Πως θα φτιάξεις άρωμα


Τα αρώματα είναι σαν τα βιβλία αρχίζουν από αρωματικές προτάσεις συνεχίζουν σε κεφάλαια και ολοκληρώνονται για να εγκλωβιστούν μέσα σε ένα όμορφο εξώφυλλο και πίσω από ένα τίτλο που θα σου τραβήξει την προσοχή. Ένα άρωμα για να βγει καλό χεριάζετε λόγο ύπαρξης να σου δίνει κάτι που δεν μπορείς να βρεις αλλού μια έξυπνη πλοκή μια συνταγή που να μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή αλλά όχι λόγο δύναμης λόγο ιδιαιτερότητας με έναν ισορροπημένο συνδυασμό όλων αυτών. Το κάθε βήμα σου σε περιορίζει σε κάποιες επιλογές που όσο περπατάς λιγοστεύουν για αυτό ποτέ δεν αποφασίζουμε ελαφρά τη καρδία. Μα ποτέ δεν καταλήγουν σε μονόδρομο αυτά τα βήματα, μια σταγόνα που θα την κάνεις μισή η μιάμιση μπορεί να σου αλλάξει πολλά όπως και η διάρκεια και ο τρόπος ωρίμανσης.

Πως θα φτιάξεις μια συνταγή για άρωμα.
Μπορεί να γίνει και με τον εύκολο αλλά και με τον δύσκολο τρόπο όπως θα δεις και πιο κάτω σε μερικές συνταγές που σου έχω σιμώσει. Όπως και με τον ακριβό και τον φθηνό. Ας δούμε τις κατηγορίες που χωρίζονται αρχικά τα αρώματα.

Την κατηγορία των υλικών
α) αιθέρια έλαια / αυτή είναι ακριβότερη η καλύτερη και σε ποιότητα και σε αντοχή και η ασφαλέστερη από όλες. Τα αιθέρια έλαια αρχίζουν από 10ε τα 50ml και φτάνουν και 2500ε τα 50 ml. τα οποία επίσης χρίζονται σε κατηγορίες. Εγώ θα σου πρότεινα να τα φτιάξεις μόνος σου.
β) αρωματικά έλαια / είναι η μέση λύση και λίγο πιο επικίνδυνη για την επιδερμίδα γιατί συνήθως υπάρχουν χημικά αν και μπορεί να γίνει και αλλιώς
γ) χημικά άρωμα / το όνομα τα λέει όλα... Αν τελικά καταλήξεις σε αυτήν την κατηγορία θα σου πρότεινα πολλές δοκιμές σε διαφορετικές επιδερμίδες πριν το δόσεις κάπου.

Την κατηγορία του χαρακτήρα 
1) Εσπεριδοειδή : Περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, λάιμ, λεμόνι, μανταρίνι, πορτοκάλι, μανταρίνι και άλλα
2) Πικάντικα : κάρδαμο, γαρίφαλο, κανέλα, τζίντζερ και άλλα
3) Φυτικά: αγγούρι, πεύκο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο και άλλα
4) Φρουτώδη: Καρύδα, πράσινο μήλο, μάνγκο, πεπόνι, φράουλα, αχλάδι και άλλα
5) Γευστικά: κακάο, πράσινο τσάι, βανίλια και άλλα
6) Άνθους: χαμομήλι, γιασεμί, λεβάντα, κρίνο, τριαντάφυλλο, ιβίσκο, φλαμουριά, πολύανθου, ylang ylang και άλλα
7) Γης Γήινα: Κεχριμπάρι, ξύλο κέδρου, λιβάνι, το μέλι, το λάβδανο, μόσχος, βρύα, πατσουλί, σανταλόξυλο και άλλα

Βάση αρωματοποιίας αυτές είναι οι 7 βασικές κατηγορίες, υπάρχουν συνδυασμοί και ισορροπίες και όπως είπα και στην αρχή κάθε βήμα σε περιορίζει όλο και περισσότερο. Αλλά ξέρω ότι  αρκετοί από εσάς θα πειραματιστείτε με την όγδοη κατηγορία που λέγετε μπλέντερ

Την κατηγορία του αρώματος.
1 Αντρικό γυναικείο
2 καλοκαιρινό χειμωνιάτικο
3 πρωινό βραδινό

Οι παραπάνω κατηγορίες θα καθορίσουν τα υλικά μας και την ποριά του αρώματος. Είναι κάτι σαν τον πρόλογο του αρώματος. Αφού δούμε την κατηγορία αρώματος θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε τον χαρακτήρα του και τέλος με τα υλικά και την τέχνη μας θα καθορίσουμε την ποιότητα του. Οπότε δες έναν τρόπο που μπορείς να γράψεις μια συνταγή. Λίγο πάνω λίγο κάτω δεν χάθηκε ο κόσμος αν αυτό προβλέπει η έμπνευση.

