιο επομένως περιμένει και από τον διαλογισμό.

Ο Πολ παναγιωτόπουλος, δημιουργός Osho Center, Μεγαλοχώρι.
Δυναμική κίνηση, κομμάτι περιεχομένου της μεθόδου διαλογισμού, δυτικής φιλοσοφίας του Osho.
Κατά την διάρκεια διαλογισμού, επιτυγχάνετε κοινή συνειδητότητα με ακόλουθη την αρμονική συμβίωση.
Η αναπαλαιωμένη κάναβα 200 ετών.
 Όποιος θέλει να διαλογιστεί, μπορεί να έρθει εδώ χωρίς να χρειάζεται να φέρει κάτι μαζί του.

Γιόγκα

Κοντά στην  Καλντέρα με φόντο τα νερά του Αιγαίου και περικυκλωμένοι από τα βράχια της ίδιας της Καλντέρας, γίνονται τα μαθήματα της γιόγκα όπου σας βοηθάνε να χαλαρώσετε και να αναζωογονηθείτε. Ένα ξενοδοχείο, το Rocabella Resort & Spa ήταν ο πρώτος γενικά τόπος στο νησί που σκέφτηκε να φιλοξενήσει μαθήματα γιόγκα και διαλογισμού. Η δασκάλα όπου είναι αρκετά έμπειρη στο αντικείμενό της (γιόγκα), ονομάζετε Άννα, θα σας διδάξει τις βασικές στάσεις γιόγκα και θα ετοιμάσει το σώμα σας για να χαλαρώσει και να απολαύσει την ελεύθερη ροή της πράνα (είναι η ζωτική ενέργεια κάθε ανθρώπινου σώματος). Δεν είναι απαραίτητη η εμπειρία και δεν υπάρχουν όρια ηλικιών.  Για τα μαθήματα ζητείται ένα μικρό ποσό 20 ευρώ (μόνο μετρητά). Ιδιωτικού τύπου μαθήματα επίσης πραγματοποιούνται, έπειτα όμως από συνεννόηση σας με την ρεσεψιόν. Τέλος ο μήνας Αύγουστος είναι προορισμένος για αυτά. 
Είναι πολύ όμορφο ο άνθρωπος να προσπαθεί να δει μέσα του. Είναι μια εμπειρία μοναδική και θέλει τον δικό της χρόνο και τόπο. Επομένως οι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τον χρόνο τους για να κάνουν κάτι τέτοιο και πόσο μάλλον όχι μόνο για τους εαυτούς τους, αλλά για να βοηθήσουν και άλλους να το κάνουν και μάλιστα αφιλοκερδώς, είναι μεγάλο ζήτημα.

Κείμενο Angelicus_Fish



Βιβλιογραφία:
http://santo-rinios.blogspot.gr/2011/09/blog-post_3815.html

http://www.rocabella-hotel-santorini.com/el/%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CE%BA%CE%B1


Τόπος: Σαντορίνη, Ελλάδα
Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Σαντορίνη Διαλογισμός και Γιόγκα

  1. Δύο πράγματα θα μάθουμε εδώ πέρα: Για τις δράσεις των ανθρώπων που μένουν στην Σαντορίνη και οι δράσεις αυτές σχετίζονται με διαλογισμό και γιόγκα. Δεν έχω βρει κάτι άλλο, όμως μπορεί να υπάρχει, επομένως για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα μια προσωπική έρευνα δεν θα ήταν κακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.