cardiospermum halicacabum το φυτό της νεράιδας



Δεν είμαι σίγουρος αλλά ίσως να ήταν Αύγουστος όταν πρώτο είδα αυτό το παράξενο φυτό στον κήπο μου. Για να είμαι ειλικρινής δεν του έδωσα και πολύ σημασία, ένα ακόμα μέσα στην ζούγκλα μου είπα και το προσπέρασα. Μετά ήρθαν αυτά τα μυστηριώδη μπαλόνια να μου τραβήξουν την προσοχή αλλά για λίγο. Πριν δυο εβδομάδες κατάφερε να ανεβεί στο παράθυρο μου, πέντε μέτρα από το έδαφος και περίπου 15 μέτρα από εκεί που έχει φυτρώσει. Άρχισα να το αναζητώ στο διαδίκτυο, χιαζόμουν το όνομα του για να ξεκινήσω την έρευνα μου αλλά μάταια. Όσες αναζητήσεις και αν έκανα σε όσες γλώσσες ( ελληνικά αγγλικά γαλλικά ισπανικά, εικόνες αναρριχώμενα φυτά ) δεν υπήρχε σε κανένα site και έτσι ζήτησα την βοήθεια των ιδικών για να μου δώσουν το όνομα. Έτσι έχοντας ένα πολύ σημαντικό στοιχείο άρχισα ψάχνοντας στο διαδίκτυο και σε βιβλία. Το αξιοσημείωτο είναι πως το Cardiospermum halicacabum ίσως είναι από τα λίγα πράγματα που δεν τα έχει αγγίξει το διαδίκτυο. Υπάρχουν πληροφορίες αλλά όχι όλες. Και δικαιολογημένα αφού η μυθολογία του μόνο, νεράιδες, μαγικά φύτρα αλχημιστών είναι τόμοι ολόκληροι. Ας δούμε τι βρήκαμε με μια γρήγορη ματιά.

Cardiospermum halicacabum είναι πολυετές αναρριχητικό φυλλοβόλο φυτό με αύξηση έως και 5 m ( ανάλογα το κλήμα ). Στην Ελλάδα ανθίζει από Ιούλιο ως Αύγουστο συνήθως ( και λέω συνήθως γιατί τώρα 12 Οκτωβρίου το cardiospermum halicacabum στον κήπο μου έχει ακόμα μικρά άσπρα λουλουδάκια και μοιάζει με ένα πολλά υποσχόμενο φυτό ). Τα ανθοί του είναι αρσενικά και θηλυκά δηλαδή δεν χρειάζεται δεύτερο φυτό για να πάρεις τους σπόρους του. Οι σπόροι του εμφανίζονται Αύγουστο και Οκτώβριο. Οι ημερομηνίες αλλάζουν ανάλογα με το κλίμα. Κατατάσσετε στα τροπικά φυτά και στο κλίμα του είναι ένα από τα δυνατότερα με δείκτη αντοχής 9. Και για αυτό το λόγο μπόρεσε να ευδοκιμήσει πέρα από τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Η καλύτερη εποχή για να το φυτέψεις είναι η άνοιξη και η βλάστηση στην Ελλάδα γίνεται μέσα σε 3 - 4 εβδομάδες . Ο μέσος όρος θερμοκρασίας είναι 20 ° ( 5 - 35 ).
 Το φυτό πήρε το όνομά του το 1753 από τον βοτανολόγο Carl von Linne. Cardiospermum, που σημαίνει "σπόροι της καρδιάς και halicacabum που σημαίνει "ένα βαρέλι αλάτι» και αναφέρεται στης στρόγγυλες φούσκες του φυτού, λέξεις που προέρχονται από την Ελλάδα. Το φυτό έχει 4 ονόματα το cardiospermum halicacabum που είναι και το γνωστότερο Love in a puff είναι το όνομα που χρησιμοποιούν συνήθως την μέρα του αγίου Βαλεντίνου. Balloon plant και φυτό της νεράιδας. Φυτό της νεράιδας γιατί λένε πως έχει την ιδιότητα να καλεί τα ξωτικά. Ας δούμε τι λέει ο μύθος για αυτό.

Αν φυτέψεις εβδόμης γενιάς νεραιδόφυτο ( cardiospermum halicacabum  ) σε κόκκινο χώμα δάσους και στάχτη οξιάς την Κυριακή αφού πέσει ο ήλιος. Τότε αυτό με ένα απαλό άρωμα θα καλεί τα καλά ξωτικά της νύχτας.

Τι γίνετε με τις γενιές ( βάση του μύθου ). Οι σπόροι που θα φυτέψεις την δευτέρα είναι πρώτης γενιάς μετά οι σπόροι που θα πάρεις από αυτό το φυτό θα τους φυτέψεις την τρίτη για να έχεις δεύτερης γενιάς φυτό και πάει λέγοντας μέχρι να φτάσεις στην εβδόμη γενιά. Αν τώρα πάρεις σπόρους από φυτό δευτέρας ( πρώτης γενιάς ) και του φυτέψεις την τετάρτη ( τρίτης γενιάς ) δεν θα έχεις φυτό τρίτης γενιάς αλλά παράσιτο.

Ευχαριστούμε τα Φυτώρια Αντεμισαρη για την πολύτιμη βοήθεια. Χωρίς αυτά δεν θα ξέραμε ούτε το όνομα του φυτού. Και τον Pan για την καθοδήγηση του στην μαγική βιβλιογραφία

Κείμενο Εμμανουήλ
Βασικές πληροφορίες Φυτώρια Αντεμισαρη
Παραφυσικές πληροφορίες Pan

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.