Συνταγή

1 κούπα Απιονισμενο νερό
6 κουτάλια της σούπας καθαρό οινόπνευμα
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη ( στα φαρμακεία )
25 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σου ή και περισσότερα αλλά συνολικά 25 σταγόνες για αυτήν τη ποσότητα


Πως θα φτιάξω ένα άρωμα με απλά βήματα.

Ωραία αφού έχουμε την συνταγή τα πάντα είναι απλά. Ανακατεύουμε πρώτα το νερό με το οινόπνευμα και την γλυκερίνη καλά μέχρι να σιγουρευτούμε ότι όλο αυτό έχει γίνει ένα μίγμα. Στην συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα με τα αιθέρια έλαια και ανακατεύουμε εξίσου καλά. Όλη η διαδικασία πρέπει να γίνει σε γυάλινα δοχεία θα βρεις κάποια κείμενα που θεωρούν εξίσου καλά τα πήλινα αλλά προτίμησε το γυαλί που θα έχεις πλύνει πολύ καλά και θα το έχεις σκουπίσει με οινόπνευμα.

Ωρίμανση αρώματος.

Η ωρίμανση είναι εξίσου σημαντική με τα παραπάνω. Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι αυτό είναι το σημαντικότερο βήμα αφού μπορεί να ρυθμίσει το πόσο έντονο θα είναι και το πόσο καλά θα δέσουν τα υλικά μεταξύ τους. Μη παρασύρεσαι αν του βγάλεις τα μάτια από την αρχή δύσκολα θα το διορθώσεις. Ας δούμε πως έχει η ωρίμανση. Έχεις ανακατέψει το μίγμα σου και έφτασε η ώρα να το βάλεις σε μπουκάλι. Μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις.

1)Προτίμησε πολύ σκούρο χρώμα μπουκαλιού και αν δεν έχεις τύλιξε το με αλουμινόχαρτο
2) κράτα το σε δροσερό και σκοτεινό σημείο κατά προτίμηση ένα συρτάρι απομακρυσμένο από πράγματα που βγάζουν ζεστή. Ποτέ μέσα στο ψυγείο κατά την ωρίμανση
3) αν έχεις ένα μικρό κομμάτι ασήμι καλό θα ήταν να το βάλεις και αυτό μέσα στο μπουκάλι κατά την διάρκεια της ωρίμανσης θα βοηθήσει τα υλικά να δέσουν και να γίνουν ένα. Είναι το υποτιθέμενο μυστικό για τα αρώματα ανώτερης ποιότητας.
4) οποιοδήποτε άλλο υλικό έκτος από ασήμι μπορεί να βλάψει το άρωμα σας.

Ωραία αφού βάλουμε το μίγμα μας στο σκούρο μπουκάλι και το κρύψουμε σε ένα δροσερό μέρος θα πρέπει να αποφασίσουμε αν το θέλουμε Απαλό, Μέτριο, Δυνατό και ανάλογα με την απόφαση να το αφήσουμε να ωριμάσει στο συγκεκριμένο χρόνο και να το ανακατεύουμε ανάλογα με την διάρκεια ωρίμανσης.

Για μίγματα με έντονο άρωμα ( αιθέρια έλαια καλής ποιότητας )
Απαλό 12 ώρες ανακατεύοντας το μπουκάλι με κλισμένο καπάκι κάθε δυο ώρες.
Μέτριο 24 ώρες ανακατεύοντας το μπουκάλι με κλισμένο καπάκι κάθε τέσσερις ώρες
Δυνατό 48 ώρες ανακατεύοντας το μπουκάλι με κλισμένο καπάκι κάθε οκτώ ώρες

Για μίγματα με απαλό άρωμα ( με λουλούδια και μπαχαρικά στο γουδοχέρι )
Απαλό 3 μέρες ανακατεύοντας το μπουκάλι με κλισμένο καπάκι κάθε 12 ώρες.
Μέτριο 8 μέρες ανακατεύοντας το μπουκάλι με κλισμένο καπάκι κάθε 12 ώρες
Δυνατό 15 μέρες ανακατεύοντας το μπουκάλι με κλισμένο καπάκι κάθε 24 ώρες


Όταν περάσουν οι 12 ή 24 ή οι 48 ώρες η οι ανάλογες μέρες θα το πάρουμε από μπουκάλι ωρίμανσης και θα το βάλουμε σε αυτό που θα το χρησιμοποιήσουμε. Να φανταστώ ότι δεν πρέπει να ξανά πω ότι τα πάντα θα είναι πολύ καλά πλυμένα... Περνώντας το από το ένα μπουκάλι στο άλλο θα το φιλτράρετε με φίλτρο καφέ η χαρτοπετσέτα. Αν το κάνετε με καλό η διπλό φίλτρο καφέ μπορείτε να ρίξετε και κάρβουνο μέσα στο φίλτρο με αυτόν το τρόπο το άρωμα σου θα έχει μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο. Και είναι έτυμο !!! Δεν είσαι ικανοποιημένος από τις πληροφορίες? Σου έχω και tip στον πάτο της σελίδας όπως πάντα.

Δεν ήταν και τόσο δύσκολο έτσι? Αλλά αν έχεις ακόμα απορίες μη διστάσεις να σχολιάσεις στα ελληνικά i kai sta latinika dimokratia exoyme η αν δεν θες να σχολιάσεις μπορείς να μου στείλεις και μήνυμα !!! Θα με βρεις στην επικοινωνία.


Tip

Αν θες να φτιάξεις πολλές συνταγές μη ξεχάσεις να σημειώνεις στο μπουκάλι την συνταγή που περιέχει ( Σ1 δυνατό Σ1 μέτριο Σ2 μέτριο για παράδειγμα )

Αν φτιάξεις πολλές συνταγές χώρισε τα μπουκάλια σε τρία διαφορετικά συρτάρια αυτό με τα δυνατά αυτό με τα με μέτρια και αυτό με τα απαλά αρώματα. Για να μπορείς να τα ξανακατέβεις εύκολα όλα μαζί ανοιγοκλείνοντας το συρτάρι χωρίς να χάνεις τους χρόνους σου.

Αν έχετε πολλές συνταγές τότε να δοκιμάζετε τα αρώματα σε χαρτοπετσέτες όχι όλα πάνω σας. Λογικό έτσι?

Πάντα την πρώτη φορά που φέρνουμε σε επαφή νέο άρωμα με το δέρμα μας βάζουμε μια σταγόνα στην παλάμη και περιμένουμε να δούμε αν θα προκαλέσει ερεθισμούς για μισή ώρα. Αν δεν προκαλέσει βάζουμε μια σταγόνα από το πάνω μέρος του χεριού που είναι πιο ευαίσθητο και περιμένουμε ακόμα μίση ώρα.

Το άρωμα δρα καλύτερα και διαρκεί περισσότερο όταν το χρησιμοποιείς σε ενυδατωμένη επιδερμίδα για αυτό η καλύτερη ώρα είναι μετά το μπάνιο.

Συνήθως κάνουμε το λάθος να βάζουμε το άρωμα σε αρτηρίες, λαιμό πίσω από τα αφτιά και στους καρπούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα 1 να μυρίζει πιο έντονα από το κανονικό και 2 να εξατμίζετε γρηγορότερα. Για αυτό προτιμάμε δροσερά σημεία στο σώμα.

Ένα ακόμα λάθος ( τραγικότερο και από την ορθογραφία μου ) είναι να τρίβουν το άρωμα πάνω τους, πραγματικά μη το κάνεις το χαλάς και δεν έχει κανένα απολύτως νόημα το θέμα είναι εξατμίζετε φυσικά για αυτό έκανες όλες αυτές τις μίξεις για αυτό το άφησες να ωριμάσει ! Είναι σαν κάτι τύπους που πάνε στα μανάβικα βάζουν το πεπόνι δίπλα στο αφτί τους και το κουναν, για εμάς είναι διασκεδαστικό αλλά για αυτούς δεν έχει κανένα νόημα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες αν το λέει η καρδία σου και τους χειμερινούς το άρωμα συντήρησε το στο ψυγείο.

Κείμενο Εμμανουήλ
Φωτογραφικό υλικό Michael Kelaidis



Διάβασε επίσης

Γίνε διαδικτυακός ζητιάνος και ζήσε σαν άνθρωπος




Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

15 Responses to Πως θα φτιάξεις άρωμα

  1. Μπορεί να γίνει και με τον εύκολο αλλά και με τον δύσκολο τρόπο όπως θα δεις και πιο κάτω σε μερικές συνταγές που σου έχω σιμώσει. Όπως και με τον ακριβό και τον φθηνό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα εγώ θέλω να χρησιμοποιήσω 5 αιθέρια έλαια και 2 Αρωματικά έλαια. Ποσες σταγώνες θα βάλω? 3 απο το καθένα έτσι ώστε να ειναι 21 ή θα διαλέξω κάποια για να βάλω παραπάνω για να φτάσει τα 25 που λέτε οτι χρειάζεται η συνταγή?
    Συγκεκριμένα θέλω να φτιαξω την One million την αντρική(λογικά θα την προσεγγίσω απλά).
    Το λέω μήπως χρειάζεται να προσέξω κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Αν το κάνετε με καλό η διπλό φίλτρο καφέ μπορείτε να ρίξετε και κάρβουνο μέσα στο φίλτρο με αυτόν το τρόπο το άρωμα σου θα έχει μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο" τι ενοεις κάρβουνο;; π.χ τα κάρβουνα που εχουμε για τις ψηστιερες ή τα καρβουνακια για το καντιλι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν παίρνω κι όρκο, αλλά νομίζω ότι εννοεί τον ενεργό άνθρακα. Εγώ κάρβουνο της ψησταριάς κι ακόμα χειρότερα καρβουνάκι απ' αυτά που ανάβουμε το θυμίαμα δεν θα χρησιμοποιούσα για να είμαι ειλικρινής. Τον ενεργό άνθρακα πάντως τον βρίσκεις σε μαγαζιά που πουλάνε υλικά για καλλυντικά και αιθέρια έλαια όπως sensities Nίκης 33 ή ακόμα και τον ΠΛΑΤΩΝΑ (Al kimija γράφει απ' έξω) στην Γερανίου, είναι η δεύτερη κάθετος της Πειραιώς από την Ομόνοια και δυό βήματα μετά είναι κι ένας Άρης Μάνης πάλι στην Γερανίου. Πιθανόν να έχει κι ο Ρουπουλάκης στην Σωκράτους. Μπορεί κι άλλοι αλλά δεν τους ξέρω. Πιστεύω ότι αυτόν τον άνθρακα εννοεί αλλά μάλλον δεν το διευκρινίζει γιατί πιθανόν να το θεωρεί αυτονόητο... Βέβαια για μας δεν ισχύει αυτό και χρειαζόμαστε λίγη επεξήγηση!

      Διαγραφή
  4. kalhspera apo xio ekana thn syntaghme to apionismeno nero thn glukerinh to oinopneyma kai esans epwnymou arwmatos kai otan orimase kai to bala se diafano mpoukali eixe to xrwma tou nerwmenou ouuzou gt??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις το φίλτρο με το κάρβουνο που αναφέρω σε αυτό το άρθρο για το άρωμα σου. http://world-look.blogspot.gr/2014/03/blog-post_4325.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Wraia suntagh fainetai!Mporeis na mu peis se parakalw posa ml vgainei auth h dosh?Mporw na antikatasthsw th glukerinh me ladi karudas?8elw na ftiaksw kati me e8airio elaio vanillas kai na balw kapws kai th karuda mesa.Euxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα!!!Ηταν αρκετα κατατοπιστικο αρθρο! Ηθελα να ρωτησω..εχουν πεσει στα χερια μου καποιες εσανς επωνυμων αρωματων (ετοιμες) ! χρησιμοποιω 25 σταγονεσ και απο αυτες η αλλαζει η συνταγη??Επισης εγω εχω οινοπνευμα 96 βαθμων απο φαρμακειο..Υπαρχει καποιο που να ειναι πιο εξειδικευμενο για αρωματα? γιατι διαβαζα σε καποια ξενα μπλογκς οτι χρειαζεται "οινοπνευμα για αρωμα"! και οτι στο εξωτερικο υπαρχει στο εμποριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα, μήπως μπορείτε να μου πείτε πως μπορώ να βρώ την λίστα με τα συστατικά και τις ποσότητες για επώνυμα αρώματα;; Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Που μπορώ να αγοράσω αρωματικα ελαια για κολωνια? Δεν βρησκω πουθενά βρησκω μόνο για αρωματικα ελαια χωρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Που μπορώ να αγοράσω αρωματικα ελαια για κολωνια? Δεν βρησκω πουθενά βρησκω μόνο για αρωματικα ελαια χωρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν θέλω να φτιάξω ένα άρωμα σοκολάτα, στη θέση των αιθέριων ελαίων βάζω κακάο; Το κακάο σε τι μορφή, τριμμένης σοκολάτας ή σκόνης; Παρακαλώ απαντήστε μου, είναι επείγον για σχολική εργασία :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστουμε για την συνταγή. ποσο καιρό διατηρείται το άρωμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όταν ομως αναμειγνύονται λαδι και νερο θα μένουν χωριστά μεταξύ τους....ετσι δεν είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα! Τέλειο το άρθρο σου. Θα ήθελα να φτιάξω κάποια αρώματα που αγαπώ και τα έχω εντοπίσει εδώ https://www.notos.gr/omorfia/kalludika-epilektikis/aroma/… Γνωρίζεις που μπορώ να βρω τα συστατικά και τις ποσότητες για το καθένα??? Σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.